Heinrich Michael Buch: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot normalitza el nom dels paràmetres de la infotaula
Robot normalitza el nom dels paràmetres de la infotaula
Línia 3: Línia 3:
|nom_naixement =Heinrich Michael Buch
|nom_naixement =Heinrich Michael Buch
|imatge = BuchHeinrich.JPG
|imatge = BuchHeinrich.JPG
|imagesize =270px
|peu = Gravat d'un llibre de 1835
|peu = Gravat d'un llibre de 1835
|fets_destacables =Laic, fundador de la [[Confraria dels Germans Sabaters de Sant Crispí]]
|fets_destacables =Laic, fundador de la [[Confraria dels Germans Sabaters de Sant Crispí]]

Revisió del 10:52, 29 oct 2016

Infotaula de personaBeat Enric Miquel Buch, o
Enric el Sabater

Gravat d'un llibre de 1835
Biografia
NaixementHeinrich Michael Buch
1590
Arlon (província de Luxemburg, Bèlgica)
Mort9 de juny de 1666
París, Regne de França
SepulturaHospital de Saint-Gervais (París), desaparegut 
Activitat
Ocupaciósabater Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósConfraria dels Germans Sabaters
Laic
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióNo ha estat beatificat oficialment
Festivitat9 de juny
Esdeveniment significatiuLaic, fundador de la Confraria dels Germans Sabaters de Sant Crispí
IconografiaCom a sabater

Heinrich Michael Buch, en francès Henri Michel Buch, anomenat el bon Enric i també conegut com a Enric el Sabater (Arlon, província de Luxemburg, actual Bèlgica, 1590 - París, 9 de juny de 1666) era un sabater, fundador d'una pia confraria de sabaters, la Confraria dels Germans Sabaters de Sant Crispí. És conegut com a beat, tot i que no ha estat oficialment beatificat per l'Església catòlica.

Biografia

Fill de jornalers d'Arlon (al Luxemburg belga), aviat destacà per la seva pietat i devoció. Aprengué l'ofici de sabater. A més del treball, feia pregària i penitència, i era molt caritatiu amb els necessitats, prenent com a models els sants patrons del seu ofici Crispí i Crispinià de Soissons. Intentava apartar altres persones, especialment els joves, del pecat i dels mals costums, induint-los a canviar de vida o intruint-los en els principis del cristianisme. Era conegut com a der gute Heinrich ("Enric el bo"). Va viure a Luxemburg i Messen, i hagué d'anar a París, on s'establí com a sabater, continuant amb la seva vida pietosa (per exemple, visitava diàriament els malalts de l'hospital Saint-Gervais).

Quan tenia 45 anys, va conèixer el baró Gaston de Renty, noble famós per la seva pietat i que feia catequesi i apostolat a París. Els dos, per tal de fer viure cristianament altres persones, van decidir de fundar una congregació laica per a sabaters, de manera que aquests poguessin viure el cristianisme en el seu treball. Nasqué així, el 2 de febrer de 1645, la confraria dels Frères Cordonniers de Saint-Crépin, amb l'objectiu que els seus membres treballessin honradament i dividissin els seus guanys amb els necessitats, a més de donar-se ajut mutu quan ho necessitaven.

L'any 1647, un grup de sastres demanà a Heinrich de crear una confraria similar per als del seu ofici, adoptant les mateixes regles i costums. Aquestes confraries es van estendre per altres llocs de França (Soissons, Lió, Tolosa, etc.) i Itàlia (Roma) i subsistiren fins a la Revolució francesa.

El sabater va emmalaltir d'una greu malaltia de pulmons i, tres anys més tard, morí el 9 de juny de 1666 a París. Va ésser sebollit al cementiri de l'hospital de Saint-Gervais. És venerat com a beat.

Bibliografia