Vés al contingut

Grande école: diferència entre les revisions

Institut d'Estudis Polítics d'Ais de Provença
m (Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Grandes écoles)
(Institut d'Estudis Polítics d'Ais de Provença)
Una '''''grande école''''' (''gran escola'' en [[català]]) és un centre d'ensenyament superior [[frança|francès]].Aquest tipus d'establiment fou creat durant la [[Revolució Francesa]], a fi de dotar la nació amb un nou cos de centres educatius superiors deslligats de l'església. El [[1794]] es crearen els dos establiments més coneguts: l'[[École Polytechnique]] i l'[[École Normale Supérieure]]. Ambdues escoles foren ben aviat un símbol d'excel·lència i de formació de quadres d'alt nivell de l'Estat.
 
Aquest tipus d'establiment fou creat durant la [[Revolució Francesa]], a fi de dotar la nació amb un nou cos de centres educatius superiors deslligats de l'església. El [[1794]] es crearen els dos establiments més coneguts: l'[[École Polytechnique]] i l'[[École Normale Supérieure]]. Ambdues escoles foren ben aviat un símbol d'excel·lència i de formació de quadres d'alt nivell de l'Estat.
 
L'accés en aquest tipus d'establiments ve regulat per un [[concurs]] a partir de candidats provinents del [[batxillerat]] o de les [[classes preparatòries a les grans escoles]] (CPGE). L'ingrés des d'una o altra via comporta el seguiment d'una escolaritat específica. Si s'accedeix des del batxillerat, l'alumne usualment cursa una escolaritat de cinc anys, mentre que, si prové de les CPGE, cursarà una escolaritat de tres anys. Els títols que s'atorguen a la fi de l'escolaritat són uns diplomes que equivalen a una [[llicenciatura]] i un [[màster]] junts. Tanmateix, la funció principal d'aquestes escoles és la de formar quadres d'alt nivell de l'Estat, per la qual cosa els alumnes –en règim de pensionat– tenen un estatut de funcionari de l'estat i perceben una retribució mensual.
 
Actualment les ''grandes écoles'' es divideixen segons els estudis que imparteixen: enginyeries, comerç i ciències humanes. Els únics ensenyaments que no hi tenen presència són el [[dret]] i la [[medicina]], que mantenen en exclusiva les universitats. Tot i que oficialment no ho és, tradicionalment es considera l'[[ESM de Saint-Cyr]] com una ''grande école''.
 
== Articles relacionats==
* [[Institut d'Estudis Polítics d'Ais de Provença]]
 
== Enllaços externs ==
238.281

modificacions