John C. Mather: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
ORDENA
m desenllaço la ciutat de naixement que porta a desambiguació, Roanoke (Virgínia), no la tenim a la viqui
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula científic}}
{{Infotaula científic}}
{{Nobel|Física|2006}}
{{Nobel|Física|2006}}
'''John Cromwell Mather''' ([[Roanoke]], [[EUA]] [[1946]]) és un [[astrofísic]] i professor universitari nord-americà guardonat amb el [[Premi Nobel de Física]] l'any [[2006]].
'''John Cromwell Mather''' (Roanoke, [[EUA]] [[1946]]) és un [[astrofísic]] i professor universitari nord-americà guardonat amb el [[Premi Nobel de Física]] l'any [[2006]].


== Biografia ==
== Biografia ==
Va néixer el [[7 d'agost]] de [[1946]] a la ciutat de [[Roanoke]], situada a l'[[estat nord-americà]] de [[Virgínia]]. Va estudiar [[física]] al ''Swarthmore College'', on es llicencià el [[1968]], i posteriorment a la [[Universitat de Berkeley]] de [[Califòrnia]], on es doctorà el [[1974]].
Va néixer el [[7 d'agost]] de [[1946]] a la ciutat de Roanoke, situada a l'[[estat nord-americà]] de [[Virgínia]]. Va estudiar [[física]] al ''Swarthmore College'', on es llicencià el [[1968]], i posteriorment a la [[Universitat de Berkeley]] de [[Califòrnia]], on es doctorà el [[1974]].


Actualment treballa al ''Goddard Space Flight Center'', centre depenent de la [[NASA]], i és professor a la [[Universitat de Maryland]].
Actualment treballa al ''Goddard Space Flight Center'', centre depenent de la [[NASA]], i és professor a la [[Universitat de Maryland]].

Revisió del 00:34, 6 nov 2016

Infotaula de personaJohn C. Mather

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) John Cromwell Mather Modifica el valor a Wikidata
7 agost 1946 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Roanoke (Virgínia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Califòrnia a Berkeley
Swarthmore College
Newton High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAstrofísica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrònom, astrofísic, físic, investigador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Maryland Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis
Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2006)

John Cromwell Mather (Roanoke, EUA 1946) és un astrofísic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2006.

Biografia

Va néixer el 7 d'agost de 1946 a la ciutat de Roanoke, situada a l'estat nord-americà de Virgínia. Va estudiar física al Swarthmore College, on es llicencià el 1968, i posteriorment a la Universitat de Berkeley de Califòrnia, on es doctorà el 1974.

Actualment treballa al Goddard Space Flight Center, centre depenent de la NASA, i és professor a la Universitat de Maryland.

Recerca científica

El 1974 entrà a treballar al Goddard Institute for Space Studies depenent de la Universitat Colúmbia, on realitzà un postgrau, i fou l'encarregat de coordinar el projecte del satèl·lit artificial COBE (1974-1976), amb l'objectiu estudiar la radiació còsmica de fons (CMB). Un dels seus col·laboradors fou George Smoot, el qual tenia la responsabilitat principal d'amidar les variacions petites en la temperatura de la radiació, observant una sèrie d'irregularetats o fluctuacions en aquesta radiació, obrint noves vies per l'expliació de la Teoria del Big Bang.

L'any 2006 fou guardonat, juntament amb Smoot, amb el Premi Nobel de Física per la seva recerca sobre els cossos negres i l'anisotropia de la radiació còsmica de fons.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John C. Mather