Marc Claudi Marcel (militar): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «'''Marc Claudi Marcel''' (''Marcus Claudius Marcellus'') fou un militar i jutge romà de desconeguda relació amb la família Marcel. Ciceró, com a dis...».
 
m Claudi Marcel, Luci Juli Cèsar (cònsol 90 aC)
Línia 1: Línia 1:
'''Marc Claudi Marcel''' (''Marcus Claudius Marcellus'') fou un militar i jutge romà de desconeguda relació amb la família [[Marcel]]. [[Ciceró]], com a distinció, l'anomena el pare de Eserní ([[Marc Claudi Marcel Eserní (cònsol)]])
'''Marc Claudi Marcel''' (''Marcus Claudius Marcellus'') fou un militar i jutge romà de desconeguda relació amb la família [[Claudi Marcel]]. [[Ciceró]], com a distinció, l'anomena el pare de Eserní ([[Marc Claudi Marcel Eserní (cònsol)]])


Apareix junt amb [[Gai Mari]] a la [[Gàl·lia]] el 102 aC quan va jugar un paper important en la derrota dels [[teutons]] a [[Aquae Sextiae]]. El [[90 aC]] se l'esmenta com a lloctinent de [[Luci Juli Cèsar]] a la guerra social, i després de la derrota del cònsol romà, Marcel, amb un grup de soldats, es va tancar a la fortalesa d'[[Esèrnia]] al Samni on va resistir per força temps, fins que fou obligat a rendir-se per manca de menjar. Aquest fet però, no demostra ni indica amb seguretat que els Marcel Eserní descendeixen d'aquest personatge.
Apareix junt amb [[Gai Mari]] a la [[Gàl·lia]] el 102 aC quan va jugar un paper important en la derrota dels [[teutons]] a [[Aquae Sextiae]]. El [[90 aC]] se l'esmenta com a lloctinent de [[Luci Juli Cèsar (cònsol 90 aC)|Luci Juli Cèsar]] a la guerra social, i després de la derrota del cònsol romà, Marcel, amb un grup de soldats, es va tancar a la fortalesa d'[[Esèrnia]] al Samni on va resistir per força temps, fins que fou obligat a rendir-se per manca de menjar. Aquest fet però, no demostra ni indica amb seguretat que els Marcel Eserní descendeixen d'aquest personatge.
Fou jutge el [[81 aC]] en el judici contra Publi Quinti i fou un orador de cert mèrit.
Fou jutge el [[81 aC]] en el judici contra Publi Quinti i fou un orador de cert mèrit.

Revisió del 12:09, 3 gen 2008

Marc Claudi Marcel (Marcus Claudius Marcellus) fou un militar i jutge romà de desconeguda relació amb la família Claudi Marcel. Ciceró, com a distinció, l'anomena el pare de Eserní (Marc Claudi Marcel Eserní (cònsol))

Apareix junt amb Gai Mari a la Gàl·lia el 102 aC quan va jugar un paper important en la derrota dels teutons a Aquae Sextiae. El 90 aC se l'esmenta com a lloctinent de Luci Juli Cèsar a la guerra social, i després de la derrota del cònsol romà, Marcel, amb un grup de soldats, es va tancar a la fortalesa d'Esèrnia al Samni on va resistir per força temps, fins que fou obligat a rendir-se per manca de menjar. Aquest fet però, no demostra ni indica amb seguretat que els Marcel Eserní descendeixen d'aquest personatge.

Fou jutge el 81 aC en el judici contra Publi Quinti i fou un orador de cert mèrit.