Illa Kodiak: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{indret}}
{{indret}}
{{FR|data=novembre de 2012}}
[[Fitxer:Kodiakislandmap.png|right|thumb|300px|Localització de l'Illa Kodiak]]
[[Fitxer:Kodiakislandmap.png|right|thumb|300px|Localització de l'Illa Kodiak]]
L''''Illa Kodiak''' és una [[illa]] dels [[Estats Units]] a l'estat d'[[Alaska]]. Es troba a la costa sud de l'estat separada del continent per l'[[Estret de Shelikof]].
L''''Illa Kodiak''' és una [[illa]] dels [[Estats Units]] a l'estat d'[[Alaska]]. Es troba a la costa sud de l'estat separada del continent per l'[[Estret de Shelikof]].
== Geografia ==
És la major illa d'Alaska i la segona illa més gran dels Estats Units, després de l'illa Hawaii amb 8.975 km<sup>2</sup> de superfície. Té 160 km de llarg i varia entre 16 i 96 km d'ample. És l'illa més gran de l'[[arxipèlag Kodiak]].<ref>{{cite news|last=Dunham|first=Mike|url=http://www.adn.com/2010/07/31/1389864/turns-out-kodiak-is-largest-us.html|title=Turns out Kodiak is largest U.S. island, depending on viewpoint|accessdate=August 1, 2010|newspaper=Anchorage Daily News|date=July 31, 2010}}</ref>


És una illa muntanyosa i densament forestada en els vessants nord i est i amb pocs arbres en el sud. Té nombroses badies protegides del glaç, ideals per atracar les embarcacions. La major part de l'illa constitueix un refugi per la vida salvatge, l'[[ós de Kodiak]] i el [[cranc gegant de Kodiak]] són espècies natives de l'illa.
És la major illa d'Alaska i la segona illa més gran dels Estats Units, després de l'illa Hawaii amb 8.975 km<sup>2</sup> de superfície. Té 160 km de llarg i varia entre 16 i 96 km d'ample. És l'illa més gran de l'[[arxipèlag Kodiak]].
== Història ==
Kodiak és la terra ancestral dels [[Sugpiaq]], una nació [[Alutiiq]] de [[natius d'Alaska]]. El territori va ser explorat el [[1763]] pel comerciant de pells rus Stepan Glotov. Va ser el primer lloc d'Alaska on s'establí una [[Amèrica Russa|ocupació permanent russa]] a la [[badia Three Saints]], per iniciativa de [[Grigori Xélikhov]], el 1784. Actualment s'hi ha desenvolupat la vila d'Old Harbor.<ref name=Brown>Brown, S.R., 2009, [[Merchant Kings]], New York:St. Martin's Press, ISBN 9780312616113</ref> La colònia es va traslladar on actualment és la localitat de [[ciutat de Kodiak|Kodiak]] el 1792, i va esdevenir el centre del comerç de pells rus amb els natius d'Alaska. El 1912 el volcà [[Novarupta]] tingué una erupció al continent però va arribar a l'illa cendra volcànica, que va causar una gran devastació. El 1964 un fort [[Terratrèmol d'Alaska de 1964|terratrèmol]] i el subseqüent [[tsunami]] van afectar l'illa.


En 1784 [[Grigori Xélikhov]] amb 130 [[promyshlenniki|comerciants de pells russos]] massacraren (vegeu [[Massacre d'Awa'uq]]) centenars de membres de la tribu ''Qik’rtarmiut Sugpiat'' ("gent Sugpiaq de Qik’rtaq/Kodiak") dels [[Alutiiq]], homes, dones, i nens a Refuge Rock, un petit [[faralló]] davant la costa est de l'[[illa Sitkalidak]]. En alutiiq, aquest lloc sagrat és ara conegut com ''Awa'uq ', "arribar a ser insensible".<ref name="refBenfitzhugh">Ben Fitzhugh (2003), [https://books.google.com/books?id=FLH-fMsjyM8C&pg=PA59&dq=%22sitkalidak%22+%22alutiiq%22&sa=X&ei=F0b5U-bAMNKdygT0l4D4Bg&ved=0CD8Q6AEwAw#v=onepage&q=%22sitkalidak%22%20%22alutiiq%22&f=false ''The Evolution of Complex Hunter-Gatherers: Archaeological Evidence from the North Pacific''], Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003</ref>
És una illa muntanyosa i densament forestadaen els vessants nord i est i amb pocs arbres en el sud. Té nombroses badies protegides del glaç, ideals per atracar les embarcacions.


Després de la [[compra d'Alaska]] pels Estats Units en, l'illa esdevé part dels Estats Units. Gradualment s'hi establiren estatunidencs, que es dedicaren a la cacera i la pesca.
La major part de l'illa constitueix un refugi per la vida salvatge, l'[[ós de Kodiak]] i el [[cranc gegant de Kodiak]] són espècies natives de l'illa.

El territori va ser explorat el [[1763]] pel comerciant de pells rus Stepan Glotov. Va ser el primer lloc d'Alaska on s'establí una ocupació permanent russa, per iniciativa de [[Grigori Xélikhov]], el 1784. La colònia es va traslladar on actualment és la localitat de [[ciutat de Kodiak|Kodiak]] el 1792, i va esdevenir el centre del comerç de pells rus. El 1912 el volcà [[Novarupta]] tingué una erupció al continent però va arribar a l'illa cendra volcànica, que va causar una gran devastació. El 1964 un fort [[Terratrèmol d'Alaska de 1964|terratrèmol]] i el subseqüent [[tsunami]] van afectar l'illa.


== Divisió administrativa ==
L'illa de Kodiak és part del [[Districte de Kodiak Island]], i la localitat més gran és la ciutat de Kodiak. D'altres llocs habitats són Ahkiok, Old Harbor, Karluk, Larsen Bay, Port Lions i Ouzinki.
L'illa de Kodiak és part del [[Districte de Kodiak Island]], i la localitat més gran és la ciutat de Kodiak. D'altres llocs habitats són Ahkiok, Old Harbor, Karluk, Larsen Bay, Port Lions i Ouzinki.



Revisió del 16:16, 9 des 2016

Infotaula de geografia físicaIlla Kodiak
Imatge
TipusIlla Modifica el valor a Wikidata
Part deArxipèlag Kodiak Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaArxipèlag Kodiak Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentAmèrica del Nord Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaAlaska (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Map
 57° 28′ N, 153° 26′ O / 57.47°N,153.43°O / 57.47; -153.43
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud136.220 cm
1.362,2 m Modifica el valor a Wikidata
Mida96 (amplada) × 160 (longitud) km
Superfície9.310 km²
3.595,09 mi² Modifica el valor a Wikidata
Localització de l'Illa Kodiak

L'Illa Kodiak és una illa dels Estats Units a l'estat d'Alaska. Es troba a la costa sud de l'estat separada del continent per l'Estret de Shelikof.

Geografia

És la major illa d'Alaska i la segona illa més gran dels Estats Units, després de l'illa Hawaii amb 8.975 km2 de superfície. Té 160 km de llarg i varia entre 16 i 96 km d'ample. És l'illa més gran de l'arxipèlag Kodiak.[1]

És una illa muntanyosa i densament forestada en els vessants nord i est i amb pocs arbres en el sud. Té nombroses badies protegides del glaç, ideals per atracar les embarcacions. La major part de l'illa constitueix un refugi per la vida salvatge, l'ós de Kodiak i el cranc gegant de Kodiak són espècies natives de l'illa.

Història

Kodiak és la terra ancestral dels Sugpiaq, una nació Alutiiq de natius d'Alaska. El territori va ser explorat el 1763 pel comerciant de pells rus Stepan Glotov. Va ser el primer lloc d'Alaska on s'establí una ocupació permanent russa a la badia Three Saints, per iniciativa de Grigori Xélikhov, el 1784. Actualment s'hi ha desenvolupat la vila d'Old Harbor.[2] La colònia es va traslladar on actualment és la localitat de Kodiak el 1792, i va esdevenir el centre del comerç de pells rus amb els natius d'Alaska. El 1912 el volcà Novarupta tingué una erupció al continent però va arribar a l'illa cendra volcànica, que va causar una gran devastació. El 1964 un fort terratrèmol i el subseqüent tsunami van afectar l'illa.

En 1784 Grigori Xélikhov amb 130 comerciants de pells russos massacraren (vegeu Massacre d'Awa'uq) centenars de membres de la tribu Qik’rtarmiut Sugpiat ("gent Sugpiaq de Qik’rtaq/Kodiak") dels Alutiiq, homes, dones, i nens a Refuge Rock, un petit faralló davant la costa est de l'illa Sitkalidak. En alutiiq, aquest lloc sagrat és ara conegut com Awa'uq ', "arribar a ser insensible".[3]

Després de la compra d'Alaska pels Estats Units en, l'illa esdevé part dels Estats Units. Gradualment s'hi establiren estatunidencs, que es dedicaren a la cacera i la pesca.

Divisió administrativa

L'illa de Kodiak és part del Districte de Kodiak Island, i la localitat més gran és la ciutat de Kodiak. D'altres llocs habitats són Ahkiok, Old Harbor, Karluk, Larsen Bay, Port Lions i Ouzinki.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa Kodiak
  1. Dunham, Mike «Turns out Kodiak is largest U.S. island, depending on viewpoint». , July 31, 2010 [Consulta: August 1, 2010].
  2. Brown, S.R., 2009, Merchant Kings, New York:St. Martin's Press, ISBN 9780312616113
  3. Ben Fitzhugh (2003), The Evolution of Complex Hunter-Gatherers: Archaeological Evidence from the North Pacific, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003