Màrius Calado i Colom: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Afegint {{Infotaula persona}} #QQ16
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula persona}}
{{Infotaula persona}}
[[Fitxer:Màrius Calado (1881).jpg|thumb|dreta|300px|'''Màrius Calado i Colom''' al 1881]]
'''Màrius Calado i Colom''' ([[Barcelona]], [[1862]] – Barcelona, [[24 d'agost]] del [[1926]]) va ser un pianista i professor de música català.
'''Màrius Calado i Colom''' ([[Barcelona]], [[1862]] – Barcelona, [[24 d'agost]] del [[1926]]) va ser un pianista i professor de música català.



Revisió del 02:58, 10 des 2016

Infotaula de personaMàrius Calado i Colom

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 octubre 1862 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort24 agost 1926 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópianista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano i professor de música Modifica el valor a Wikidata

Màrius Calado i Colom (Barcelona, 1862 – Barcelona, 24 d'agost del 1926) va ser un pianista i professor de música català.

Estudià amb Gabriel Balart al Liceu de Barcelona i al Conservatori d'Isabel II amb Joan Baptista Pujol. Als setze anys marxà a París, i una excel·lent interpretació d'una Sonata de Georges Mathias, i la seva joventut el permeteren ingressar en el Conservatori en condició d'estranger. Dos anys més tard, el 1881, la seva magistral[1] execució (segons els examinadors) del Carnaval de Robert Schumann i de l'Allegro de concert de Hugo Wolf obtingué el primer premi de la classe superior de piano. Actuà a París amb molt d'èxit, fins que el 1888 tornà a Barcelona, on va fer concerts al Teatre Principal, a la Sala Beethoven, al Gran Teatre del Liceu i a la Sucursal Erard. Realitzà dues petites gires per l'Amèrica del Sud i a Espanya tocà a Madrid, València, Palma de Mallorca. El seu darrer concert públic va ser el 18 de gener del 1895 i posteriorment es dedicà a l'ensenyament en exclusiva.

D'ell es destacà la gran nitidesa amb què interpretava Liszt, Chopin, Franz Schubert, Schumann, Saint-Saënts... Formà part[2] de les tertúlies culturals que el Doctor Andreu feia a casa; Enric Granados, un dels contertulians, tingué una bona amistat amb ell, i li dedica el Vals de concert, op. 35, del 1914.

La casa d'estil modernista que es va fer construir per l'arquitecte Balcells a Sant Cugat del Vallès el 1905 és, en l'actualitat, una de les edificacions rellevants de la població vallesana.

Bibliografia

Referències

  1. «"La Vanguardia", 25.7.1881».
  2. Milton, John W. «Granados and Goya: Artists on the Edge of Aristocracy» (en anglès). [Consulta: 1r febrer 2014].

Enllaços externs