Diferència entre revisions de la pàgina «Embòlia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2 octets eliminats ,  fa 3 anys
m
espais corregits
(→‎Causes: Espais corregits)
Etiquetes: des de mòbil via web per a mòbils
m (espais corregits)
Es presenta clínicament amb un quadre de [[dispnea]] (ofec), dolor toràcic i [[cianosi]] a causa de la [[hipòxia]]. Aquest tipus d'embòlia pot causar infarts pulmonars perifèrics (si afecta petits vasos), embòlies pulmonars de repetició (si no s'elimina l'etiologia dels èmbols) que poden causar hipertensió pulmonar i en les tromboembòlia poden donar-se les embòlies cavalcants (que taponen les bifurcacions de les artèries pulmonars i poden causar la [[mort]] de l'individu).
 
*'''Sistèmica''' : l'èmbol es impacta en els [[Capil·lar sanguini|capil·lar]]s o en les [[arteriola|arterioles]] de petit calibre d'òrgans com el cor, el [[cervell]], òrgans abdominals com la [[melsa]], els [[ronyó|ronyons]], l'[[intestí]], extremitats inferiors... L'èmbol s'origina a les venes pulmonars, el cor esquerre (per una ACxFA o per dilatació del cor esquerre) o en el sistema arterial (a l'arteriosclerosi o [[aneurisma|aneurismes]] que alliberin èmbols).
Aquest tipus d'embòlies solen originar isquèmia i [[necrosi]] tissular ([[infart]]s). L'afectació del cor o el cervell pot ser fatal i causar la mort (per això hem de fer profilaxi en pacients de risc i aplicar tractament precoç en aquests pacients).
 
*'''Paradoxal''' : és un tipus molt infreqüent. És la que s'origina en el cor dret o sistema venós (com la pulmonar), però que la seva afectació és en òrgans del sistema perifèric i no el pulmonar (els òrgans diana són com l'embòlia sistèmica). Perquè això passe han d'existir diverses condicions. En primer lloc ha d'haver comunicació entre els dos sistemes (que sol ser interauricular per un forat a l'envà). A més ha d'existir [[hipertensió arterial]] al cor dret (per superar el [[gradient de pressió|gradient]] de pressió que hi ha entre els dos sistemes de forma fisiològica), i finalment i lògicament ha d'originar un èmbol.
 
==Tipologia d'èmbols==
28.787

modificacions

Menú de navegació