Ferris Bueller's Day Off: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Ferris Bueller's Day Off
m →‎Argument: canvis menors, replaced: assistir → anar AWB
Línia 19: Línia 19:
==Argument==
==Argument==


''Ferris Bueller's Day Off'' narra un fragment en la vida de Ferris Buller ([[Matthew Broderick]]), qui, acompanyat perl seu amic Cameron Frye ([[Alan Ruck]]), i la seva xicota Sloane Peterson ([[Mia Sara]]), decideix prendre's un dia lliure, no assistir a l'escola i fer un tomb per [[Chicago]]. Al principi de la pel·lícula es veu Ferris al mig d'una tremenda actuació per convèncer els seus amants i comprensius pares que està malalt (''Tinc un examen de matemàtiques... no... puc... faltar...'', diu literalment, massa feble com per incorporar-se del llit) per a "contra la seva voluntat" quedar-se a casa i no anar a l'escola. Els pares, summament confiats en l'honestedat de llur fill, hi accedeixen. Només Janie ([[Jennifer Grey]]), la seva germana, s'adona de l'engany, i, furiosa pel mode com el seu germà sempre se'n surt, se'n marxa al col·legi, planejant algun mode de desemmascarar el seu germà i revelar-ne al món la naturalesa manipuladora.
''Ferris Bueller's Day Off'' narra un fragment en la vida de Ferris Buller ([[Matthew Broderick]]), qui, acompanyat perl seu amic Cameron Frye ([[Alan Ruck]]), i la seva xicota Sloane Peterson ([[Mia Sara]]), decideix prendre's un dia lliure, no anar a l'escola i fer un tomb per [[Chicago]]. Al principi de la pel·lícula es veu Ferris al mig d'una tremenda actuació per convèncer els seus amants i comprensius pares que està malalt (''Tinc un examen de matemàtiques... no... puc... faltar...'', diu literalment, massa feble com per incorporar-se del llit) per a "contra la seva voluntat" quedar-se a casa i no anar a l'escola. Els pares, summament confiats en l'honestedat de llur fill, hi accedeixen. Només Janie ([[Jennifer Grey]]), la seva germana, s'adona de l'engany, i, furiosa pel mode com el seu germà sempre se'n surt, se'n marxa al col·legi, planejant algun mode de desemmascarar el seu germà i revelar-ne al món la naturalesa manipuladora.


Els pares d'en Ferris se'n van a treballar, i immediatament ell truca al seu millor amic, Cameron Frye. En Frye sembla estar legítimament malalt, però en Ferris sap que només està deprimit. Després d'insistir-li molt, Cameron accedeix a recollir-lo amb el [[Ferrari]] del seu pare amb la fi de passar-se per l'escola i treure'n la Sloane, xicota d'en Ferris, per passar un dia de passeig gaudint del que [[Chicago]] pot oferir-los. Després d'un parell de trucades en les que en Cameron simula ser el pare de la Sloane, el director de l'escola, Ed Rooney ([[Jeffrey Jones]]), es veu obligat a deixar que la Sloane se n'anés. Però en Rooney, conscient dels constants plans d'en Ferris, sap que hi ha gat amagat. La seva missió del dia serà enxampar en Ferris en alguna transgressió per aplicar-hi tota la disciplina acadèmica (i potser física) que ell sap que en Ferris es mereix.
Els pares d'en Ferris se'n van a treballar, i immediatament ell truca al seu millor amic, Cameron Frye. En Frye sembla estar legítimament malalt, però en Ferris sap que només està deprimit. Després d'insistir-li molt, Cameron accedeix a recollir-lo amb el [[Ferrari]] del seu pare amb la fi de passar-se per l'escola i treure'n la Sloane, xicota d'en Ferris, per passar un dia de passeig gaudint del que [[Chicago]] pot oferir-los. Després d'un parell de trucades en les que en Cameron simula ser el pare de la Sloane, el director de l'escola, Ed Rooney ([[Jeffrey Jones]]), es veu obligat a deixar que la Sloane se n'anés. Però en Rooney, conscient dels constants plans d'en Ferris, sap que hi ha gat amagat. La seva missió del dia serà enxampar en Ferris en alguna transgressió per aplicar-hi tota la disciplina acadèmica (i potser física) que ell sap que en Ferris es mereix.

Revisió del 09:43, 15 des 2016

Infotaula de pel·lículaFerris Bueller's Day Off
Fitxa
DireccióJohn Hughes
Protagonistes
ProduccióJohn Hughes
Tom Jacobson
GuióJohn Hughes
MúsicaIra Newborn
Arthur Baker
John Robie
FotografiaTak Fujimoto
MuntatgePaul Hirsch Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1986
Durada102 min
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeLong Beach i Chicago Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost5.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació70.136.369 $ (Estats Units d'Amèrica)
70.720.215 $ (mundial) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
GènereComèdia
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Temaadolescència, amistat, engany, joie de vivre (en) Tradueix, norma social i anticonformisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióChicago Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1980 Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0091042 Filmaffinity: 610406 Allocine: 46543 Rottentomatoes: m/ferris_buellers_day_off Letterboxd: ferris-buellers-day-off Mojo: ferrisbuellersdayoff Allmovie: v17076 TCM: 4563 Metacritic: movie/ferris-buellers-day-off TV.com: movies/ferris-buellers-day-off AFI: 57318 TMDB.org: 9377 Modifica el valor a Wikidata

Ferris Bueller's Day Off és una pel·lícula estatunidenca del 1986 escrita i dirigida per John Hughes.

Argument

Ferris Bueller's Day Off narra un fragment en la vida de Ferris Buller (Matthew Broderick), qui, acompanyat perl seu amic Cameron Frye (Alan Ruck), i la seva xicota Sloane Peterson (Mia Sara), decideix prendre's un dia lliure, no anar a l'escola i fer un tomb per Chicago. Al principi de la pel·lícula es veu Ferris al mig d'una tremenda actuació per convèncer els seus amants i comprensius pares que està malalt (Tinc un examen de matemàtiques... no... puc... faltar..., diu literalment, massa feble com per incorporar-se del llit) per a "contra la seva voluntat" quedar-se a casa i no anar a l'escola. Els pares, summament confiats en l'honestedat de llur fill, hi accedeixen. Només Janie (Jennifer Grey), la seva germana, s'adona de l'engany, i, furiosa pel mode com el seu germà sempre se'n surt, se'n marxa al col·legi, planejant algun mode de desemmascarar el seu germà i revelar-ne al món la naturalesa manipuladora.

Els pares d'en Ferris se'n van a treballar, i immediatament ell truca al seu millor amic, Cameron Frye. En Frye sembla estar legítimament malalt, però en Ferris sap que només està deprimit. Després d'insistir-li molt, Cameron accedeix a recollir-lo amb el Ferrari del seu pare amb la fi de passar-se per l'escola i treure'n la Sloane, xicota d'en Ferris, per passar un dia de passeig gaudint del que Chicago pot oferir-los. Després d'un parell de trucades en les que en Cameron simula ser el pare de la Sloane, el director de l'escola, Ed Rooney (Jeffrey Jones), es veu obligat a deixar que la Sloane se n'anés. Però en Rooney, conscient dels constants plans d'en Ferris, sap que hi ha gat amagat. La seva missió del dia serà enxampar en Ferris en alguna transgressió per aplicar-hi tota la disciplina acadèmica (i potser física) que ell sap que en Ferris es mereix.

Amb moltes raons i excuses, en Ferris convenç en Cameron per continuar emprant el preciadíssim Ferrari del seu pare. En Cameron està aterrat, car diu que el seu pare s'estima més el cotxe que no pas el seu fill, però sembla bona idea en un principi, així que amb el caríssim cotxe els tres joves inicien llur camí cap a Chicago. Ja a la ciutat deixen el cotxe en un aparcament públic i se'n van a passar el dia als llocs de major interès turístic de la ciutat, que van des d'exclusius restaurants fins a la Torre Sears. Pel camí, el trio viu diverses aventures en les que comunament ridiculitzen algun adult; alhora, el director Rooney visita la casa d'en Ferris per confirmar-ne que el noi està malalt; en lloc d'això, només aconsegueix barallar-se amb el feroç gos de la família, qui el deixa sense sabates.

El dia passa, i arriba el moment que en Ferris i els seus amics tornin a casa, ja que llurs pares aviat hi arribaran. Llavors, després de més peripècies, per fi arriba el moment culminant. Rooney sorprèn en Ferris. Sembla que no hi ha sortida. Afortunadament, Janie, la seva germana, també ha tingut un parell d'aventures durant el dia (particularment una trobada amb un drogaaddicte), i com a resultat la seva actitud amargada ha canviat totalment, per això tot se soluciona satisfactòriament. En Ferris en surt triomfant de nou.

La pel·lícula, com és comú en l'obra de John Hughes, mescla tot tipus de recursos còmics. A més a més, s'hi tracten seriosament certs punts rellevants en la vida d'un adolescent, com l'imparable avanç del temps i les atemoritzants conseqüències que això té en la seva vida. De fet, el moment més incert de la pel·lícula és quan en Cameron decideix confrontar el seu pare, desitjant la seva atenció, encara que sigui perquè el reganyi. Però els moments seriosos, encara que estiguin ben treballats, només serveixen com a contrapunt de la indubtable comèdia. I a escena rere escena en Hughes i el seu equip hi fiquen tant detalls com els és possible, creant una de les millors comèdies dels anys vuitanta en què es troben la comèdia juvenil amb el comentari social, envoltada amb fantàstiques actuacions que es convertirien en el motlle del que futurs cineastes intentarien, amb major o menor èxit, generar als seus herois i villans.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ferris Bueller's Day Off