Entoproctes: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cap resum de modificació
m La Granota Hermit ha mogut Entoprocte a Endoprocte: En català s'escriu "Endoprocte" i no "Entoprocte", tal com confirma l'Institut d'Estudis Catalans a la seva web.
(Cap diferència)

Revisió del 10:54, 19 des 2016

Infotaula d'ésser viuEntoproctes
Entoprocta Modifica el valor a Wikidata

Barentsa discreta Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumEntoprocta Modifica el valor a Wikidata

Els endoproctes (Entoprocta, que significa "anus interior") constitueixen un fílum d'animals aquàtics majoritàriament sèssils de 0,1 mm a 7 mm. Presenten un lofòfor i es distingeixen dels altres lofoforats per la posició de l'anus que queda inclòs en la corona tentacular.

Els individus madurs tenen forme de calze, sobre tiges relativament llargues. Presenten una "corona" amb tentacles sòlids els cilis de la qual generen corrents d'aigua que filtren partícules, aliment, cap a la boca, i tant la boca com l'anus se situen dins la "corona". Els briozous, similars superficialment als endoproctes, tenen l'anus fora de la "corona" de tentacles. La majoria de famílies d'endoproctes són colonials, i totes, excepte dues, de les 150 espècies conegudes són marines. Uns pocs espècimens solitaris es poden moure lentament.

Referències

  1. Todd, J.A.; Taylor, P.D. «The first fossil entoproct». Naturwissenschaften, 79, 7, Juliol 1992, pàg. 311–314. DOI: 10.1007/BF01138708.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Entoproctes
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.