Calçotada: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Afegint plantilla:Viccionari-lateral
Les calçotades comencen de mitjans a finals de tardor. De finals d'hivern a abril va 1 setmana a i mitja
Línia 13: Línia 13:
| on = Arreu de [[Catalunya]]
| on = Arreu de [[Catalunya]]
}}
}}
La '''calçotada''' és un [[àpat comunitari]] que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els [[calçot]]s, amb fortes connotacions de festa i trobada. A [[Valls]], la ciutat d'on és originària la calçotada se celebra a finals de gener, des de l'any [[1982]] la calçotada popular de més renom.<ref name="ajvalls">{{ref-web |url=http://www.ajvalls.org/obrepag.asp?web=calsotada&car=cultura2 |títol=Gran Festa de la Calçotada |editor=Ajuntament de Valls }}</ref> Les calçotades se solen fer des de finals de l'hivern fins al març o principis d'abril, segons la temporada.
La '''calçotada''' és un [[àpat comunitari]] que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els [[calçot]]s, amb fortes connotacions de festa i trobada. A [[Valls]], la ciutat d'on és originària la calçotada se celebra a finals de gener, des de l'any [[1982]] la calçotada popular de més renom.<ref name="ajvalls">{{ref-web |url=http://www.ajvalls.org/obrepag.asp?web=calsotada&car=cultura2 |títol=Gran Festa de la Calçotada |editor=Ajuntament de Valls }}</ref> Les calçotades se solen fer des de finals de la tardor fins al març o principis d'abril, segons la temporada.


El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots (normalment entre 10 i 20 per persona), servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la [[salvitxada]] o bé el [[romesco]]. Després se sol menjar [[carn]] a la brasa amb torrades, acompanyada de [[vi]] negre o [[cava (beguda)|cava]].
El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots (normalment entre 10 i 20 per persona), servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la [[salvitxada]] o bé el [[romesco]]. Després se sol menjar [[carn]] a la brasa amb torrades, acompanyada de [[vi]] negre o [[cava (beguda)|cava]].

Revisió del 12:49, 23 des 2016

Infotaula menjarCalçotada
Calçots a la graella
Característiques
País d'origenAlt Camp
On es menjaArreu de Catalunya
GastronomiaGastronomia de Catalunya
Detalls
Mètode de preparacióCuit a flama
Ingredients principalsCalçot, salvitxada

La calçotada és un àpat comunitari que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els calçots, amb fortes connotacions de festa i trobada. A Valls, la ciutat d'on és originària la calçotada se celebra a finals de gener, des de l'any 1982 la calçotada popular de més renom.[1] Les calçotades se solen fer des de finals de la tardor fins al març o principis d'abril, segons la temporada.

El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots (normalment entre 10 i 20 per persona), servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o bé el romesco. Després se sol menjar carn a la brasa amb torrades, acompanyada de vi negre o cava.

Com que els calçots se serveixen tal com surten de la graella i cal pelar-los i sucar-los a la salsa. D'uns anys ençà, sobretot als restaurants, és costum de posar-se un pitet per a evitar de tacar-se la roba, però tradicionalment aquesta peça de roba no es feia servir.

La temporada central és als mesos de febrer i març, per bé que des de principi d'hivern es comencen a menjar calçots.[2]

Història

L'origen d'aquest àpat es creu que està a la població de Valls. A finals del segle XIX un pagès d'aquesta ciutat, conegut amb el nom de Xat de Benaiges, va descobrir una forma especial de fer créixer la ceba blanca: es plantava de forma que només quedés mig colgada i a mesura que creixia es procedia a tapar-la amb terra. Aquesta acció, que es coneix com a calçar, és la que dóna nom al calçot.[1]

Tot i que a Valls i comarca la calçotada se celebra des de principis del segle XX, aquest àpat va començar a popularitzar-se a partir de mitjans del segle passat. Així, amb el pas dels anys, la calçotada ha esdevingut una menja típica de la comarca de l'Alt Camp i s'ha estès també a les comarques veïnes (Tarragonès, Baix Camp, Conca de Barberà i Penedès). Avui dia aquesta tradició està molt més estesa i arriba fins i tot a Mallorca i a la Catalunya del Nord.

Preparació

Abans de coure els calçots, se'ls escurcen les fulles més llargues i se'ls talla un tros d'arrel. Tot seguit, i sense rentar-los ni treure'ls la terra, es posen a la graella sobre flama viva, tradicionalment de sarments de ceps. Una vegada cuits s'emboliquen amb papers de diari per tal que acabin d'estovar-se i mantinguin la calor. S'acostumen a servir encara embolicats i posats sobre una teula.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calçotada
  1. 1,0 1,1 «Gran Festa de la Calçotada». Ajuntament de Valls.
  2. Revenga, Dani «Valls reivindica els seus calçots». Ara, 25-01-2015, pàg. 24.