Satanisme: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Canvis menors, neteja, replaced: <references /> → {{referències}} AWB
Línia 22: Línia 22:


[[Categoria:Religions]]
[[Categoria:Religions]]
[[Categoria:Sectes]]

Revisió del 13:45, 23 des 2016

Símbol sovint utilitzat pels seguidors d'aquest corrent.

El satanisme és l'adoració de Satanàs o l'ús del seu arquetip com a font d'inspiració per a la vida. Com que Satanàs ve de l'hebreu shatan, que significa enemic o temptador, i a les religions monoteistes derivades de la jueva és l'antagonista de Déu i l'encarnació del mal, car d'això se'n deriva que històricament hi hagués la tendència d'anomenar satanisme a qualsevol altre culte que diferís d'aquests, que fos una supervivència de cultes pagans, o que fregués l'heretgia. De fet el terme apareix per primer cop al llibre "A confutation of a booke (by Bp. Jewel) entitled An apologie of the Church of England", de Thomas Harding (1565), referint-se als ensenyaments de Luter.

Com a fantasia és freqüent entre els adolescents, ja que es fa una identificació entre l'autoritat paterna i la figura de Déu. Per tant, en un joc de rebel·lia, s'identifiquen amb l'antagonista de Déu.

Com a inversió desafiant dels valors de la moral i de la fe dominant i de gust per les coses prohibides o pecaminoses és una actitud que trobem sovint al romanticisme més proper a The Satanic School. Apareix sobretot a l'obra de Byron i Mary Shelley, però també a la de Charles Baudelaire, Fiódor Dostoievski i André Gide. Una derivació actual des del punt de vista estètic d'aquest tipus de sensibilitat la podem trobar a algunes branques de la música, bàsicament en el gènere del Black Metal i d'altres variants de la música heavy.

Hi ha gent que considera que la bruixeria és un tipus de satanisme, ja que fa referència a l'adoració i el pacte amb el Diable. La pràctica d'aquest pacte hipotèticament es concretava en el tracte sexual entre bruixes i bruixots amb el diable, així com la celebració de la missa negra.

Satanisme actual

Modernament s'ha constituït el satanisme com una religió amb el seu llibre la Bíblia satànica escrita per Anton Szandor LaVey, i una organització interna pròpia i estructurada.

En el satanisme de LaVeyan el Satanista no venera Satan en el sentit teistic, sinó que juga el paper d'un adversari a credos espirituals, defensant el darwinisme social, l'hedonisme, l'Objectivisme Randià, la filosofia Nietzscheana i l'ateisme. El satanista de LaVeyan de és un satanista de caràcter simbòlic, és utilitzat per altres satanistes per referir-se a seguidors de les escriptures d'Església del fundador de Satan Anton Szandor LaVey i successors com Peter H. Gilmore.[1] l'ús prudent de la paraula que Satanism, segons un lloc web, atribueix a un "grup religiós petit que és|està inconnex a qualsevol altra fe, i els membres del qual sembla|sent lliure de satisfer els seus impulsos responsablement i exhibir bondat per als seus amics, i atacar el seu enemics.[2]

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Satanisme