Diferència entre revisions de la pàgina «Antoni Noguera Balaguer»

Salta a la navegació Salta a la cerca
retocs diversos #QQ16
(retocs diversos #QQ16)
= Vida: =
{{Infotaula persona}}
'''Antoni Noguera Balaguer''' ([[Ciutat de Palma]], [[1860]] - [[1904]]) fou un reconegut compositor, músic, musicòleg i crític musical, que esdevingué una peça clau en l'evolució de la cultura musical a la Mallorca de finals del segle XIX. És considerat un dels pares del nacionalisme musical [[Mallorca|mallorquí]], molt apreciat per la seva tasca com a investigador i divulgador de la [[música popular]] a les [[Balears]]. Fill del músic [[Vou, veri, vou|Honorat Noguera]], visqué uns anys a Madrid amb l'objectiu d'estudiar enginyeria de camins, imposat per son pare, carrera que va desatendre per complet per acabar reemplaçant per la de músic. Segons l’escriptor Joan Lluís Estelrich, un company d’estudis, “Su única ocupación, de día y de noche, era leer o escuchar música”.
El palmesà és el primer músic mallorquí que amb una formació i tècnica musicals sòlides emprèn una carrera per aconseguir obrir la música i la composició musical dels autors mallorquins cap a la modernitat, sense perdre mai de vista la música tradicional i popular autòctona de l'illa. No és d'extranyar, doncs, que la seva producció musical estigui basada quasi exclusivament en la inspiració de melodies populars i el folklore mallorquí.
 
== Tasca Divulgadora: ==
Pels voltants de 1888 comença l’activitat periodística, centrada exclusivament en la crítica musical. Els seus escrits eren els d’un discrepant, els característics d’un artista en conflicte amb el seu medi. Per això, atacà amb duresa els diversos sectors de la vida musical mallorquina: les bandes, l’afició pel ''[[género chico]]'', les òperes del [[Teatre Principal (Palma)|Teatre Principal]], la música de les esglésies, els compositors, les vetlades que promovien les entitats associatives… Enfront d’aquest estat de coses, que ell amb certa reiteració va qualificar de deplorable i de llastimós, volgué impulsar un moviment de regeneració i modernització, el qual, prioritàriament, passava per un increment de la professionalitat i de l’actualització estètica dels músics i per la priorització dels valors artístics de la música per damunt la seva dimensió de fet social.
 
Cal destacar també la seva col·laboració en l'elaboració del ''[[Cancionero Musical Popular Español]]'' de Felip Pedrell, al qual va aportar la majoria dels cants populars mallorquins inclosos en el volum.
 
== Obres principals: ==
El gruix de la seva obra musical gira al voltant del gènere vocal. No obstant, també té nombroses obres per piano. De les seves composicions cal destacar: ''La balanguera'' i ''Lo fill de l'ànima,'' musicades sobre els dos poemes de [[Joan Alcover i Maspons|Joan Alcover]], ambdós recollits en el cèlebre llibre ''[[Cap al Tard]]'' (l'últim dels quals dedicat justament al músic palmesà), ''Sesta, Lo fill de l'ànima, Hivernenca'', i arranjaments de canóns papulars mallorquines per a orfeó com l'''Himne de la capella,'' o les ''Trois danses sur des airs populaires de l'Ile de Mjorque'' ([[Barcelona]], R. Fornell, [[1901]]) per a piano, a part de melodies populars, miniatures i sonatines.
 
Entre altres coses, escrigué en notació musical el [[cant de la Sibil·la]], que abans s'havia transmès de generació en generació d'oïda. També compongué la peça musical [[Flor de Murta]] damunt les melodies [[anònimes]] de [[flabiol]] dels [[Cossiers de Montuïri]]. El [[futurisme|futurista]] [[mallorquí]] [[Gabriel Alomar i Villalonga|Gabriel Alomar]] li dedicà una [[monografia]] el [[1905]].
 
== Bibliografia ==
{{MR}}
* [[Enciclopèdia Espasa]] ''Volum núm. 38, pàg. 975'' (ISBN 84-239-4538-3)
 
{{ORDENA:Noguera Balaguer, Antoni}}
[[Categoria:Compositors mallorquins]]
[[Categoria:Músics palmesans]]
--[[Special:Contributions/79.155.137.134|79.155.137.134]] ([[User talk:79.155.137.134|discussió]]) 19:59, 12 març 2012 (CET)
* Monogràfic sobre educació musical ''Volum III Nº 2'', Revista electrònica INvestigació INovació, Universitat de les Illes Balears.
* Web: www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0014643.xml
* Web: http://www.march.es/musica/publicaciones/buscadorMusica/ficha.aspx?l=1&p0=1&p4=2913&keepThis=true&TB_iframe=true&width=700&height=600;
* ''Cap al Tard'', [[Joan Alcover i Maspons|Joan Alcover]]. Ed. Moll 1995
 
{{ORDENA:Noguera Balaguer, Antoni}}
[[Categoria:Compositors mallorquins]]
[[Categoria:Músics palmesans]]
731.244

modificacions

Menú de navegació