Llobregat: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Revertides les edicions de 91.117.18.234. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Línia 10: Línia 10:
Territoris = [[Berguedà]], [[Bages]], <br />i [[Baix Llobregat]]
Territoris = [[Berguedà]], [[Bages]], <br />i [[Baix Llobregat]]
}}
}}
El '''Llobregat''' o '''Llobregado''' <ref>{{GEC|0037898|el Llobregat}}</ref> és un dels principals [[rius]] de [[Catalunya]]. Neix a les [[fonts del Llobregat]], a una altitud de 1.295&nbsp;m sobre el nivell del mar a [[Castellar de n'Hug]] ([[Berguedà]]) i desemboca al [[Mar Mediterrani]] al [[el Prat de Llobregat|Prat de Llobregat]], prop de [[Barcelona]]. Tota la seva conca és en territori català i recorre les comarques barcelonines de nord a sud. El curs d'aquest riu ha estat molt aprofitat per la població del país per a diversos usos: agrícoles, industrials i de consum, entre altres.
El '''Llobregat'''<ref>{{GEC|0037898|el Llobregat}}</ref> és un dels principals [[rius]] de [[Catalunya]]. Neix a les [[fonts del Llobregat]], a una altitud de 1.295&nbsp;m sobre el nivell del mar a [[Castellar de n'Hug]] ([[Berguedà]]) i desemboca al [[Mar Mediterrani]] al [[el Prat de Llobregat|Prat de Llobregat]], prop de [[Barcelona]]. Tota la seva conca és en territori català i recorre les comarques barcelonines de nord a sud. El curs d'aquest riu ha estat molt aprofitat per la població del país per a diversos usos: agrícoles, industrials i de consum, entre altres.


== Etimologia ==
== Etimologia ==

Revisió del 16:24, 4 gen 2017

Infotaula de geografia físicaLlobregat
Imatge
TipusCurs d'aigua i riu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial1.295 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaCatalunya (Espanya) i província de Barcelona (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCastellar de n'Hug Modifica el valor a Wikidata
Final
Entitat territorial administrativaBaix Llobregat (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióel Prat de Llobregat Modifica el valor a Wikidata
Desembocaduramar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 17′ 01″ N, 2° 00′ 54″ E / 42.283531°N,2.014986°E / 42.283531; 2.014986
41° 17′ 53″ N, 2° 08′ 17″ E / 41.2981°N,2.1381°E / 41.2981; 2.1381
Afluent
Limita ambSèquia de Manresa Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida175 (longitud) km
Superfície de conca hidrogràfica4.948,3 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal20,77 m³/s Modifica el valor a Wikidata

El Llobregat[1] és un dels principals rius de Catalunya. Neix a les fonts del Llobregat, a una altitud de 1.295 m sobre el nivell del mar a Castellar de n'Hug (Berguedà) i desemboca al Mar Mediterrani al Prat de Llobregat, prop de Barcelona. Tota la seva conca és en territori català i recorre les comarques barcelonines de nord a sud. El curs d'aquest riu ha estat molt aprofitat per la població del país per a diversos usos: agrícoles, industrials i de consum, entre altres.

Etimologia

El nom deriva del llatí rubricatus, mot que significa vermell i fa referència a les tonalitats vermelloses de les seves aigües, ja que la terra del lloc on neix és vermella i en moments de crescuda l'aigua es torna d'aquest color. Alhora, aquest terme s'hauria transformat en lubricatus per dissimilació. Lubricatus es deriva del mot lubricus que significa "relliscós", "fosc" o "fangós". Aquestes dues versions tenen una certa relació.[2]

Curs

Fitxer:Pasarel·la del Riu a Sant Boi.jpg
Pasarel·la sobre el riu a Sant Boi de Llobregat
Bernat pescaire

El seu traçat travessa successivament el solc prepirinenc, l'encavalcament de l'Alt Berguedà, el Vallès i la Serralada Litoral, la qual cosa fa que s'engorgi a Cercs, al congost del Cairat (entre Monistrol de Montserrat i la Puda) i a Martorell.

De les fonts fins a La Pobla de Lillet segueix els estrats secundaris i terciaris, s'orienta després a ponent, al solc prepirinenc, a La Pobla de Lillet s'ajunta amb el riu Arija, per l'esquerra, i a Guardiola de Berguedà s'hi troba l'aiguabarreig amb les aigües del Bastareny, que baixa del Cadí i poc després les aigües del Riu de Saldes, procedent del Pedraforca, ambdós tributaris per banda dreta. A Guardiola de Berguedà hi trobem l'inici del canal industrial de Berga, obra inaugurada l'any 1899 i impulsada per l'enginyer Marcel·lí Buxadé, que porta l'aigua del riu a la capital de la comarca del Berguedà. És en aquest municipi on el riu abandona el solc prepirinenc en travessar el muntanyam calcari encavalcat de l'Alt Berguedà per l'estret congost de Fígols (municipis de Cercs i la Nou).

En el seu camí cap al sud, l'aigua del riu que no ha estat canalitzada alimenta l'embassament de la Baells, inaugurat el 1974, amb una capacitat de 109,43 hm³ i que està situat a Cercs. El riu entra a la Depressió Central. Després de l'embassament el riu recorre molts municipis o termes municipals (Olvan, Avià, Gironella, Puig-reig, Navàs, Balsareny, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Manresa...). Fa uns anys s'aprofitaven les aigües del Llobregat per produir l'energia elèctrica que necessitaven les màquines de les indústries tèxtils que hi havia en tots aquests pobles. Com a testimonis d'aquest aprofitament queden nombroses colònies tèxtils amb rescloses i canals llarg del riu. Actualment continuen en funcionament nombroses minicentrals elèctriques que fan que el cabal del riu disminueixi molt de manera artificial en nombrosos trams, especialment en temps de sequera.

Prop de Balsareny hi ha l'inici de La Séquia que fou construïda per ordre del rei Pere III el Cerimoniós per tal de portar l'aigua del Llobregat a Manresa.

En el seu curs, el Llobregat va rebent aigües de diverses rieres i rius que van augmentant progressivament el seu cabal: riera d'Olvan i de Clarà a Gironella; riera de Merlès a Puig-reig; riera Gavarresa a Cabrianes; el Calders a Navarcles...

A Castellgalí, el Llobregat rep les aigües del seu afluent principal, el Cardener, que fa augmentar notablement el seu cabal.

Més endavant travessa la Serralada Litoral, A Monistrol inicia un enorme canyó per l'extrem oriental de Montserrat, que acaba a la Puda, i s'obre a la depressió del Vallès i del Penedès, la qual travessa per Olesa de Montserrat, fins a Martorell on rep les aigües d'un altre afluent molt important: el riu Anoia, i passa sota el pont del Diable. Pocs quilòmetres després rep la riera de Rubí i franqueja el darrer congost. Finalment, eixampla la vall i dóna lloc a la plana del delta, d'una gran densitat demogràfica, agrícola i fabril on el Llobregat és molt aprofitat tant pels horts i camps de fruiters com per a les fàbriques i grans magatzems que s'han posat als seus marges.

Desemboca formant un vast delta d'uns 100 km² on es troben les instal·lacions portuàries i aeroportuàries de la ciutat de Barcelona, així com diverses reserves naturals d'importància a nivell europeu. El curs del riu s'ha modificat a la seva part final per poder continuar ampliant les zones dedicades a la logística del transport de mercaderies.

En aquesta zona s'hi troben nombroses localitats tradicionalment agrícoles (que inclouen Llobregat en el seu nom, com Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat o el mateix el Prat de Llobregat) que viuen una pèrdua d'aquesta activitat per la forta pressió per obtenir sòl per a ús industrial.

Afluents

Els principals afluents del Llobregat són:

Vegeu també la llista de rius de Catalunya

Ecologia

El corb marí gros

El bernat pescaire (Ardea cinerea), el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), l'ànec collverd (Anas platyrhynchos) són aus força fàcils de veure a les ribes del Llobregat durant l'hivern.

Pel que fa als peixos, els més comuns són algunes espècies autòctones com la bagra comuna (Leuciscus cephalus cephalus) o la truita comuna (Salmo trutta ssp. fario) i espècies introduïdes com el barb comú (Barbus bocagei graellsii) i la carpa (Cyprinus carpio).

Durant els segles XIX i XX, a la conca del Llobregat s'hi van instal·lar nombroses indústries que aprofitaven la seva energia i aigua, destacant-ne les anomenades colònies tèxtils. Algunes d'aquestes indústries es van reconvertir en centrals hidroelèctriques.

A la segona meitat del segle XX, l'aigua del riu va patir molta contaminació per part de les indústries i per residus urbans situats al llarg del seu curs. Avui en dia aquests tipus de contaminació estan gairebé solucionats però encara queden alguns punts negres, per exemple els polígons industrials de Terrassa i Rubí que aboquen a la riera de Rubí. Malgrat tot, el Llobregat encara sofreix avui una font peculiar de contaminació pels residus de les mines de potasses de Cardona, Súria i Sallent, que fan que la salinitat a la part baixa del riu sigui força elevada.

La conca del Llobregat és la font d'aigua potable per a poblacions com Manresa, l'Hospitalet de Llobregat o bona part de la mateixa Barcelona, per la qual cosa la seva contaminació planteja problemes per la presència en l'aigua de trihalometans (THMs), compostos orgànics de clor i brom que es formen al clorar l'aigua per a eliminar virus i bacteris i que poden causar càncer.

Articles relacionats

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llobregat

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina