Universitat d'Addis Abeba: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Afegida Categoria:Addis Abeba usant HotCat
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{editant}}
{{organització}}
{{organització}}
'''Addis Ababa Universitat''' ({{lang-am|አዲስ አበባ ዩኒቨርሲቲ}}: {{lang-am|አዲስ አበባ ዩኒቨርሲቲ}}) És una universitat estatal en [[Addis Abeba|Addis Ababa]], la capital d'Etiòpia. Al principi cridat la '''Universitat Universitària de Addis Ababa''' al seu establiment dins 1950, sigui més tard rebatejat '''Haile Selassie jo Universitari''' dins 1962 després de l'Emperador etiòpic Haile Selassie jo. La institució va rebre el seu nom actual dins 1975.
La '''Universitat d'Addis Abeba'''és una universitat estatal situada a [[Addis Abeba]], la capital d'Etiòpia. La universitat fou fundada el 1950 per el canadenc [[Companyia de Jesús|jesuït]] Lucien Matte, a petició de [[Haile Selassie]], el 1962 fou rebatejada com la Universitat Haile Selassie i el 1975 va rebre el seu nom actual.


El desembre de 2002 van dimitir tres destacats administradors del centre per denunciar la interferència creixent del govern en assumptes interns del centre, quan van rebre pressions per canviar el sistema d'avaluacions per afavorir el partit del govern.<ref>[http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2002/18203.htm "Ethiopia: Country Reports on Human Rights Practices: 2002 report"], Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor, US State Department. Retrieved 9 July 2009.</ref>
Addis Ababa La universitat va ser fundada com a universitat de dos anys dins 1950 per un canadenc [[Companyia de Jesús|Jesuit]], Dr. Lucien Matte, S.J., a la petició de Haile Selassie. Va començar operacions l'any següent. Sobre el següent dos anys un affiliation amb la [[Universitat de Londres|Universitat de London]] va ser desenvolupada. L'escriptor i teòric Richard Cummings servit com a membre de la Facultat de Llei en el 1960s.


El curs 2013/2014, hi havia 33,940 estudiants matriculats, 13.000 estudiants de postgrau i 1733 estudiants de doctorat, el que fa un total de 48.673 estudiants.<ref name=enrollment>{{cite web |url=http://www.aau.edu.et/about/aau-at-glance/ |title=AAU at a glance |date=28 December 2013 |publisher=Addis Ababa University |accessdate=30 October 2014}}</ref>
Mentre part dels seus canvis d'escombrar, el [[Derg]] va ordenar Addis Ababa Universitari temporalment tancat damunt 4 de #març de 1975 i dispatched els seus 50,000 estudiants al camp per ajudar suport de complexió pel règim nou. La universitat va oferir els programes del seu primer Mestre dins 1979 i el seu primer PhD programes dins 1987.


La universitat té tretze campus. Dotze estan situats a Addis Ababa, i un és localitzat en Bishoftu, aproximadament a 45 quilòmetres. També té convenis amb altres centres de diversos indrets d'Etiòpia. Els campus són de Ciències Naturals i Computacionals, d'Educació i Estudis Conductistes, de Ciències Socials, d'Humanitats, Estudis de Llengua, Periodisme i comunicació, d'Estudis de Desenvolupament, d'Empresarials, de Dret i ciències polítiques, d'Arts Visuals, d'Agricultura i Medicina veterinària, de Ciències de la Salut i finalment de Tecnologia.
Tres administradors universitaris superiors van dimitir els seus correus dins desembre 2002 dins protesta contra interferència de govern creixent en assumptes universitaris interns. Oficials de govern van voler l'Universitari de canviar el seu sistema d'avaluacions d'estudiant per adaptar-se a un "gemgema" (autocrítica) el sistema afavorit pel partit governant.<ref>[http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2002/18203.htm "Ethiopia: Country Reports on Human Rights Practices: 2002 report"], Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor, US State Department. </ref>

Dins 2013/2014, hi hi havia 33,940 universitari matriculat estudiants, 13,000 estudiants de postgrau i 1733 PhD estudiants, fent un cos d'estudiant total de 48,673.<ref name="enrollment">Error en el '''''títol''''' o la '''''url'''''.«».</ref>

== Campus i Universitats ==
Addis Ababa La universitat té tretze campus. Dotze d'aquests és situat en Addis Ababa, i un és localitzat en Bishoftu, aproximadament 45 quilòmetres fora. També manté branques dins moltes ciutats pertot arreu Etiòpia. El govern assigna estudiants qualificats a aquestes universitats a conclusió d'institut.

Va associar les institucions inclouen l'Institut d'Estudis etiòpics, va fundar per [[Richard Pankhurst (historiador)|Richard Pankhurst]].
* Universitat de Ciències Naturals i Computacionals
* Universitat d'Educació i Estudis Conductistes
* Universitat de Ciències Socials
* Universitat de Humanities, Estudis de Llengua, Periodisme i comunicació
* Universitat d'Estudis de Desenvolupament
* Universitat d'Empresarial i Economia
* Universitat de Llei i Governance Estudis
* Skunder Boghossian Universitat d'Actuar i Arts Visuals
* Universitat d'Agricultura i Medicina Veterinària
* Universitat de Ciències de Salut
* Addis Ababa Institut de Tecnologia


== Referències ==
== Referències ==
{{Reflist}}
{{Referències}}


== Lectura més llunyana ==
== Bibliografia complementària ==
* Teshome G. Wagaw. El Desenvolupament d'Educació més Alta i Canvi Social, una Experiència etiòpica. De l'est Lansing, Michigan. Michigan Premsa Universitària Estatal. 1990.
* Teshome G. Wagaw. The Development of Higher Education and Social Change, an Ethiopian Experience. East Lansing, Michigan. Michigan State University Press. 1990.


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
* [http://aau.edu.et/ Addis Ababa Pàgina web oficial universitària]
* [http://www.aau.edu.et/ies/ Institut d'Estudis etiòpics]
* [http://www.aau.edu.et/ies/ Institut d'Estudis etiòpics i el Museu Etnològic]
* [http://www.africa.msu.edu/AUP/ Informació de contacte]
* [http://www.africa.msu.edu/AUP/ Informació de contacte per Addis Ababa Universitat, i 28 institucions etiòpiques d'educació més alta en la Base de dades d'Educació més Alta africana]


[[Categoria:Universitats d'Àfrica]]
[[Categoria:Universitats d'Àfrica]]

Revisió del 16:44, 29 gen 2017

Infotaula d'organitzacióUniversitat d'Addis Abeba
(am) አዲስ አበባ ዩኒቨርስቲ Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

LemaSeek Wisdom, Elevate Your Intellect and Serve Humanity Modifica el valor a Wikidata
EpònimHaile Selassie Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació20 març 1950
FundadorLucien Matte (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deAssociació d'Universitats Africanes
Consortium of Ethiopian Academic and Research Libraries (en) Tradueix
Agència Universitària de la Francofonia Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webaau.edu.et Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): addisababauniv Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Universitat d'Addis Abebaés una universitat estatal situada a Addis Abeba, la capital d'Etiòpia. La universitat fou fundada el 1950 per el canadenc jesuït Lucien Matte, a petició de Haile Selassie, el 1962 fou rebatejada com la Universitat Haile Selassie i el 1975 va rebre el seu nom actual.

El desembre de 2002 van dimitir tres destacats administradors del centre per denunciar la interferència creixent del govern en assumptes interns del centre, quan van rebre pressions per canviar el sistema d'avaluacions per afavorir el partit del govern.[1]

El curs 2013/2014, hi havia 33,940 estudiants matriculats, 13.000 estudiants de postgrau i 1733 estudiants de doctorat, el que fa un total de 48.673 estudiants.[2]

La universitat té tretze campus. Dotze estan situats a Addis Ababa, i un és localitzat en Bishoftu, aproximadament a 45 quilòmetres. També té convenis amb altres centres de diversos indrets d'Etiòpia. Els campus són de Ciències Naturals i Computacionals, d'Educació i Estudis Conductistes, de Ciències Socials, d'Humanitats, Estudis de Llengua, Periodisme i comunicació, d'Estudis de Desenvolupament, d'Empresarials, de Dret i ciències polítiques, d'Arts Visuals, d'Agricultura i Medicina veterinària, de Ciències de la Salut i finalment de Tecnologia.

Referències

  1. "Ethiopia: Country Reports on Human Rights Practices: 2002 report", Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor, US State Department. Retrieved 9 July 2009.
  2. «AAU at a glance». Addis Ababa University, 28 December 2013. [Consulta: 30 octubre 2014].

Bibliografia complementària

  • Teshome G. Wagaw. The Development of Higher Education and Social Change, an Ethiopian Experience. East Lansing, Michigan. Michigan State University Press. 1990.

Enllaços externs