Usuari:Biblioteca de Viladecans/proves/Manuel Tosca: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Replacements: fix URL prefix
Línia 55: Línia 55:


A nivell de pintura, es canvia l'estil i es fan servir colors més clars i menys colorits pel que fa a l'aspecte de la pell.
A nivell de pintura, es canvia l'estil i es fan servir colors més clars i menys colorits pel que fa a l'aspecte de la pell.
Es renova la bijuteria a la Paquita. Al Josep se l'afegeix un decret reial a la mà, tal com tenia quan va ser creat per l'històric obrador [[El Ingenio de Barcelona]] per encàrrec de l'Ajuntament.<ref>{{ref-web|cognom=Entitats culturals|url=http://http://www.aj-viladecans.es/Plantilles/directori/_JNJtGAWc42Ycw7Mctprg_9tn-lyF-Fv9ooEVQ4K4tM-NY2T88lIjAw|consulta=15 desembre 2016|títol=Diables de Viladecans|editor=Ajuntament de Viladecans}}</ref>
Es renova la bijuteria a la Paquita. Al Josep se l'afegeix un decret reial a la mà, tal com tenia quan va ser creat per l'històric obrador [[El Ingenio de Barcelona]] per encàrrec de l'Ajuntament.<ref>{{ref-web|cognom=Entitats culturals|url=http://www.aj-viladecans.es/Plantilles/directori/_JNJtGAWc42Ycw7Mctprg_9tn-lyF-Fv9ooEVQ4K4tM-NY2T88lIjAw|consulta=15 desembre 2016|títol=Diables de Viladecans|editor=Ajuntament de Viladecans}}</ref>


Al vestit de la Paquita se l'arreglen els desperfectes i punts de subjecció. A més, es renova la part superior d'aquesta ja que estava descolorida pel pas del temps. El Josep tenia parts de roba podrida o feta molt malbè i requereix una renovació integral, programada pel 2017.
Al vestit de la Paquita se l'arreglen els desperfectes i punts de subjecció. A més, es renova la part superior d'aquesta ja que estava descolorida pel pas del temps. El Josep tenia parts de roba podrida o feta molt malbè i requereix una renovació integral, programada pel 2017.

Revisió del 12:35, 1 feb 2017

Infotaula gegantBiblioteca de Viladecans/proves/Manuel Tosca
Gegants de Viladecans
Els Gegants de Viladecans
Any1956
PoblacióViladecans
ConstructorEl Ingenio
Josep
Alçada3,90 m
Pes46 kg
Paquita
Alçada3,75 m
Pes45 kg
Infotaula gegantBiblioteca de Viladecans/proves/Manuel Tosca
Els Gegantons de Viladecans
Any2003
PoblacióViladecans
ConstructorTaller Sarandaca
Pica-Peta
Alçada2,50 m
Pes20 kg
Peta-Fum
Alçada1,80 m
Pes7 kg

El Municipi de Viladecans compta amb una parella de gegants i una parella de gegantons portats pels Geganters de Viladecans com a una secció dins dels Diables de Viladecans

Història

Els Gegants de Viladecans[1] apareixen per primer cop al municipi al mes de setembre de l'any 1956, fent la primera ballada durant els actes de celebració de la Festa Major d'Estiu. La primera parella va ser adquirida a la casa El Ingenio de Barcelona i es batejaren amb els noms de Josep i Paquita, que eren, alhora, els noms dels fills de l'Alcalde.

Els gegants portats per membres de la brigada municipal, sortien per Festa Major, però no hi havia Colla de Geganters,[2] aquesta és fundà l'any 1995 com a una secció dins dels Diables de Viladecans

L'any 2003 i amb motiu del 20è aniversari de la Colla de Diables de Viladecans s'incorporen a la colla els gegantons Pica-Peta i Peta-Fum, construïts pel Taller Sarandaca, i que representen una Timbalera i un Diablet, que simbolitzen a dues seccions de la Colla dels Diables de Viladecans.[3] Van ser apadrinats pels Gegants de Catalunya en Treball i na Cultura, i pels Gegants de Sant Climent, en Climent i na Roser.

Restauració

L'any 2016, donat el mal estat de l'estructura i dels vestits del Josep i la Paquita, s'encarrega la restauració d'aquests. El cartró pedra de l'estructura dels Gegants, al ser tan antics, comença a no aguantar el pas del temps, i s'ha de reforçar i fins i tot canviar algunes fustes.

A nivell de pintura, es canvia l'estil i es fan servir colors més clars i menys colorits pel que fa a l'aspecte de la pell. Es renova la bijuteria a la Paquita. Al Josep se l'afegeix un decret reial a la mà, tal com tenia quan va ser creat per l'històric obrador El Ingenio de Barcelona per encàrrec de l'Ajuntament.[4]

Al vestit de la Paquita se l'arreglen els desperfectes i punts de subjecció. A més, es renova la part superior d'aquesta ja que estava descolorida pel pas del temps. El Josep tenia parts de roba podrida o feta molt malbè i requereix una renovació integral, programada pel 2017. Es recuperen els cavallets de fusta originals amb l'engaxina de la casa El Ingenio de Barcelona. Durant el 2017 es farà una rèplica d'aquests per a donar-li als gegants la màxima originalitat possible.[5]

Referències

  1. Món geganter de Catalunya. «Gegants de Catalunya». Gegants de Catalunya. [Consulta: 15 desembre 2016].
  2. Blog de Biblioteca de Viladecans. «Els Gegants de Viladecans canvien de casa». Biblioteca de Viladecans. [Consulta: 15 desembre 2016].
  3. Diables de Viladecans. «Gegants». Diables de Viladecans. [Consulta: 15 desembre 2016].
  4. Entitats culturals. «Diables de Viladecans». Ajuntament de Viladecans. [Consulta: 15 desembre 2016].
  5. El Periódico de Catalunya. «Els Gegants de Viladecans celebren el seu 60è aniversari amb una restauració». El Periódico de Catalunya. [Consulta: 15 desembre 2016].

Enllaços externs