Fu (kana): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot viquificant la sintaxi de taules
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{kana}}
{{kana}}


En l'[[escriptura japonesa]], els caràcters [[síl·laba|sil·làbics]] (o, amb més propietat, moraics) '''ふ''' ([[hiragana]]) i '''フ''' ([[katakana]]) ocupen la 28ena posició en el sistema modern d'[[ordre alfabètic|ordenació alfabètica]] [[gojūon]] (五十音), entre [[ひ]] i [[へ]]; i el 32è en el poema [[iroha]], entre [[け]] i [[こ]]. En la taula a la dreta, que segueix l'ordre gojūon (per columnes, i de dreta a esquerra), es troba en la sisena [[columna]] (は行, "columna HA") i la tercera [[fila]] (う段, "fila U").
En l'[[escriptura japonesa]], els caràcters [[síl·laba|sil·làbics]] (o, amb més propietat, moraics) '''ふ''' ([[hiragana]]) i '''フ''' ([[katakana]]) ocupen la 28ena posició en el sistema modern d'[[ordre alfabètic|ordenació alfabètica]] [[gojūon]] (五十音), entre [[ひ]] i [[へ]]; i el 32è en el poema [[iroha]], entre [[け]] i [[こ]]. En la taula a la dreta, que segueix l'ordre gojūon (per columnes, i de dreta a esquerra), es troba en la sisena columna (は行, "columna HA") i la tercera fila (う段, "fila U").


Tant ふ com フ provenen del [[kanji]] [[不]].
Tant ふ com フ provenen del [[kanji]] [[不]].

Revisió del 14:11, 16 gen 2008

Plantilla:Kana

En l'escriptura japonesa, els caràcters sil·làbics (o, amb més propietat, moraics) (hiragana) i (katakana) ocupen la 28ena posició en el sistema modern d'ordenació alfabètica gojūon (五十音), entre i ; i el 32è en el poema iroha, entre i . En la taula a la dreta, que segueix l'ordre gojūon (per columnes, i de dreta a esquerra), es troba en la sisena columna (は行, "columna HA") i la tercera fila (う段, "fila U").

Tant ふ com フ provenen del kanji .

Poden dur l'accent dakuten: ぶ, ブ; així com el handakuten: ぷ, プ.

Existeix una versió hentaigana de ふ, , que prové del kanji .

Romanització

Segons els sistemes de romanització Hepburn, Kunrei-shiki i Nihon-shiki:

  • ふ, フ es romanitzen com a "hu".
  • ぶ, ブ es romanitzen com a "bu".
  • ぷ, プ es romanitzen com a "pu".

Escriptura

Hiragana FU
Hiragana FU

El caràcter ふ s'escriu amb tres o quatre traços:

  1. Traç curt diagonal cap avall a la dreta.
  2. Traç corbilini descendent semblant a un ganxo sota del primer traç. En ocasions els dos primers traços es fusionen en un similar en forma a un número 3.
  3. Traç diagonal cap avall a l'esquerra en la part inferior esquerra del caràcter.
  4. Traç diagonal cap aball a la dreta a la part inferior dreta del caràcter.
Furigana FU
Furigana FU

El caràcter フ s'escriu amb un sol traç compost per una línia horitzontal seguida d'un traç corbilini semblant a un arc de circumferència de 90º traçat en el sentit de les agulles del rellotge.


Altres representacions

●●
--
●●