Pierre Vilar: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
→‎Biografia: orthographe
Cap resum de modificació
Línia 4: Línia 4:


==Biografia==
==Biografia==
Va néixer el [[3 de maig]] de [[1906]] a [[Frontinhan]], ciutat situada al [[Llenguadoc]]. Va estudiar [[Història]] a [[La Sorbona]], de la qual en fou catedràtic el [[1965]]. Membre de l'''École de Hautes Études'' de [[París]], ha estat nomenat, entre d'altres, [[doctor honoris causa]] per les [[universitat de Barcelona|universitats de Barcelona]] i [[Universitat de València|València]].
Va néixer el [[3 de maig]] de [[1906]] a [[Frontinhan]], ciutat situada al [[Llenguadoc]]. Va estudiar [[Història]] a [[La Sorbona]], de la qual en fou catedràtic el [[1965]]. Membre de l'''École des Hautes Études'' de [[París]], ha estat nomenat, entre d'altres, [[doctor honoris causa]] per les [[universitat de Barcelona|universitats de Barcelona]] i [[Universitat de València|València]].


El [[1987]] fou guardonat pel [[Congrés de Cultura Catalana]] i l'any [[2000]] li fou concedida la [[Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya]]<ref>DECRET 112/2000, de 6 de març de 2000, Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.</ref>. Fou membre corresponent estranger de l'[[Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona]] (1958) i de l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (1961). Vilar morí el [[7 d'agost]] de [[2003]] a [[Donapaleu]], població situada a la [[Baixa Navarra]].
El [[1987]] fou guardonat pel [[Congrés de Cultura Catalana]] i l'any [[2000]] li fou concedida la [[Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya]]<ref>DECRET 112/2000, de 6 de març de 2000, Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.</ref>. Fou membre corresponent estranger de l'[[Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona]] (1958) i de l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (1961). Vilar morí el [[7 d'agost]] de [[2003]] a [[Donapaleu]], població situada a la [[Baixa Navarra]].

Revisió del 20:13, 28 feb 2017

Infotaula de personaPierre Vilar

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 maig 1906 Modifica el valor a Wikidata
Frontinhan (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 agost 2003 Modifica el valor a Wikidata (97 anys)
Donapaleu (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Normale Supérieure
Facultat d'Art de París - doctorat (–1962) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector d'estudis (1951–), professor d'universitat, historiador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorFacultat d'Art de París
École pratique des hautes études
Universitat de París I Panteó-Sorbona
École des hautes études en sciences sociales Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Interessat enHistòria moderna d'Espanya i història contemporània d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAnnie Lacroix-Riz Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralChristophe Charle, Lucette Valensi, Albert Broder, Herbert Southworth, Louis Bergeron, María Rosa de Madariaga, Paul Butel, Gilles Postel-Vinay, Michel Zylberberg, Guy Hermet, Yvonne Laurent (en) Tradueix, Monique Gadant (en) Tradueix, Rémy Pech, Jean Piel i Paul Gonnet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeGabrielle Vilar Modifica el valor a Wikidata
ParentsPierre Vilar (net) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Pèire Vilar

Pierre Vilar, també conegut com a Pèire Vilar[a], (Frontinhan, Llenguadoc 3 de maig de 1906 - Donapaleu, Baixa Navarra 7 d'agost de 2003) fou un historiador i professor universitari occità. És considerat una de les màximes autoritats en l'estudi de la Història de Catalunya, tant del període de l'Antic Règim com de l'Edat Contemporània.

Biografia

Va néixer el 3 de maig de 1906 a Frontinhan, ciutat situada al Llenguadoc. Va estudiar Història a La Sorbona, de la qual en fou catedràtic el 1965. Membre de l'École des Hautes Études de París, ha estat nomenat, entre d'altres, doctor honoris causa per les universitats de Barcelona i València.

El 1987 fou guardonat pel Congrés de Cultura Catalana i l'any 2000 li fou concedida la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya[1]. Fou membre corresponent estranger de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1958) i de l'Institut d'Estudis Catalans (1961). Vilar morí el 7 d'agost de 2003 a Donapaleu, població situada a la Baixa Navarra.

Activitat historiogràfica

Va coincidir com a estudiant amb Jean Paul Sartre i Paul Nizan. Com a deixeble d'Ernest Labrousse es va preocupar en la metodologia de la història, defensant la teoria de la Història total des d'una perspectiva materialista. Estimulat per Maurice Legendre va viatjar a Espanya l'any 1929, establint-se a Barcelona i relacionant-se amb Gonçal de Reparaz, Pau Vila o Pere Bosch-Gimpera.

Va ser professor de l'Institut Francès de Barcelona des de 1934, excepte en el període de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial.[2] Durant les seves estades va investigar i va redactar la seva tesi doctoral Catalunya a l'Espanya Moderna (1962), considerada un clàssic de la historiografia i model de síntesi regional. La seva breu, però influent, Histoire de l'Espagne ("Història d'Espanya") va ser un èxit de vendes fins i tot abans de permetre's legalment la seva venda, prohibida durant el franquisme, i va continuar sent molt utilitzada en l'ensenyament i els ambients progressistes de la dècada del 1970 i 1980 del segle XX.

Activitat occitanista

Pèire Vilar fou el primer president del Cercle d'Agermanament Occitano-Català, càrrec que ocupà tres anys (del 1978 fins al 1981).

Obra seleccionada

  • 1947: Histoire de l'Espagne
  • 1959: Le déclin catalan du bas Moyen-Âge. Hypothèses sur sa chronologie'
  • 1962: La Catalogne dans l'Espagne moderne. Recherches sur les fondements économiques des structures nationales
  • 1965: Crecimiento y desarrollo
  • 1969: Oro y moneda en la historia
  • 1975: Assaigs sobre la Catalunya del segle XVIII
  • 1975: Historia marxista, historia en construcción
  • 1980: Introducción al vocabulario del análisis histórico
  • 1986: La guerre d'Espagne
  • 1987-1990: Història de Catalunya (director), 8 volums
  • 1995: Tres i quatre, autobiografía

Referències

  • Notes


  • Referències
  1. DECRET 112/2000, de 6 de març de 2000, Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
  2. Vilagrasa Ibarz, Joan «Pierre Vilar i la geografia de Catalunya». Revista de geografia, 2, 2003. ISSN: 0048-7708.

Enllaços externs



Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «lower-alpha» però no s'ha trobat l'etiqueta <references group="lower-alpha"/> corresponent.