Música aleatòria: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
m (Revertides les edicions de 188.77.83.179. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.)
Cap resum de modificació
El terme apareix a principis dels anys 50 entre els compositors europeus assistents a l'escola d'estiu de [[Darmstad]] (Alemanya). Segons la seva definició, els "processos aleatoris són aquells processos que han estat fixats en el seu contorn però no en els detalls, que es deixen a l'atzar". Tot i això, se'n troben mostres més antigues d'aquests procediments, com la coneguda la peça de [[Wolfgang Amadeus Mozart]] ''Musikalisches Würfelspiel'', que consisteix a ordenar els compassos d'un vals d'acord amb els valors que dóna una taula després de llançar un parell de daus.
 
Podem trobar exemples de música aleatòria en algunes composicions de [[Karlheinz Stockhausen]], [[Witold Lutoslawski]], [[Krzysztof Penderecki]], [[John Cage]] i [[Pierre Boulez]].
 
També s'han anomenat, incorrectament, moltes obres variades de la segona meitat del segle XX, que en la seva interpretació semblen més o menys imprevisibles o poc definides, tot i que en aquest cas els intèrprets assumeixen decisions que no han pres els compositors, cosa que en la música aleatòria no és així, ja que tot es deixa a l'atzar.
Usuari anònim

Menú de navegació