Vés al contingut

Agència Jueva per la Terra d'Israel: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
|tipus=[[Entitat]]
|color_capçalera=dodgerblue
|data_fundacio=[[1929]]
}}
L{{'}}'''Agència Jueva per la Terra d'Israel''' (en [[hebreu]]: הסוכנות היהודית לארץ ישראל) (''Sojnut Ha-Yehudit Le-Eretz Israel'' ) és una entitat israeliana creada en [[1929]] responsable d'ajudar al retorn dels [[jueus]] i els seus descendents a [[Israel]] ([[Aliyyà]]). Va jugar un paper clau en l'assentament de famílies de la [[diàspora jueva]] en noves terres quan es va crear l'[[Israel|Estat d'Israel]] en [[1948]]. Gràcies al finançament d'entitats jueves d'arreu del [[Terra|món]] va poder sufragar les despeses de la construcció de cases per als immigrants i la creació de l'aerolínia [[Israel Airlines|El Al]] i diverses infraestructures culturals.
 
==Història==
L'agència va aparèixer en el si de l'[[Organització Sionista Mundial]] en [[1908]] per defensar els interessos hebreus en terres otomanes. Ja des de l'inici va dedicar-se a comprar terres per atreure famílies a la diàspora i que retornessin al país dels seus avantpassats. Posteriorment va dur a terme les mateixes funcions sota el [[Mandat Britànic de Palestina]], quan va ajudar a crear la [[Haganà]], una organització paramilitar.
 
ElEn [[1929]] va rebre el nom oficial d'Agència Jueva alen el 16è Congrés Sionista. Aquesta refundació aconseguí atreure diversos intel·lectuals hebreus a l'entitat, els quals van començar a escriure sobre la futura relació amb els àrabs a Palestina, amb polèmiques sobre el caràcter estatal de la pàtria jueva. Va incrementar les ajudes per atreure famílies jueves i es calcula que més de 150.000 persones van immigrar al territori que després seria Israel en els seus combois.<ref>Naor, Mordechai. ''Zionism: The First 120 Years''. Zionist Library. 2002.</ref> Moltes d'elles eren allotjades en assentaments sense permís britànic.
 
Amb l'adveniment del partit nazi al poder, va pactar el retorn de més jueus per fugir de l'antisemitisme creixent, especialment dels joves, als quals educava en escoles - internat especials. Davant les traves dels anglesos per acollir aquestes persones sense papers, l'agència va intensificar els lligams amb organitzacions de resistència antibritànica, entre elles l'esmentada Haganà, la [[Irgun]] (una escissió de l'anterior) i el Lehi. Els governadors britànics van respondre amb la detenció de destacats membres de l'agència en el marc de l'[[Operació Agatha]] en 1946.
61.544

modificacions