Diferència entre revisions de la pàgina «Domini britànic»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
cap resum d'edició
m (bot: - domini semblat al + domini semblant al)
m
La colònia de [[Colònia de Terranova|Terranova]] va gaudir de govern responsable des de 1855-1934.<ref>The Statesman's Year Book, p.302</ref> Estava entre les colònies que serien declarades dominis en 1907. Seguint les recomanacions de la Comissió Reial, el govern parlamentari va ser suspès en 1934.<ref>The Statesman's Year Book, p.303</ref> En 1949, el [[Domini de Terranova]] s'uní al Canadà i la legislatura fou restaurada.<ref>The Statesman's Year Book</ref>
== Rhodèsia del Sud ==
[[Fitxer:Zimbabwe in Africa.svg|thumb|300px|[[Rhodèsia del Sud]] (Zimbabwe des de 1980), en vermell al mapa d'Àfrica|alt=A map. Veure descripció]]
[[Colònia de Rhodèsia del Sud|Rhodèsia del Sud]] va ser un cas especial en l'[[Imperi britànic]]. Encara que mai va ser un domini, era tractat com un domini en molts aspectes. Rhodèsia del Sud va ser creada en 1923 dels territoris de la [[Companyia Britànica de lal'Àfrica Sud-àfricadel britànicaSud]]. Va ser creada com una colònia autònoma amb autonomia substancial en el model dels dominis. No obstant això, les autoritats imperials a Londres continuaven mantenint poders directora sobre assumptes locals. Rhodèsia del Sud no era inclosa com un dels territoris que van ser esmentats en l'[[Estatut de Westminster]] de 1931 encara que els assumptes relacionats amb Rhodèsia del Sud eren administrats a Londres a través de l'[[Oficina de Dominis]] en lloc de l'[[Oficina Colonial]]. Quan els dominis van ser tractats per primera vegada com a països estrangers per Londres per als propòsits d'immunitat diplomàtica en 1952, Rhodèsia del Sud també va ser inclosa en la llista de territoris concernents. L'estatus de semidomini va continuar a Rhodèsia del Sud encara pels deu anys, 1953-1963, quan va ser unida amb [[Rhodèsia del Nord]] i [[Nyasalàndia]] en la [[Federació de l'Àfrica Central]], encara que les altres dues van mantenir el seu estatus com a protectorats britànics.
 
Quan a Rhodèsia del Nord se li va concedir independència en 1964 va adoptar el nou nom de [[Zàmbia]], i Rhodèsia del sudSud simplement retorn al nom de [[República de Rhodèsia|Rhodèsia]]. [[Quan Rhodèsia]] unilateralment va declarar unilateralment independència del RURegne Unit en 1965 com a resultat de ser pressionat per acceptar els principis de govern de majoria negra. Aquest estat de DUI (declaració unilateral d'independència) va ser considerat a Londres com a il·legal, sancions van ser aplicades, i Rhodèsia va ser expulsada de la [[zona esterlina]]. No obstant això, Rhodèsia va continuar la seva constitució d'estil de domini fins a 1970, i va continuar emetent passaports britànics als seus ciutadans. Aquests passaports britànics d'emissió rhodèsia només eren reconeguts per Portugal i Sud-àfrica. En el període de 1965 a 1970, el govern rhodesià va continuar la seva lleialtat al Sobirà malgrat estar en un estat de rebel·lió contra el govern de Sa Majestat a Londres. No obstant això, en 1970, Rhodèsia finalment va decidir adoptar una constitució republicana i en 1980 se li va atorgar independència legal del RURegne Unit després de la transició al govern de majoria negra. Aleshores va adoptar el nou nom de Zimbabue[[Zimbabwe]].
 
Quan a Rhodèsia del Nord se li va concedir independència en 1964 va adoptar el nou nom de Zàmbia, i Rhodèsia del sud simplement retorn al nom de [[Rhodèsia]]. [[Rhodèsia]] unilateralment va declarar independència del RU en 1965 com a resultat de ser pressionat per acceptar els principis de govern de majoria negra. Aquest estat de DUI (declaració unilateral d'independència) va ser considerat a Londres com a il·legal, sancions van ser aplicades, i Rhodèsia va ser expulsada de la [[zona esterlina]]. No obstant això, Rhodèsia va continuar la seva constitució d'estil de domini fins a 1970, i va continuar emetent passaports britànics als seus ciutadans. Aquests passaports britànics d'emissió rhodèsia només eren reconeguts per Portugal i Sud-àfrica. En el període de 1965 a 1970, el govern rhodesià va continuar la seva lleialtat al Sobirà malgrat estar en un estat de rebel·lió contra el govern de Sa Majestat a Londres. No obstant això, en 1970, Rhodèsia finalment va decidir adoptar una constitució republicana i en 1980 se li va atorgar independència legal del RU després de la transició al govern de majoria negra. Aleshores va adoptar el nou nom de Zimbabue.
== Relacions exteriors ==
Inicialment, l'Oficina d'Afers exteriors del [[Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda|Regne Unit]] va conduir les relacions exteriors dels Dominis. Una secció de Dominis va ser creada dins de l'Oficina Colonial per a aquest propòsit en 1907. Canadà va instal·lar el seu propi [[Departament d'Afers exteriors i Comerç Internacional|Departament d'Afers exteriors]] al juny de 1909, però les relacions diplomàtiques d'altres governs van continuar operant a través de governadors generals, Alts Comissionats de Domini a Londres (primer designat per Canadà en 1880; Austràlia va seguir fins a 1910), i legions britàniques a l'estranger. Bretanya va considerar que la seva declaració de guerra contra [[Imperi alemany|Alemanya]] a l'agost de 1914 s'estenia a tots els territoris de l'Imperi sense necessitat de consulta, ocasionant disgust en cercles oficials canadencs i contribuint a una breu insurrecció antibritànica per militants [[afrikaner]]s a Sud-àfrica més tard en el mateix any. Una Missió Canadenca de Guerra en [[Washington DC]] tractava amb assumptes de subministrament des de febrer de 1918 fins a març de 1921.
110.139

modificacions

Menú de navegació