Entrepà: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 81.184.157.48. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Línia 7: Línia 7:


== Biquinis i entrepans tous ==
== Biquinis i entrepans tous ==
Habitualment i en l'actualitat, el mot ''sandvitx'' s'usa només quan el pa és anglès (de motlle), i ''entrepà'' fa referència a tots, o només els de barra o fets amb dues llesques de pa de pagès. Tanmateix, els diccionaris no fan aquesta distinció. L'entrepà amb pa de motlle més conegut als Països Catalans és el [[biquini (entrepà)|biquini]], que és calent, amb pernil dolç i formatge, a més del menorquí, amb sobrassada i en principi formatge de Maó, també calent, i el biquini amb pernil salat en comptes de dolç.
Habitualment i en l'actualitat, el mot ''[[sandvitx]]'' s'usa només quan el pa és anglès ([[pa de motlle]]), i ''entrepà'' fa referència a tots, o només els de barra o fets amb dues llesques de pa de pagès. Tanmateix, els diccionaris no fan aquesta distinció. L'entrepà amb pa de motlle més conegut als Països Catalans és el [[biquini (entrepà)|biquini]], que és calent, amb pernil cuit i formatge, a més del menorquí, amb [[sobrassada]] i en principi [[formatge de Maó]], també calent, i el biquini amb pernil salat en comptes de cuit.


== ''Good food'' ==
== ''Good food'' ==

Revisió del 20:59, 10 abr 2017

Un entrepà
Entrepà típic italià
Entrepà de peix a Istanbul.

Un entrepà, rua, badall, panet, cantó (de pa), cantell (Camp de Morvedre), llesca (la Marina), berena (Vall d'Uixó), mescla, pa i mescla o mescla entre pa (tots tres al País Valencià[1]), cóc (Menorca) o pa amb + nom del companatge (Balears), és un tipus d'aliment consistent en dues llesques de pa o un pa obert per la meitat amb companatge dit també mescla d'algun greix (oli o mantega) i embotit, formatge, amanida, truita o qualsevol altre farciment entremig del pa.

Als Països Catalans poden ser també farcits de codonyat, de torró tou, de xocolata o d'altres coses dolces, especialment si són per esmorzar o per berenar

Biquinis i entrepans tous

Habitualment i en l'actualitat, el mot sandvitx s'usa només quan el pa és anglès (pa de motlle), i entrepà fa referència a tots, o només els de barra o fets amb dues llesques de pa de pagès. Tanmateix, els diccionaris no fan aquesta distinció. L'entrepà amb pa de motlle més conegut als Països Catalans és el biquini, que és calent, amb pernil cuit i formatge, a més del menorquí, amb sobrassada i en principi formatge de Maó, també calent, i el biquini amb pernil salat en comptes de cuit.

Good food

Un entrepà és una bona opció per a preparar-se un àpat que es pugui emportar (a l'escola, a la feina, d'excursió) o ràpidament per a menjar a casa. El típic de pa amb tomàquet i formatge o un embotit és un àpat complet, que té les vitamines del tomàquet, els hidrats de carboni del pa i les proteïnes del que s'hi posa al mig.

Als Països Catalans és típic de fer-ne a casa o comprar-ne a bars, on els fan a la comanda, immediatament. També ho és que els entrepans portin tomàquet fregat en el pa, a més d'oli i sal. S'anomena entrepà de pa amb tomàquet o pa amb oli (a Mallorca). A vegades també es fa sense i se'n diu pa amb oli (i sal). Els més corrents tenen embotit, formatge o truita d'ou, però també els de carn a la planxa (llom, vedella, cansalada), tonyina o sardines en llauna, etc. Modernament és cada vegada més freqüent que tinguin també una mica de cogombre, tomàquet llescat o enciam. En realitat poden contenir qualsevol ingredient o plat, per exemple a Menorca no és rar el de mandonguilletes de carn guisada.

Ferran Adrià i altres cuiners de prestigi ara consideren aquests entrepans de tota la vida com a Good Food, és a dir com la Slow Food però de preparació simple i curta, i el contrari de la Fast Food quant a filosofia, estil i qualitat.

Menjar ràpid

Alguns entrepans són típics d'algunes cadenes americanes de menjar ràpid, com l'entrepà de salsitxa de Frankfurt, el de bunyol de pollastre i el d'hamburguesa. Els entrepans d'hamburguesa a l'americana se solen servir en panets rodons de crosta tova, amb quetxup i mostassa, i els de salsitxa de Frankfurt en panets allargats, també de crosta tova, també amb quetxup i mostassa.

Als Països Catalans, en canvi, es mengen amb pa de barra, sucat o no amb tomàquet. Les cadenes de menjar ràpid dels països catalans, després d'haver començat copiant el model americà pel que fa a alguns d'aquests, van observar que els que venien més bé eren els entrepans de pa de barra, amb carn, embotit, formatge, truita, etc., variats, sense bunyols i amb ingredients frescos i reconeixibles. Actualment cap no fa servir pa tou.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Entrepà

Referències

  1. Llibre Paraules en xarxa