Paguroïdeus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 88.20.51.35. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Cap resum de modificació
Línia 17: Línia 17:
| subdivision =
| subdivision =
}}
}}
Els '''bernats ermitans''', '''xufancs''' o científicament '''paguroïdeus''' (''Paguroidea'') són una superfamília de [[crustacis]] [[decàpodes]]. Tot i tenir una morfologia que recorda la dels crancs (infraordre ''[[Brachyura]]'') –i així en diuen en algunes llengües: en anglès, ''hermit crab'', en francès "bernard l'ermite" en castellà, ''cangrejo ermitaño'' deriva del nom 'Bernat' sovint utilitzat per a designar animals aquàtics i del mot 'ermita' que es refereix a llur mode de vida)–, pertanyen a l'infraordre dels [[Anomura]].
Els '''bernats ermitans''', '''xufancs''' (''ermites'' en rossellonès) o científicament '''paguroïdeus''' (''Paguroidea'') són una superfamília de [[crustacis]] [[decàpodes]]. Tot i tenir una morfologia que recorda la dels crancs (infraordre ''[[Brachyura]]'') –i així en diuen en algunes llengües: en anglès, ''hermit crab'', en francès "bernard l'ermite" en castellà, ''cangrejo ermitaño'' deriva del nom 'Bernat' sovint utilitzat per a designar animals aquàtics i del mot 'ermita' que es refereix a llur mode de vida)–, pertanyen a l'infraordre dels [[Anomura]].


Es caracteritzen pel fet que posseeixen en general un abdomen tou desproveït de closca. Per tant, ocupen closques buides d'altres animals marins, sovint una closca de [[gastròpode]]. La major part dels bernats ermitans són aquàtics però alguns poden viure en un medi terrestre humit.
Es caracteritzen pel fet que posseeixen en general un abdomen tou desproveït de closca. Per tant, ocupen closques buides d'altres animals marins, sovint una closca de [[gastròpode]]. La major part dels bernats ermitans són aquàtics però alguns poden viure en un medi terrestre humit.

Revisió del 21:05, 10 abr 2017

Infotaula d'ésser viuPaguroïdeus
Paguroidea Modifica el valor a Wikidata

Dardanus calidus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseMalacostraca
OrdreDecapoda
SuperfamíliaPaguroidea Modifica el valor a Wikidata
Latreille, 1802

Els bernats ermitans, xufancs (ermites en rossellonès) o científicament paguroïdeus (Paguroidea) són una superfamília de crustacis decàpodes. Tot i tenir una morfologia que recorda la dels crancs (infraordre Brachyura) –i així en diuen en algunes llengües: en anglès, hermit crab, en francès "bernard l'ermite" en castellà, cangrejo ermitaño deriva del nom 'Bernat' sovint utilitzat per a designar animals aquàtics i del mot 'ermita' que es refereix a llur mode de vida)–, pertanyen a l'infraordre dels Anomura.

Es caracteritzen pel fet que posseeixen en general un abdomen tou desproveït de closca. Per tant, ocupen closques buides d'altres animals marins, sovint una closca de gastròpode. La major part dels bernats ermitans són aquàtics però alguns poden viure en un medi terrestre humit.

Sistemàtica

D'acord amb la proposta de la ITIS,[1] la superfamília Paguroidea se subdivideix en 7 famílies:

Hi ha altres propostes com la de la NCBI[2] on es proposen 5 famílies, amb les mateixes quatre primeres de la proposta de la ITIS, més una petita família, els pomatoquèlids (Pomatochelidae).

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paguroïdeus