Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
canvi de la denominació en castellà "por el" per "para el"
m Afegida Categoria:Fundacions d'Espanya usant HotCat
Línia 43: Línia 43:
[[Categoria:Partit Popular]]
[[Categoria:Partit Popular]]
[[Categoria:Organitzacions sense ànim de lucre]]
[[Categoria:Organitzacions sense ànim de lucre]]
[[Categoria:Fundacions d'Espanya]]

Revisió del 20:11, 13 maig 2017

Infotaula d'organitzacióFundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials
(es) Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtFAES Modifica el valor a Wikidata
Tipusfàbrica d'idees Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació11 novembre 2002
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJosé María Aznar López (2002–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfundacionfaes.org Modifica el valor a Wikidata
José María Aznar i Daniel Sirera en una reunió de l'Institut Catalunya Futur, filial catalana de FAES, el 17 de desembre del 2007.

La Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (en castellà, Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales), més coneguda pel seu acrònim FAES, és una fundació privada espanyola sense ànim de lucre que treballa a l'àmbit de les idees i les propostes polítiques lligada al Partit Popular (PP), el principal objectiu de la qual és ajudar al debat de les idees, la formació política i desenvolupar els principis ideològics que fonamenten la dreta política. Informalment se la coneix com el laboratori d'idees del PP.[1]

Té la seu a Madrid. El seu president és José María Aznar i la seva vicepresidenta María Dolores de Cospedal, figurant entre els seus vocals la plana major dels dirigents del partit, a més d'empresaris afins a aquesta ideologia; entre els seus "patrons" hi ha exministres del govern d'Espanya com Manuel Fraga Iribarne o Miguel Boyer, exministre socialista. Té una filial a Catalunya denominada Institut Catalunya Futur.

Compta amb un pressupost anual d'uns 5 milions d'euros. Periòdicament atorga el premi FAES de la llibertat a una personalitat o institució concreta.

Origen

Es constituí a Madrid l'11 de novembre del 2002. Per la seva creació s'integraren cinc anteriors fundacions vinculades al Partit Popular:

Aquest mateix reajustament d'organitzacions afins al PP afectà també la Fundación Humanismo y Democracia, que d'aquesta forma passà a gestionar les tasques de cooperació i desenvolupament assignades a algunes de les anteriors fundacions.

Ideologia

FAES es defineix a si mateixa com una organització liberal conservadora. El seu objectiu, segons exposen a la seva pàgina oficial, és «l'enfortiment dels valors de la llibertat, la democràcia i l'humanisme occidental; creant, promovent i difonent idees basades en la llibertat política, intel·lectual i econòmica. Afirmen també que les idees que desenvolupen pretenen oferir alternatives polítiques i de pensament diferents a les del socialisme, i que puguin ser assumides pels líders polítics per ser transformades en programes d'acció política».[2] També, l'organització s'ha mostrat en general partidària de les polítiques neoconservadores dutes a terme per l'Administració Bush recolzant les seves intervencions internacionals. Tot i que sense vincles formals, solen coincidir en els seus plantejaments amb altres organitzacions i medis liberals, conservadors i neoconservadors espanyols com el Grupo de Estudios Estratégicos (GEES), Libertad Digital o la COPE.

Segons els seus crítics, FAES no seria més que una institució per marcar les pautes d'actuació i l'agenda política del Partit Popular, dels seus principals líders i, en definitiva, de gran part de la dreta espanyola.[3] De la mateixa forma l'objectiu seria també procurar un alineament el més proper possible al neoconservadorisme estatunidenc.

Subvencions

El grup parlamentari socialista, aleshores a l'oposició, realitzà una pregunta escrita al Senat espanyol sobre les quantitats i fons rebuts per FAES procedents del govern espanyol entre l'any 2001 i la fi del primer trimestre del 2004, data en què el Partit Popular abandonà el govern. La quantitat percebuda des del juny del 2001 a l'octubre del 2003 ascendí a 7.607.966,67 euros degudament acreditats per escrit al Boletín Oficial de les Cortes Generales (BOCG) del 24 de juny del 2005.[4]

El 2007 FAES es convertí en la fundació de caràcter polític que més ajuda rebé del Govern d'Espanya, amb un total d'aproximadament tres milions d'euros.[3]

S'estima que gran part del seu finançament és d'origen privat (donacions de particulars). El 2005 es calculà que representaven prop del 40% del seu pressupost.[3]

Referències

Vegeu també

Enllaços externs