Máté Zalka: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Máté Zalka''', sobrenom de '''Béla Frankl''' ([[Matolcs]], [[Hongria]], [[23 d'abril]] del [[1896]] - [[Osca]], [[11 de juny]] del [[1937]]) fou un [[escriptor]] i revolucionari [[Hongria|hongarès]].
'''Máté Zalka''', sobrenom de '''Béla Frankl''' ([[Matolcs]], [[Hongria]], [[23 d'abril]] del [[1896]] - [[Osca]], [[11 de juny]] del [[1937]]) fou un [[escriptor]] i revolucionari [[Hongria|hongarès]].


Va combatre a [[Itàlia]] i [[Rússia]] durant la [[Primera Guerra Mundial]], sent capturat en aquest darrer país i detingut en un camp de presoners. Després del seu alliberament es va quedar a [[Moscou]], on va treballar com a director de teatre i tingué les primeres experiències amb les idees [[comunisme|comunistes]] després de la [[Revolució Russa]]. El novembre del [[1936]] s'incorporà a les [[Brigades Internacionals]] durant la [[Guerra Civil Espanyola]], sent nomenat Cap de la [[XII Brigada Internacional]], sota el nom de ''General Paul Lukács''. Va morir a [[Osca]], en ser bombardejat el seu cotxe. Les seves restes foren recuperades per la seva família després del final del [[franquisme]] i portades a [[Budapest]].
Va combatre a [[Itàlia]] i [[Rússia]] durant la [[Primera Guerra Mundial]], sent capturat en aquest darrer país i detingut en un camp de presoners. Després del seu alliberament es va quedar a [[Moscou]], on va treballar com a director de teatre i tingué les primeres experiències amb les idees [[comunisme|comunistes]] després de la [[Revolució Russa]]. El novembre del [[1936]] s'incorporà a les [[Brigades Internacionals]] durant la [[Guerra Civil Espanyola]], sent nomenat Cap de la [[XII Brigada Internacional]], sota el nom de '''General Paul Lukács'''. Va morir a [[Osca]], en ser bombardejat el seu cotxe. Les seves restes foren recuperades per la seva família després del final del [[franquisme]] i portades a [[Budapest]].


=== Enllaços externs ===
=== Enllaços externs ===

Revisió del 01:17, 29 gen 2008

Máté Zalka, sobrenom de Béla Frankl (Matolcs, Hongria, 23 d'abril del 1896 - Osca, 11 de juny del 1937) fou un escriptor i revolucionari hongarès.

Va combatre a Itàlia i Rússia durant la Primera Guerra Mundial, sent capturat en aquest darrer país i detingut en un camp de presoners. Després del seu alliberament es va quedar a Moscou, on va treballar com a director de teatre i tingué les primeres experiències amb les idees comunistes després de la Revolució Russa. El novembre del 1936 s'incorporà a les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil Espanyola, sent nomenat Cap de la XII Brigada Internacional, sota el nom de General Paul Lukács. Va morir a Osca, en ser bombardejat el seu cotxe. Les seves restes foren recuperades per la seva família després del final del franquisme i portades a Budapest.

Enllaços externs