Muàyyid-ad-Dawla: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: - govern d'Hamadan i + govern de Hamadan i
m Afegint la {{infotaula persona}}
Línia 1: Línia 1:
{{infotaula persona}}
'''Muàyyid-ad-Dawla''' (nom complet Muayyid al-Dawla Abu Mansur Buya ibn Rukn al-Dawla Hasan) fopu emir [[buwàyhida]] d'[[Isfahan]], [[Rayy]] i la major part del [[Jibal (Mèdia)|Djibal]]. Era germà d'[[Adud al-Dawla]] i de [[Fakhr al-Dawla]] i fill de [[Rukn al-Dawla]].
'''Muàyyid-ad-Dawla''' (nom complet Muayyid al-Dawla Abu Mansur Buya ibn Rukn al-Dawla Hasan) fopu emir [[buwàyhida]] d'[[Isfahan]], [[Rayy]] i la major part del [[Jibal (Mèdia)|Djibal]]. Era germà d'[[Adud al-Dawla]] i de [[Fakhr al-Dawla]] i fill de [[Rukn al-Dawla]].



Revisió del 20:44, 28 juny 2017

Infotaula de personaMuàyyid-ad-Dawla

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 març 942 Modifica el valor a Wikidata
Mortgener 984 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Emir de Rayy
980 – 983
← Fakhr-ad-DawlaFakhr-ad-Dawla → Modifica el valor a Wikidata
Família
PareRukn al-Dawla Modifica el valor a Wikidata

Muàyyid-ad-Dawla (nom complet Muayyid al-Dawla Abu Mansur Buya ibn Rukn al-Dawla Hasan) fopu emir buwàyhida d'Isfahan, Rayy i la major part del Djibal. Era germà d'Adud al-Dawla i de Fakhr al-Dawla i fill de Rukn al-Dawla.

A la mort del pare, cap de família, el 16 de setembre del 976, els seus dominis es van repartir i Muàyyid va rebre Isfahan, mentre el seu germà Fakhr al-Dawla rebia Hamadan; Rayy no està clar per quin dels dos era i el Djibal va quedar repartit; el tercer germà Adud al-Dawla conservava Oman, Kirman i Fars i la direcció de la família. Sembla que Fakhr al-Dawla va voler dominar Rayy però Muàyyid li va impedir amb el suport d'Adud al-Dawla. Almenys se sap que Rayy estava sota control de Muàyyid per unes monedes amb la seva cara encunyades a Rayy el 976 i 983, si bé aquest control potser no fou permanent.

L'agost/setembre del 980 Adud al-Dawla va ocupar Hamadan, que pertanyia al seu germà Fakhr al-Din i les regions al sud i est de la ciutat; Muayyid al-Dawla pel seu costat dominava Rayy. Poc després Muayyid al-Dawla va enviar al seu ministre Ismail ibn Abbad des de Rayy (octubre/novembre) per negociar la transferència d'aquesta ciutat (que o bé havia sigut abans de Fakhr al-Din per conquesta o li havia estat adjudicada en el repartiment del 976) a Muayyid. Rayy no fou l'única recompensa que Muayyid va rebre per haver restat lleial a Adud en el conflicte amb el seu germà i Bakhtiyar: l'amir al-umara li va donar el govern de Hamadan i Nihawand i se li van donar també les tropes que abans estaven al servei de Fakhr (que encara foren incrementades després per combatre als samànides).

El ziyàrida Kabus ibn Wusmghir va perdre part del Tabaristan davant Muayid al-Dawla (finals del 980) però va refusar aliar-se a aquest contra els samànides que donaven suport a Fakhr al-Dawla (juliol/agost del 981). Fakhr al-Dawla, amb suport samànida, va provar de recuperar els seus dominis, però fou derrotat altre cop el 981 i posteriors intents no van tenir tampoc èxit. Adud va obtenir llavors del califa el nomenament oficial del seu germà Muayid al-Dawla com a governador del Tabaristan i Gurgan (Djurdjan), amb el dret de conquistar els territoris. Muayyid va aconseguir dominar militarment les dues províncies (982) i les va governar reforçat amb el nomenament del califa; Kabus, aliat amb Fakhr al-Din, no el va poder expulsar tot i el suport que va rebre del samànida Nuh II ibn Mansur.

Adud al-Dawla va morir el 983. Muayyid va provar un acostament al seu germà, que no va reeixir i va morir poc després (984). El seu visir Ibn Abbad va cridar llavors a Fakhr que va anar a Rayy i Isfahan; el fill de Muayyid es va haver de sotmetre. Fakhr no va retornar el Gurgan (que havia passat a Muayyid) al seu antic aliat Kabus.

Bibliografia

  • C. G. Miles, The numismatic history of Rayy, Nova York, 1938
  • Bowen, The last Buwwayhids, 1929