Charles-François Lebrun: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors
Línia 54: Línia 54:
== Biografia==
== Biografia==
=== Joventut i període precedent a la Revolució Francesa ===
=== Joventut i període precedent a la Revolució Francesa ===
Era el quart fill de Paul Lebrun, petit propietari agrícola (per al qui comprarà, el [[1777]], el càrrec de secretari del rei) i de Louise Le Cronier. Charles-François fou educat com els seus altres set germans per un abat i una familiar que li donaren una educació rudimentària, abans d'enviar-lo a l'escola de Coutances, i després al ''Collège des Grassin'', que formava part de l'antiga [[Universitat de París]], que acollia principalment els joves de la diòcesi. Allí hi aprengué el [[llatí]], el [[grec clàssic]], l'[[italià]], l'[[castellà|espanyol]] i l'[[anglès]], llengües que parlava fluidament a l'edat de vint anys. Va seguir, a continuació , estudis de [[filosofia]] al ''Collège de Navarre'', que també formava part de la Universitat de París. En descobrir [[Montesquieu]] va desitjar ardentment d'estudiar la [[constitució]] del regne de [[Gran Bretanya]]. A tal fi, va partir en un llarg periple que el portà a [[Bèlgica]], a [[Holanda]], arribant a la fi a Anglaterra el [[1762]]. Va assistir regularment a les sessions del [[Parlament d'Anglaterra]] on aprengué a apreciar el sistema que ell hagués volgut poder adaptar per a [[França]].
Era el quart fill de Paul Lebrun, petit propietari agrícola (per al qui comprarà, el [[1777]], el càrrec de secretari del rei) i de Louise Le Cronier. Charles-François fou educat com els seus altres set germans per un abat i una familiar que li donaren una educació rudimentària, abans d'enviar-lo a l'escola de Coutances, i després al ''Collège des Grassin'', que formava part de l'antiga [[Universitat de París]], que acollia principalment els joves de la diòcesi. Allí hi aprengué el [[llatí]], el [[grec clàssic]], l'[[italià]], l'[[castellà|espanyol]] i l'[[anglès]], llengües que parlava fluidament a l'edat de vint anys. Va seguir, a continuació, estudis de [[filosofia]] al ''Collège de Navarre'', que també formava part de la Universitat de París. En descobrir [[Montesquieu]] va desitjar ardentment d'estudiar la [[constitució]] del regne de [[Gran Bretanya]]. A tal fi, va partir en un llarg periple que el portà a [[Bèlgica]], a [[Holanda]], arribant a la fi a Anglaterra el [[1762]]. Va assistir regularment a les sessions del [[Parlament d'Anglaterra]] on aprengué a apreciar el sistema que ell hagués volgut poder adaptar per a [[França]].


De retorn a França, va emprendre la carrera de dret amb el professor Lorry, qui el presentà al primer president del parlament de París, René Nicolas de Maupeou, que el nomenà preceptor per al seu fill primogènit.
De retorn a França, va emprendre la carrera de dret amb el professor Lorry, qui el presentà al primer president del parlament de París, René Nicolas de Maupeou, que el nomenà preceptor per al seu fill primogènit.

Revisió del 03:01, 4 jul 2017

Infotaula de personaCharles-François Lebrun

Robert Lefevre, Charles-François Lebrun duc de Plaisance (1807), conservat al museu de Coutances
Nom original(fr) Charles-François Lebrun, duc de Plaisance
(fr) Charles-François Lebrun Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 març 1739 Modifica el valor a Wikidata
Saint-Sauveur-Lendelin (Regne de França) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 juny 1824 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Sainte-Mesme (Restauració francesa) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de Père-Lachaise, 5 48° 51′ 32″ N, 2° 23′ 36″ E / 48.858911°N,2.393327°E / 48.858911; 2.393327
Grave of Charles-François Lebrun (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cònsol (França)
12 desembre 1799 – 18 maig 1804
Membre del Senat conservador
Par de França
Parell de França
Membre del Consell dels Ancians
Diputat a l'Assemblea Nacional
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Formaciócollège des Grassins (en) Tradueix
Col·legi de Navarra
Universitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPolítica, dret, finances i activitat traductora Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, jurista, traductor, lingüista, financer Modifica el valor a Wikidata
Partitindependent Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Altres
TítolDuc de Plaisance
ParellaAnna Pieri Brignole Sale Modifica el valor a Wikidata
FillsAnne Charles Lebrun, Alexandre Lebrun de Plaisance, Auguste Charles Lebrun de Plaisance Modifica el valor a Wikidata
GermansJean-Baptiste Lebrun de Rochemont Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 7728 Modifica el valor a Wikidata

Charles-François Lebrun, duc de Plaisance, nascut a La Bouchelière, petita població propera a Saint-Sauveur-Lendelin a la diòcesi de Coutances (Manche), el 19 de març de 1739 i mort a Sainte-Mesme (Yvelines), el 14 de juny de 1824, fou tercer cònsol i príncep-arxitresorer del Primer Imperi Francès.

Fou un dels diputats dels Estats Generals de França, que, el 20 de juny de 1789, van ser presents al jurament del jeu de paume.

Biografia

Joventut i període precedent a la Revolució Francesa

Era el quart fill de Paul Lebrun, petit propietari agrícola (per al qui comprarà, el 1777, el càrrec de secretari del rei) i de Louise Le Cronier. Charles-François fou educat com els seus altres set germans per un abat i una familiar que li donaren una educació rudimentària, abans d'enviar-lo a l'escola de Coutances, i després al Collège des Grassin, que formava part de l'antiga Universitat de París, que acollia principalment els joves de la diòcesi. Allí hi aprengué el llatí, el grec clàssic, l'italià, l'espanyol i l'anglès, llengües que parlava fluidament a l'edat de vint anys. Va seguir, a continuació, estudis de filosofia al Collège de Navarre, que també formava part de la Universitat de París. En descobrir Montesquieu va desitjar ardentment d'estudiar la constitució del regne de Gran Bretanya. A tal fi, va partir en un llarg periple que el portà a Bèlgica, a Holanda, arribant a la fi a Anglaterra el 1762. Va assistir regularment a les sessions del Parlament d'Anglaterra on aprengué a apreciar el sistema que ell hagués volgut poder adaptar per a França.

De retorn a França, va emprendre la carrera de dret amb el professor Lorry, qui el presentà al primer president del parlament de París, René Nicolas de Maupeou, que el nomenà preceptor per al seu fill primogènit.

Duran aquest període va traduir la Ilíada d'Homer, havent traduït posteriorment, també, l'Odissea.[1]

Quan Maupeou fou nomenat canceller el1768, Lebrun va tenir ocasió de jugar un paper dins de la Cancelleria. Gràcies a la intercessió de Maupeou, Lebrun fou nomenat censor del rei des de 1765, càrrec que donava dret a uns ingressos molt substancials. Tres anys més tard va comprar el càrrec de Pagador de rendes (un altre cop gràcies a Maupeou, qui li concedí un préstec). Des de 1771 a1774, en ocasió del llançament d'un programa de reforma impulsat pel rei, Lebrun cregué que ell hi podria jugar un important, i fer evolucionar la monarquia francesa vers un règim a l'anglesa, però la caiguda en desgràcia de Maupeou, consegüent a la mort de LluísXV, i que comportà la de Lebrun, així com l'aturada de la reforma, no tirà endavant el referit projecte, que tal volta hagués retardat l'explosió de 1789.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Charles-François Lebrun
  1. -Bibliographie des publications de l'Iliade et l'Odyssée traduites par Charles-François Lebrun