Miley Cyrus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
correcció
m bot: - twits. Desprès d'aquesta + twits. Després d'aquesta
Línia 46: Línia 46:
A l'agost del 2012 es va tallar el cabell i el va dònar a una campanya contra el càncer. El seu estil canvià totalment, de morena amb cabell llarg a rossa amb cabell molt curt.
A l'agost del 2012 es va tallar el cabell i el va dònar a una campanya contra el càncer. El seu estil canvià totalment, de morena amb cabell llarg a rossa amb cabell molt curt.


Al 2013 va fer la seva primera presentació als MTV Video Music Awards. Va causar molta controvèrsia ja que va fer "twerking" al casat Robin Thicke interpretant l'èxit "Blurred Lines". Aquesta presentació va obtenir 13.5M de twits. Desprès d'aquesta controvèrsia, el mot "twerking" apareix al diccionari.
Al 2013 va fer la seva primera presentació als MTV Video Music Awards. Va causar molta controvèrsia ja que va fer "twerking" al casat Robin Thicke interpretant l'èxit "Blurred Lines". Aquesta presentació va obtenir 13.5M de twits. Després d'aquesta controvèrsia, el mot "twerking" apareix al diccionari.


Recentment ha estat lligada amb [[Liam Hemsworth]],<ref>{{ref-web |url=http://www.people.com/people/article/0,,20735370,00.html |títol=Miley Cyrus and Liam Hemsworth End Engagement |consulta=23/9/2013 |obra= |editor=People |data=16/9/2013 |llengua=anglès }}</ref> company de repartiment de la pel·lícula "Last Song" i, anteriorment, amb el model Justin Gaston i amb Nick Jonas dels Jonas Brothers. Va tenir també una breu relació amb Patrick Schwarzenegger.<ref>{{ref-web |url=http://www.peopleenespanol.com/article/miley-cyrus-patrick-schwarzenegger-roto-acabado-final-relacion- |títol=Miley Cyrus y Patrick Schwarzenegger terminan su relación |consulta=28 febrer 2016 |obra=PeopleenEspanol.com |editor=Alexander Mabry-Paraiso |data=21-04-2015 |llengua=castellà }}</ref>
Recentment ha estat lligada amb [[Liam Hemsworth]],<ref>{{ref-web |url=http://www.people.com/people/article/0,,20735370,00.html |títol=Miley Cyrus and Liam Hemsworth End Engagement |consulta=23/9/2013 |obra= |editor=People |data=16/9/2013 |llengua=anglès }}</ref> company de repartiment de la pel·lícula "Last Song" i, anteriorment, amb el model Justin Gaston i amb Nick Jonas dels Jonas Brothers. Va tenir també una breu relació amb Patrick Schwarzenegger.<ref>{{ref-web |url=http://www.peopleenespanol.com/article/miley-cyrus-patrick-schwarzenegger-roto-acabado-final-relacion- |títol=Miley Cyrus y Patrick Schwarzenegger terminan su relación |consulta=28 febrer 2016 |obra=PeopleenEspanol.com |editor=Alexander Mabry-Paraiso |data=21-04-2015 |llengua=castellà }}</ref>

Revisió del 14:47, 18 jul 2017

Infotaula de personaMiley Cyrus

Miley Cyrus
Nom original(en) Miley Ray Cyrus Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementDestiny Hope Cyrus Tish
23 de novembre de 1992 (1992-11-23) (31 anys)
Franklin, Tennessee, EEUU
Dades personals
Altres nomsMiley Ray Cyrus, Miley Cyrus
FormacióJMC Academy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPop Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Los Angeles Modifica el valor a Wikidata
OcupacióCantant, actriu, autora, compositora
Activitat2001–present
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
GènerePop rock, teen pop, Pop, R&B
Influències
Patrimoni net estimat200 M$ (2017) Modifica el valor a Wikidata
VeuMezzosoprano i contralt Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu, guitarra, piano
Segell discogràficHollywood RCA
Artistes relacionatsBilly Ray Cyrus (pare)
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeLiam Hemsworth (2018–2020), divorci Modifica el valor a Wikidata
ParellaLiam Hemsworth
ParesBilly Ray Cyrus Modifica el valor a Wikidata  i Tish Cyrus Modifica el valor a Wikidata
GermansBraison Cyrus, Noah Cyrus, Brandi Cyrus, Trace Cyrus i Christopher Cody Cyrus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
ferida al cap Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwww.mileycyrus.com Signatura
IMDB: nm1415323 Allocine: 147673 Rottentomatoes: celebrity/miley_cyrus Allmovie: p474330 TCM: 11181968 Metacritic: person/miley-cyrus TV.com: people/miley-cyrus AFI: 280290 TMDB.org: 76594
Facebook: mileycyrus Twitter (X): MileyCyrus Instagram: mileycyrus Snapchat: mileycyrus Youtube: UCn7dB9UMTBDjKtEKBy_XISw TikTok: mileycyrus Souncloud: mileycyrus Spotify: 5YGY8feqx7naU7z4HrwZM6 iTunes: 137057909 Last fm: Miley+Cyrus Musicbrainz: 7e9bd05a-117f-4cce-87bc-e011527a8b18 Songkick: 365382 Discogs: 676432 Allmusic: mn0000551762 Amazon Music: B00137NS0S Deezer: 12436 Modifica el valor a Wikidata

Miley Cyrus és una actriu i cantant estatunidenca. El seu nom complet era Destiny Hope Cyrus. En realitat ningú l'anomenava pel seu nom excepte la seva àvia. Al març del 2008 va iniciar un procés legal per a canviar el seu nom a Miley Ray Cyrus. Ha participat en la sèrie de Disney Channel Hannah Montana. De petita cantava amb el seu pare, Billy Ray Cyrus, amb qui ha fet diversos concerts, també grabaven cançons i les posaven al cotxe del seu pare. Miley ha debutat com a cantant i en el disc de Hannah Montana 2 hi ha acoblat el seu (Meet Miley Cyrus).

Miley Cyrus ha sortit a la pel·lícula High School Musical 2, ha participat en la pel·lícula Big Fish i també a Hannah Montana amb els actors habituals de la sèrie, on ella és la protagonista que porta una doble vida.

Els primers anys

Miley va néixer a Nashville, Tennessee, el 23 de novembre de 1992, filla de Leticia "Tish"(cognom de soltera Finley) i del cantant country Billy Ray Cyrus. Té dos germanastres, Christopher Cody i Trace, essent aquest últim el vocalista i guitarrista de la banda Metro Station i una mig-germana gran, Brandi. Té un germà menor, Braison, i una germana menor, Noah, que també és actriu i a debutat amb el single "Make me (Cry) a la posició 57 als charts de billaboard. La van anomenar Destiny Hope (Destí Esperança) perquè van creure que arribaria a aconseguir grans èxits i a donar esperança a tot el món. Es va guanyar el seu àlies "Miley" perquè somreia molt ("Smiley") quan era petita. Cyrus va anar a la Heritage Middle School on les seves companyes la marginaven i li feien bullying i ha fet la resta dels seus estudis amb un tutor privat. Va créixer en la granja dels seus pares als afores de Nashville. Miley Cyrus volia ser actriu i cantant des que va veure el musical "Mama Mia"

Carrera professional

Fitxer:Miley at Jimmy Fallon.jpg
Miley Cyrus al programa Jimmy Fallon (2015)

Miley Cyrus es va començar a interessar per l'actuació després de la seva participació en el programa de televisió "Hannah Montana" que protagonitzava el seu propi pare, on ella va interpretar a Miley.

L'any 2003 debutà a la pantalla gran i va interpretar a una adolescent anomenada Ruthie a la pel·lícula de Tim Burton Big Fish amb el nom de Destiny Cyrus. També va aparèixer en el vídeo musical If Heartaches Have Wings i a Colgate Country Showdown amb el seu pare Billy Ray Cyrus.

Quan tenia onze anys va fer la seva primera audició per a True Friend, de la The Walt Disney Company, però els executius de la companyia la van rebutjar per considerar-la massa petita per al paper.

Miley Cyrus va anar a l'audició per a Hannah Montana i va ser triada per ser una persona dinàmica i que aprofita i estima cada segon de la seva vida, segons declaracions d'un executiu de Disney Channel. Miley actua a la sèrie de Hannah Montana amb el nom de Miley Stewart i acompanyada per Emily Osment (Lily) i Mitchel Musso (Oliver). Té una doble personalitat, i és també Hannah Montana, la sensació de la música pop adolescent. Miley Cyrus també actua amb el nom de Hannah Montana a la vida real, encara que ja té un disc (Meet Miley Cyrus) amb el seu nom real.

El 22 de juny de 2006, Miley Cyrus va donar un concert com a Hannah Montana al parc temàtic Disney's Typhoon Lagoon a Walt Disney World a Orlando, Florida. Aquest concert va ser gravat per a Disney Channel. També va actuar en la promoció de Hannah Montana per a Disney Channel, titulat “Hannah Montana's Backstage Secrets”, on actuava com el personatge de Miley Stewart, que es converteix en Hannah Montana. El 24 d'octubre de 2006, Walt Disney Records va llançar el seu primer disc d'estudi, on es van incloure vuit de les cançons que Miley cantà a la sèrie Hannah Montana. Al 2008 va llançar el seu segon disc (Brakeout) amb èxits com "7 things" que va estar nominat als VMA's del 2008. Al 2010 va fer la pel·lícula "The Last Song" on es va enamorar profundament de Liam Hemsworth. AL 2010 ja era la adolescent més poderosa de tots els temps juntament amb Justin Bieber. Al mateix any va publicar el seu primer EP, Times of our lives, amb èxits com Party In The Usa, que es considera un segon himne pels Estats Units L'any 2011 va acabar el contracte amb Disney. El dia 6 de juny va fer un concert al Rock in Rio. Al 2012 va ser un any de descans per després tornar amb "Bangerz" l'any 2013, l'album més venut del 2013. Durant el 2013-2014 va generar molta controvèrsia. Al 2015 va tornar amb la seva fundació "The Happy Hippie Fundation", que ajuda a la comunitat LGBT. El 40% dels sense-sostre dels Estats Units formen part d'aquesta comintat. Miley va començar aquesta fundació l'any 2014. Per reunir fons econòmics, al 2015 va fer les "Backyard Sessions" on cantava al seu jardí de casa seva amb artistes que la inspiràven. Aquest any és troba un altre cop amb Liam Hemsworth i grabant el seu 6è disc.

Controvèrsia

Al final d'abril de 2007, la revista Vanity Fair va publicar fotos de l'artista despullada amb finalitats artístiques. Això provocà una controvèrsia per la seva figura innocent, i va fer perillar la permanència de l'artista a la sèrie Hannah Montana al ser considerada un possible mal exemple per als seus fans segons l'empresa Disney. A causa de la reacció, va demanar disculpes en una roda de premsa per la dolenta interpretació que van generar les seves fotos. En una entrevista amb el magnat Hugh Hefner, amo de la revista Playboy, aquest declarà que Miley té les portes obertes per a una portada a la seva revista, ja que és molt maca, i va criticar la forma que es malinterpretaren les fotografies, citant que és un reacció esquizofrènica dels Estats Units sobre el sexe.

A l'agost del 2012 es va tallar el cabell i el va dònar a una campanya contra el càncer. El seu estil canvià totalment, de morena amb cabell llarg a rossa amb cabell molt curt.

Al 2013 va fer la seva primera presentació als MTV Video Music Awards. Va causar molta controvèrsia ja que va fer "twerking" al casat Robin Thicke interpretant l'èxit "Blurred Lines". Aquesta presentació va obtenir 13.5M de twits. Després d'aquesta controvèrsia, el mot "twerking" apareix al diccionari.

Recentment ha estat lligada amb Liam Hemsworth,[1] company de repartiment de la pel·lícula "Last Song" i, anteriorment, amb el model Justin Gaston i amb Nick Jonas dels Jonas Brothers. Va tenir també una breu relació amb Patrick Schwarzenegger.[2]

Pel·lícules
Any Títol Rol Notes
2003 Big Fish Ruthie El seu nom apareix com "Destinity Cyrus"
2007 High School Musical 2 Noia a la piscina Només apareix
2008 Hannah Montana & Miley Cyrus: el millor dels dos mons Hannah Montana/Ella mateixa Protagonista de la pel·lícula
2009 Hannah Montana: La Pel·lícula Miley Stewart/Hannah Montana Protagonista de la pel·lícula
2010 The Last Song Verónica "Ronnie" Miller Paper protagonista
2010 Sex and the City 2 Hannah Montana Apareix interpretant el paper de Hannah Montana
2011 Awake TBA pre-production
2011 The Family Bond TBA pre-production
2012 LOL Lola Protagonista de la pel·lícula

Televisió

Sèries de televisió
Any Títol Rol Nº d'Episodis
2003 Doc Kylie Paper secundari
2006 Zack y Cody: Gemelos en Acción Hannah Montana 1 episodi; a l'especial "That's So Suite Life of Hannah Montana" (Crossover)
2006-2011 Hannah Montana Miley Stewart/Hannah Montana Protagonista de la sèrie.
2006-2007 Disney Channel Games Ella mateixa Especial de televisió
2007 Las Nuevas Locuras del Emperador Yatta (Veu) Papel secundari
2007-2008 Los Sustitutos Celebrity Star (Veu) 2 episodis
2008 Studio DC: Almost Live Ella mateixa Especial de televisió i ràdio

Discografia

Àlbums d'estudi
Com Hannah Montana
Àlbums en directe

Vegeu també

Referències

  1. «Miley Cyrus and Liam Hemsworth End Engagement» (en anglès). People, 16-09-2013. [Consulta: 23 setembre 2013].
  2. «Miley Cyrus y Patrick Schwarzenegger terminan su relación» (en castellà). PeopleenEspanol.com. Alexander Mabry-Paraiso, 21-04-2015. [Consulta: 28 febrer 2016].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Miley Cyrus