Creüsa (filla d'Erecteu): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
afegeixo dades i referència
m Robot afegeix la plantilla {{Infotaula personatge}}
Línia 1: Línia 1:
{{infotaula personatge}}
Segons la [[mitologia grega]], '''Creüsa''' (en [[grec antic]] Κρέουσα) va ser una [[fill]]a d'[[Erecteu]] i de [[Praxítea (filla del Cefis)|Praxítea]].
Segons la [[mitologia grega]], '''Creüsa''' (en [[grec antic]] Κρέουσα) va ser una [[fill]]a d'[[Erecteu]] i de [[Praxítea (filla del Cefis)|Praxítea]].



Revisió del 00:44, 22 jul 2017

Infotaula personatgeCreüsa
Tipuspersonatge de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaApol·lo i Hermes Modifica el valor a Wikidata
CònjugeXutos Modifica el valor a Wikidata
MarePraxítea Modifica el valor a Wikidata
PareErecteu Modifica el valor a Wikidata
Fills, Aqueu, Diomede i Cephalus Modifica el valor a Wikidata
GermansChthonia, Oritia, Procris, Orneus, Pandorus, Pandora, Protogenia, Mecíon, Tespi i Cècrops II Modifica el valor a Wikidata

Segons la mitologia grega, Creüsa (en grec antic Κρέουσα) va ser una filla d'Erecteu i de Praxítea.

Com que encara era petita va evitar seguir la sort de les seves germanes, que es van oferir voluntàriament per salvar la pàtria com a víctimes expiatòries, quan hi va haver la guerra contra Eumolp. De gran va ser violada per Apol·lo en una cova de l'Acròpoli d'Atenes, la seva ciutat, i li va donar un fill, , a qui va abandonar en una cistella al lloc on el déu l'havia atacada. Hermes es va endur el petit Ió a Delfos on va ser educat.

Casada més endavant amb Xutos, van estar molt de temps sense fills, però va anar a consultar l'oracle de Delfos i va trobar el seu fill Ió. Al tornar va tenir amb Xutos dos fills, Diomedes i Aqueu.[1]

Referències

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 119. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997. ISBN 84-297-4146-1, plana 56.