Alfredo Catalani: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
[[Giuseppe Verdi]], no va apreciar ni aquesta ni les següents òperes de Catalani, i el va criticar durament, provocant l'àcida resposta del compositor: {{Cita|«''Compare Verdi amb els poetes del 1600, que amb les seues hipèrboles feien delirar la bona gent. Verdi, al seu torn, la fa delirar amb crits i efectes buits de sentit comú''».}}Més avant Catalani es va acostar al moviment de la [[Scapigliatura]] milanesa, i als artistes més "progressistes", prenent en consideració, a més de les teories [[Richard Wagner]], la renovació del sinfonisme i del drama líric francés. Però d'aquest interès no obtindria més que alguns treballs secundaris que la crítica va considerar unànimement com desafortunats, encara que ''Dejanice'' va ser elogiada pel llavors jove [[Giacomo Puccini]], qui posteriorment la va dirigir, i ''Lipsia'' per [[Gustav Mahler]]. Catalani es va fascinar posteriorment amb les atmosferes nòrdiques, que li van servir d'inspiració per a les seues òperes ''Loreley'' (reelaboració d'''Elda'') que només seria representada després de la mort del compositor, i sobretot amb ''La Wally'' de [[1892]], el seu últim treball.
 
ElOcupava el càrrec de professor de composició del [[Conservatori de Milà]], quan el [[1893]], als 39 anys, va morir de [[tuberculosi]] després d'una vida dramàtica i turmentada. El seu lloc va ser ocupat per [[Gaetano Coronaro]]<ref name= "SARPE v. I"> Edita [[SARPE]], Gran Enciclopèdia de la Música Clàsica, vol. I, pàg. 278. (IBSN 84-7291-226-4)</ref>. Va ser soterrat en el cementeri monumental de Milà. Poc afectuosament, Verdi no va mostrar el seu condol ni tan sols amb un telegrama. No obstant el món musical italià va viure amb consternació la pèrdua d'una de les majors promeses de la ''Nova Escola''.
 
== Obres ==
 
[http://www.epdlp.com/compclasico.php?id=976 El Poder de la Palabra] Breu esbós biogràfic, informació sobre les seues obres i àudio de l'ària ''"Ebben? ne andrò lontana"'' {{es}}
{{referències}}
{{Autoritat}}
{{ORDENA:Catalani, Alfredo}}
Usuari anònim

Menú de navegació