Angiospermes: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
m Robot: Canviant Categoria:Magnoliòfits a Categoria:Magnoliofitins
m Leptictidium ha mogut Magnoliofití a Magnoliofitins : Títol en plural d'acord amb les fonts fiables
(Cap diferència)

Revisió del 12:15, 24 ago 2017

Infotaula d'ésser viuAngiospermes
Angiospermae Modifica el valor a Wikidata

Magnolia virginiana Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
Cap valorAngiospermae Modifica el valor a Wikidata

Els magnoliofitins, plantes amb flor o angiospermes (Angiospermae[2][3] o Magnoliophyta) són un fílum que conté les plantes que constitueixen la forma de vida vegetal dominant. Són el grup més divers de plantes terrestres.

Característiques

Els membres d'aquesta divisió són la font de la major part dels aliments en què l'ésser humà i altres mamífers basen la seva subsistència, així com de moltes matèries primeres i productes naturals. Pertanyen a aquest grup gairebé totes les plantes arbustives i herbàcies, la major part dels arbres, amb l'excepció dels pins i d'altres coníferes, i plantes més especialitzades, com suculentes, epífites i aquàtiques.

Aquest grup és considerat monofilètic perquè totes les espècies desenvolupen flors, amb quatre verticils d'estructures sexuals i auxiliars. A l'exterior s'hi troben els sèpals, amb funció bàsicament protectora i més a l'interior els pètals, en general, de vistosos colors. Interiorment trobem les peces masculines, els estams, i al centre de la flor s'hi troben els carpels amb els corresponents ovaris que contenen els òvuls.

Tot i que se'n coneixen prop de 230.000 espècies, n'hi ha moltes encara ignorades. Les plantes de flor han ocupat quasi tots els nínxols ecològics i dominen la major part dels paisatges naturals. Aproximadament les dues terceres parts de totes les espècies són pròpies dels tròpics, però les activitats humanes les estan exterminant a gran velocitat. Només un miler d'espècies tenen importància econòmica digna de consideració, i el gruix de l'alimentació mundial procedeix de només quinze espècies. Si s'estudiessin com cal, podrien utilitzar-se diversos centenars més d'espècies.

Presenta dues classes:

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Angiospermes
  1. Angiosperm Phylogeny Group «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III» (en anglès). Botanical Journal of the Linnean Society, 161, 2, 2009, p. 105–121. DOI: 10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.
  2. Lindley, J. Introduction to the Natural System of Botany. London: Longman, Rees, Orme, Brown, and Green, 1830, p. xxxvi. 
  3. Cantino, Philip D.; James A. Doyle, Sean W. Graham, Walter S. Judd, Richard G. Olmstead, Douglas E. Soltis, Pamela S. Soltis, & Michael J. Donoghue «Towards a phylogenetic nomenclature of Tracheophyta». Taxon, 56, 3, 2007, pàg. E1–E44. DOI: 10.2307/25065865.