Lockheed Corporation: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Nova clau d'ordenació a Categoria:Lockheed Corporation: " " usant HotCat
Línia 115: Línia 115:
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}


[[Categoria:Lockheed Corporation]]
[[Categoria:Lockheed Corporation| ]]

Revisió del 00:14, 14 set 2017

Infotaula d'organitzacióLockheed Corporation
Dades
Nom curtLockheed Modifica el valor a Wikidata
Tipusconstructor aeronàutic Modifica el valor a Wikidata
Indústriaconstructor aeronàutic i construcció d'aeronaus Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballAeroespacial i defensa.
Forma jurídicaempresa de capital privat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1912
FundadorAllan Haines Loughead. Malcolm Loughead.
Data de dissolució o abolició1995, al fusionar-se amb l'empresa Martin Marietta per a formar Lockheed Martin.
Reemplaçat perLockheed Martin Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ProdueixAeronaus Comercials. Aeronaus militars.
Governança corporativa
Filial
Propietari de
El Lockheed SR-71 Blackbird, avió de reconeixement estratègic de llarg abast que va estar en actiu entre els anys 1964 i 1998.
El Lockheed U-2, avió de vigilància a gran altitud.
L'avió d'atac furtiu F-117 Nighthawk.

La Lockheed Corporation, originalment coneguda com a Loughead Aircraft Manufacturing Company, fou una empresa aeroespacial nord-americana fundada l'any 1912, la qual fou dissolta l'any 1995 per a fusionar-se amb l'empresa Martin Marietta, formant així Lockheed Martin.

Orígens

Introduïts en el món de l'aviació a mitjans de l'any 1910, els germans Allan i Malcolm Loughead varen fundar l'any 1912 la Alco Hydro-Aeroplane Company, construint un hidroavió que van convertir en el taxi aeri de la badia de San Francisco. A 10 dòlars el trajecte el negoci no resultava rentable però va començar a anar millor quatre anys més tard, al canviar el nom per el de Loughead Aircraft Manufacturing Company,[1] la seu de la qual s'ubicava a la ciutat de Santa Bàrbara, a Califòrnia, Estats Units.[2] En aquella època comptaven amb un gran estadístic i dissenyador entre els seus empleats, John K. Northrop, que més endavant fundaria la seva pròpia companyia.[1] Anys després, la companyia va tenir dificultats econòmiques en invertir molts diners per crear el F-1, un hidroavió militar i la versió terrestre, el F-1A. Al acabar la guerra abans que poguessin recuperar la inversió, els va obligar a tancar temporalment l'any 1921[1][2] però Loughead i Northrop van continuar treballant i van dissenyar un monoplà de gran velocitat per transport de passatgers. Per posar en marxa aquest projecte, calia un bon recolzament econòmic que van trobar en Fred S. Keeler, un home de negocis que va aportar 22.500 dels 25.000 dolars necessaris per poder crear, el desembre de 1926, la Lockheed Aircraft Company.[1] El Lockheed Vega va ser el primer gran disseny que va sortir de la nova companyia, que va conservar la denominació fins a l'any 1995, quan es va fusionar amb l'empresa Martin Marietta, donant lloc a Lockheed Martin.

Models d'avions

  • Lockheed U-2: Avió de reconeixement i aixecament de mapes de recursos.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lockheed Corporation
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Simons, David. Historia de la aviación. Desde los pioneros hasta la exploración del espacio (en espanyol). Parragon Books, Ltd., 2007, p. 52-54. ISBN 9781405489515. 
  2. 2,0 2,1 Parker 2013, p. 59.