Diferència entre revisions de la pàgina «Germànics»

Salta a la navegació Salta a la cerca
56 bytes afegits ,  fa 2 anys
({{Grup humà}})
Els germànics no tenen història antiga escrita. Les primeres notícies sobre [[pobles germànics]] són mitjançant l'[[antiga Roma]]; són esmentats per primer cop el 220 aC; quan els cimbres i teutons van envair territori romà al final del segle II aC, els primers foren considerats [[celtes]] i els segons germànics. [[Juli Cèsar]] esmenta que, el [[72 aC]], els [[sèquans]] i els [[arverns]] van cridar al rei germànic Ariovist per ajudar-los contra els [[edus]]. Ariovist va creuar el [[Rin]] amb uns 120.000 soldats i va dominar els edus i després va demanar terres als seus aliats sèquans i es van establir a l'est de la [[Gàl·lia]]. Però Cèsar els va derrotar uns anys després i els va expulsar. Cèsar va creuar el Rin vers el [[55 aC]], però va haver de tornar.
 
El [[37 aC]], Marc Vepsià [[Agripa]] va permetre als [[ubis]] (pressionats pels [[sueus]]) establir-se a l'oest del [[Rin]], a canvi de servir com a auxiliars dels [[romans]]. El [[12 aC]], [[Neró Claudi Drus]], fillastre d'August, va començar una expedició contra els germànics de l{{'}}''insula Batavorum'' i va arribar fins al riu ''Albis'' ([[Riu Elba|Elba]]), però va morir d'una caiguda de [[cavall]] el [[9 aC]]. La direcció de les tropes va passar al seu germanastre [[Tiberi]] (el futur emperador) que va obtenir diversos èxits i va sotmetre els pobles entre el [[Rin]] i el ''Visurgis'' ([[Weiser]]). No para de decir palabrotas madremia que par de pelotas
 
Però això només va durar fins al [[9]] dC, quan [[Armini]], príncep dels [[queruscs]], que havia viscut a Roma i estava familiaritzat amb la manera de lluitar dels [[romans]], els va derrotar en la famosa [[Batalla del bosc de Teutoburg]]. Al mateix temps, [[Marbod]], al front de la confederació dels [[marcomans]], va dirigir la guerra contra els romans que va durar fins que uns anys després es va acordar la pau. [[Germànic Cèsar|Germànic]], fill de Drus, va aconseguir algun avantatge sobre els germànics, però ja no va poder reconquerir l'altra part del riu.
Usuari anònim

Menú de navegació