Tècnica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Contingut afegit
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
Cap resum de modificació
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
Línia 1: Línia 1:


Una '''tècnica''' (del [[idioma grec|grec]], τέχνη [''tékne''] 'art, tècnica, ofici') és un procediment o conjunt de regles, que la que se me había dado cuenta que no me ha dicho el la que se lo has hecho un día de hoy en el bar Luna y en el mismo día de hoy no te Hama Beads la podriem podriem que la que sale en la placa base y el audio más mensajes por ti y el
Una '''tècnica''' (del [[idioma grec|grec]], τέχνη [''tékne''] 'art, tècnica, ofici') és un procediment o conjunt de regles


== Diferenciació entre tècnica i tecnologia ==
== Diferenciació entre tècnica i tecnologia ==

Revisió del 16:08, 4 oct 2017

Una tècnica (del grec, τέχνη [tékne] 'art, tècnica, ofici') és un procediment o conjunt de regles

Diferenciació entre tècnica i tecnologia

Majoritàriament s'equipara, erròniament, tècnica amb tecnologia. La mateixa Enciclopèdia Catalana dóna aquesta definició si busquem tecnologia:

« Ciència que tracta de les arts industrials, de tal manera que és com la teoria de la indústria pràctica, i comprèn la descripció i la crítica dels procediments industrials, recull la història dels seus progressos i investiga els milloraments i els avenços de què són susceptibles els dits procediments. »
— Enciclopèdia Catalana, Definició de tècnica i tecnologia[1]

i a més a més s'afegeix:

« La tecnologia és una disciplina relativament moderna, d’ençà la Revolució Industrial, i utilitza els mètodes de la ciència i els de l’enginyeria, en contrast amb el conjunt de regles empíriques que constituïen les tècniques i els oficis anteriorment a la sistematització racional amb l’ajuda de les ciències derivada de l’esmentada Revolució Industrial. »
— Enciclopèdia Catalana, Definició de tècnica i tecnologia[1]

Si busquem tècnica ens surt el mateix resultat. Per tant es veu com es diferencia entre tecnologia i tècnica; la primera com a dispilina que combina els mètodes de ciència i enginyeria, i la segona com a conjunt de regles empíriques.

El mateix Diccionari de la Llengua Catalana dóna aquesta definició per tècnica:

«

3 f

  1. Estudi de les aplicacions de les ciències i de les arts.
  2. TECNOL Tecnologia.

4 f

  1. Conjunt dels procediments d'un art, d'un ofici. Tècnica pictòrica. Tècniques pedagògiques.
  2. Conjunt de procediments per a l'aprofitament industrial o científic dels elements naturals i dels seus derivats. Les noves tècniques industrials.
  3. Perícia o habilitat que hom té per a usar els dits procediments.
»
— DIEC, Definició de tècnica[2]

I per tecnologia:

«

f TECNOL 1 Ciència que tracta de les arts industrials, de tal manera que ve a ésser com la teoria de la indústria pràctica.

2 Conjunt dels coneixements propis d'una art industrial o d'un ofici mecànic.

3 Conjunt dels termes i de les expressions tècniques relacionats amb una art industrial o amb un ofici mecànic.

»
— DIEC, Definició de tecnologia[3]

De manera que a la vegada s'equiparen i es diferencien.

No obstant, si observem l'origen etimològic observem que tècnica prové del llatí technĭcus, i aquest, del grec tekhnikós (relatiu a un art tècnica) que deriva a tékhnē (art, habilitat).
En canvi, tecnologia és un compost de 'tecno-' (forma prefixada de tékhnē) i '-logia' (forma sufixada de lógos, que significa: paraula, raó, teoria, tractat). Per tant, la tecnologia és la raó, la teoria, el tractat de la tècnica.[4]

Requeriments de la tècnica

La tècnica requereix tant destresses manuals com intel·lectuals, frecuentment l'ús d'una eina i de coneixements varis. Als animals, les tècniques són característiques de cada espècie. A l'Ésser humà, la tècnica sorgeix de la necessitat de modificar el medi i es caracteritza per poder ser transmesa, tot i que no sempre se n'és conscient. Cada individu generalment aprén d'altres (a vegades inventa i altres vegades modifica l'aprenentatge.) La tècnica sorgeix de la necessitat de transformar l'entorn per adaptar-lo millor a les necessitats pròpies.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tècnica