Altura (magnitud): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Afegint plantilla:Viccionari-lateral
m espais als encapçalaments de Vegeu també
Línia 12: Línia 12:
D'altra banda, '''[[altitud]]''' té un significat encara més concret; és l'altura respecte a una referència, normalment el nivell del mar.
D'altra banda, '''[[altitud]]''' té un significat encara més concret; és l'altura respecte a una referència, normalment el nivell del mar.


==Vegeu també==
== Vegeu també ==
* [[Desnivell]]
* [[Desnivell]]
* [[Altitud]]
* [[Altitud]]

Revisió del 18:08, 8 oct 2017

L'altura és la magnitud física que mesura la distància vertical d'un punt respecte a terra o de la part més alta a la més baixa.

En geometria, l'altura és la línia imaginària que es pot traçar des d'un vèrtex, o des del pla superior, d'una figura geomètrica fins a la base, i de manera perpendicular a aquesta. Per extensió, és també la longitud d'aquesta línia. L'altura, juntament amb la base, el radi, el nombre π i altres magnituds similars, es prenen sovint com a factors per a calcular les àrees i els volums de les figures a què pertanyen.

Usos en català

En català, existeixen diferents paraules per a referir-se a l'altura, que tenen uns usos més o menys especialitzats.

Quan es fa referència a la dimensió vertical d'un objecte, sol dir-se alçada (per a éssers vius) o alçària. P. ex.: Aquell xicot fa dos metres d'alçada. El gratacel més alt del món fa 828 m d'alçària.

En canvi, per a referir-se a la distància vertical entre un punt i un altre de referència, es diu altura. P. ex.: L'avió volava a molta altura. En sentit figurat, es diu també altura. P. ex.: No va estar a l'altura de les circumstàncies.

D'altra banda, altitud té un significat encara més concret; és l'altura respecte a una referència, normalment el nivell del mar.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Altura