Etiologia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m {{Referències|2}} --> {{Referències}}
Línia 12: Línia 12:
== Referències ==
== Referències ==
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
{{Referències|2}}
{{Referències}}


{{esborrany de medicina}}
{{esborrany de medicina}}

Revisió del 06:56, 20 oct 2017

L'etiologia és l'estudi de les causes i els orígens. La paraula es fa servir principalment en medecina i filosofia, on és utilitzada per a referir-se a l'estudi de per què ocorren les coses o fins i tot a les raons que hi ha sota de la manera en què les coses passen. La paraula es fa servir també en biologia, física i psicologia. Etimològicament prové del grec αιτιολογία, "donar una raó per alguna cosa" (αἰτία "causa" + -λογία)

Antonie van Leeuwenhoek, la primera persona que va descriure microorganismes fent servir un microscopi

En medicina en particular, el terme etiologia es refereix a les causes d'una malaltia o d'una patologia.[1] Al llarg de la història de la medicina, els metges van discutir si la causa d'una malaltia era un únic factor o bé si era el resultat d'un conjunt de factors que actuaven de manera simultània.

Les primeres idees sobre microorganismes són a l'antiga Roma amb l'estudiós Varró al segle I d. C., qui va formular aquesta idea en el seu llibre De Re Agricola.[2] El pensament medieval sobre les causes de les malalties van ser influïts per Galè i Hipòcrates, i es va adoptar la teoria del miasma.[3] Quan la pesta negra arribà a l'Àndalus al segle XIV, Ibn Khatima proposà que la infecció era causada per partícules microscòpiques que entraven al cos humà.[4]

Molt posteriorment, Robert Koch va establir el concepte d'etiologia científica i demostrà que el bacil complex Mycobacterium tuberculosis causa la tuberculosi, el Bacillus anthracis causa l'àntrax, i el Vibrio cholerae causa el còlera.

En epidemiologia, calen diverses línies per inferir una causa. Sir Austin Bradford-Hill demostrà una correlació entre fumar i el càncer de pulmó.[5] Posteriorment es va haver d'aclarir que la correlació no és causació, sinó coincidència estadística. Els esdeveniments poden ser correlatius simplement per atzar, l'esbiaixada o la confusió.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Etiologia
  1. Greene, J. «The three C's of etiology» (en anglès). Wide Smiles, 1996.
  2. Varro On Agriculture 1,xii Loeb
  3. Case study: the history and ethics clean air
  4. «El tratado de la peste de Ibn Jatima (m.1369)» (en castellà). Minotauro digital. [Consulta: 5 novembre 2012].
  5. Porter, Dorothy. Health, Civilization and the State: A History of Public Health from Ancient to Modern Times (en anglès). Routledge, 1999, p.229. ISBN 0415200369.