Vés al contingut

Ptolemeu Apió: diferència entre les revisions

m
enllaç
m (o i estil)
m (enllaç)
A la mort del pare era governador de Cirene (segon algunes fonts el pare li va deixar aquest regne en morir el 116 aC). El 110 aC [[Ptolemeu IX Làtir]] es va retirar a Cirene on va romandre uns mesos fins que el [[109 aC]] va tornar a Egipte, essent expulsat un altre cop el [[108 aC]] i retirant-se de nou a Cirene d'on va sortir el [[105 aC]] a la conquesta de [[Xipre]] de la que es va proclamar rei el [[104 aC]]. Apió va quedar com a rei de Cirene, títol que va agafar abans del [[101 aC]] que és quan apareix esmentat per primer cop amb títol reial.
 
A la seva mort el [[96 aC]] va deixar el regne al poble de Roma però el senat romà va refusar el llegat i va declarar lliures les ciutats de [[Cirenaica]], no essent convertida en província fins el [[75 aC]] i de fet fins el [[66 aC]] quan fou unida a [[Creta]].
 
Sextus Rufus, Ammià i Jerònim, per aquest desfasament entre la cessió i la conversió en província, suposaven que hi havia hagut un segon Ptolemeu Apió, opinió que compartiren alguns historiadors moderns fins que a finals del segle XIX va quedar ben establert que era l'únic rei d'aquest nom.
2.177

modificacions