Jardí de rector: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Cloisters
m →‎Vegeu també: {{Autoritat}}
Línia 12: Línia 12:
* [[Jardí d'hort]]
* [[Jardí d'hort]]
* [[Jardí en quadrats]]
* [[Jardí en quadrats]]
{{Autoritat}}


{{cal coor}}
{{cal coor}}

Revisió del 22:26, 8 nov 2017

Jardí del Priorat de La Ferté Loupière, Yonne

Un jardí de rector era un jardí tancat prop de l'església i del presbiteri, amb vocació abans de tot utilitari. Aquest jardí que podia ser el d'un rector, d'un bisbe o d'una congregació religiosa tenia per objectiu ocupar-se de la subsistència d'algunes persones subministrant llegums i fruites, és, doncs, en si un jardí d'hort, però també de flors, per guarnir l'altar, i posseïa també una vinya per al vi de missa, així com algunes plantes medecinals.

Ha esdevingut un estil de jardí del que la primera característica és barrejar les flors i els llegums, i una gran varietat de plantes senzilles, tradicionals, no sofisticades, com les plantes condimentàries. Distribuït en quadrats, més o menys rigorosos, és suavitzat per la barreja de les plantes perennes i anuals. No s'hi troben gespes, tret d'algun cop a manera de passeigs, delimitats per rivets vegetals. S'oposa a una evolució que ha conduït generalment a la separació total de l'hort del jardí d'esbarjo, relegant-lo a una cantonada allunyada, amagat sovint darrere una tanca.

La seva varietat en fa un lloc agradable pel descans i la meditació. Es compon sovint de quatre parterres quadrats enmig dels quals s'hi troba un pou, o una bassa que atreu els ocells.


Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jardí de rector