Institut Valencià de la Joventut: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 35: Línia 35:
** U.T. d'Alacant i U.T. de Castelló
** U.T. d'Alacant i U.T. de Castelló


== Activitats ==
== Activitats i serveis ==
Els serveis i activitats que ofereix l'Institut Valencià de la Joventut són:
* Carnet Jove
* Oci Educatiu
* Albergs i centres juvenils
* Informació
** Erasmus+Formació
** Ocupació
** Temps lliure
** Participació
** Solidaritat i diversitat
** Medi ambient
** Cultura
** Salut
** Habitatge
** Preguntes freqüents


== Patrimoni ==
== Patrimoni ==

Revisió del 21:16, 12 nov 2017

Infotaula d'organitzacióInstitut Valencià de la Joventut
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1989
Governança corporativa
Seu

Lloc webivaj.gva.es Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut Valencià de la Joventut o IVAJ és una entitat de Dret Públic adscrita a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, que té per objecte I'execució i la coordinació de la política de Joventut del País Valencià, és un Organisme Autònom de caràcter mercantil creat per la Llei Valenciana sobre l'Institut Valencià de la Joventut en l'any 1989.[1]

Antecedents

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, a l'article 31.25, confereix a la Generalitat Valenciana competències exclusi­ves en matèria de joventut. L'any 1983 la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència va rebre l'atribució de la gestió d'aquestes competències, aleshores, mit­jançant la Direcció General de Joventut i Esports, i l'any 1987 de la Direcció General de la Joventut. La política juvenil a desplegar pels poders públics ha d'emmarcar-se en la promoció de la participació lliure i efi­caç; de la joventut en el desplegament polític, social, econòmic i cultural, tal com estableix l'article 48 de la Constitució Espanyola i ha d'estar, per tant, formulada i aplicada de forma integral. La superació de les dificultats que la societat actual, amb les seues múltiples problemàtiques, ofereix per a la integra­ció activa deIs joves valencians ha de constituir un objectiu prioritari de l'actuació de les institucions valencianes, amb el disseny d'una política integral de joventut. Els joves han de ser objecte i portagonistes directes de la política integral i, per tant, la seua participació en la vida col·lectiva ha de ser la finalitat primera d'aqueixa política de Joventut. Les prestacions de I'Administració als joves han de constituir una sèrie de serveis basats en les necessitats prioritàries de la joventut, i oberts a col·laborar amb les iniciatives socials disposades a afavorir el fet juvenil. La creixent complexitat i interdependència de la vida so­cial determina que qualsevol assumpte o decisió afecta múl­tiples interessos. Els supòsits de coparticipació són cada ve­gada més nombrosos i, així, les tècniques de cooperació, col·la­boració i coordinació interinstitucional adquireixen un paper molt destacat. Atenent aquestes necessitats, les Corts Valencianes, com a òrgan suprem de representació de la voluntat deIs valencians, i en ús de les seues facultats legislatives va aprovar la Llei de Crea­ció de l'lnstitut Valencià de la Joventut, per tal de garantir la realització d'una política juvenil de caràcter integral i, sobretot, per a assolir la màxima coordi­nació en l'actuació de les Administracions valencianes men­tre que afecte qualsevol aspecte de la vida quotidiana deis jó­vens.[1]

Funcions de l'Institut Valencià de la Joventut

Segons aquesta llei són funcions de I'IVAJ:[1][2]

  1. Coordinar i informar les actuacions que realitze la Generalitat Valenciana, així com les administracions públiques, en aquelles matèries que afecten específicament a la joventut, impulsant l'execució i la divulgació de les polítiques integrals de joventut.
  2. Donar suport, material i econòmicament, el desenvolupament de les iniciatives i projectes de les formes organitzades de participació juvenil inscrites en el registre corresponent de la Generalitat.
  3. Promoure la participació juvenil, juntament amb el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.
  4. Impulsar la prestació de serveis a la joventut, tant des del sector públic com des del privat.
  5. Defensar els drets socials i polítics dels i les joves, a més de les llibertats emparades per l'ordenament jurídic.
  6. Planificar, gestionar, crear i mantenir els albergs, residències, campaments i instal·lacions juvenils en general, de l'Institut Valencià de la Joventut.Generalitat Jove.
  7. Fomentar les relacions i la cooperació amb els ajuntaments, i amb els organismes competents en matèria de joventut d'altres comunitats autònomes o països.
  8. Potenciar l'exercici d'activitats de temps lliure, turisme i intercanvi internacional de la joventut, especialment en el marc dels programes desenvolupats per la Unió Europea.
  9. Formar a animadors i tècnics en matèria juvenil.
  10. Fomentar i recolzar al voluntariat social i juvenil.
  11. Crear i mantenir els censos i registres enumerats en la Llei 18/2010, de 30 de desembre, de la Generalitat, de Joventut de la Comunitat Valenciana i en la seua normativa de desenvolupament.
  12. Defensar i promoure la llengua, la cultura i les tradicions, així com el coneixement de la història, el territori i el patrimoni valencià.

A més establirà les directrius generals de la política juve­nil a desplegar per la Generalitat Valenciana, coordinant totes les actua­cions de les diferents Conselleries, tant en els assumptes refe­rits en exclusiva a la joventut, com en els que puguen tenir una repercussió sobre aquesta. Per al desplegament de les seues funcions, I'IVAJ dissenyarà plans d'actuació i prestarà suport als que estiguen ba­sats en la participació dels joves i la col·laboració inter-institucional i de la iniciativa social solidària amb la joventut.

Organigrama

L'IVAJ té com el següent organigrama:[3]

  • Consell Rector de l'IVAJ.GVA Jove
  • Presidenta del Consell Rector. Vicepresidenta del Consell i Consellera d'lgualtat i Polítiques Inclusives.
  • Vicepresident del Consell Rector. Secretari autonòmic d'inclusió i de l'Agència Valenciana de la lgualtat i Director General de l'IVAJ.GVA JOVE
  • Secretari del Consell Rector. Secretari General de l'IVAJ.GVA JOVE
  • Àrea de l'IVAJ.GVA JOVE:
    • Servei de Participació, Activitats i Productes
    • Servei de Regim Jurídic i Gestió de Personal
    • Servei de Gestió Econòmica i Contractació
    • Servei de Gestió i planificació de Programes
    • U.T. d'Alacant i U.T. de Castelló

Activitats i serveis

Els serveis i activitats que ofereix l'Institut Valencià de la Joventut són:

  • Carnet Jove
  • Oci Educatiu
  • Albergs i centres juvenils
  • Informació
    • Erasmus+Formació
    • Ocupació
    • Temps lliure
    • Participació
    • Solidaritat i diversitat
    • Medi ambient
    • Cultura
    • Salut
    • Habitatge
    • Preguntes freqüents

Patrimoni

Difusió i ajudes

Històric de càrrecs

Director General Secretari General
1989-1995[4] Joan Calabuig Rull
- 2002[5] Elvira Suanzes Fernández
2007-2011[6] Belén Hoyo Juliá
2013 - 2015 Juan Carlos Caballero Montañés

Referències

Enllaços externs