Carnuts: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Grup humà|image=Gaul, 1st century BC.gif|caption=Mapa de la [[Gàl·lia]] que mostra la posició dels Carnutes}}
{{Grup humà|image=Gaul, 1st century BC.gif|caption=Situació dels ''Carnutes'' a la Gàl·lia}}
Els '''carnuts''' ([[llatí]] ''Carnutes'') foren un poble de la [[Gàl·lia]]. Livi els esmenta entre les tribus celtes que van envair [[Itàlia]] dirigit per Bellovesus en temps de [[Tarquini Prisc]].
Els '''carnuts''' ([[llatí]] ''Carnutes'') foren un poble de la [[Gàl·lia]]. Livi els esmenta entre les tribus celtes que van envair [[Itàlia]] dirigit per Bellovesus en temps de [[Tarquini Prisc]].



Revisió del 00:10, 20 nov 2017

Infotaula de grup humàCarnuts

Situació dels Carnutes a la Gàl·lia
Tipustribu Modifica el valor a Wikidata

Els carnuts (llatí Carnutes) foren un poble de la Gàl·lia. Livi els esmenta entre les tribus celtes que van envair Itàlia dirigit per Bellovesus en temps de Tarquini Prisc.

En temps de Cèsar ocupaven un extens territori entre el Sena i el Loira. La seva ciutat principal era Genabum (Orleans) i també era important Autricum (Chartres) el nom actual de la qual deriva d'aquest poble; altres ciutats eren Durocasis (Dreux), Diodurum i Belca. Els seus veïns eren el bituriges al sud i els sènons a l'est.

Cèsar diu que els druides es reunien una vegada a l'any al país dels carnuts. El poble tenia els seus propis reis. Tasgeci, de la família reial, va ajudar Cèsar durant les guerres gal·les i fou establert com a rei pels romans, però fou assassinat pels seus súbdits després de tres anys de regnat; els carnuts van haver de donar ostatges a Cèsar i els rems o remis van intercedir per ells davant el cònsol romà. En aquest temps els carnuts eren dependents dels rems, probablement per decisió de Cèsar o després de la mort de Tasgetius. Al setè any de guerra (52 aC) els carnuts es van revoltar contra Cèsar i van matar als negociadors romans a Genabum. El procònsol romà va incendiar Genabum que fou saquejada. Els carnuts van enviar dotze mil guerrers a Vercingètorix que estava assetjat a Alesia, i foren derrotats junt amb la resta dels gals rebels, però a l'hivern següent encara combatien fins que finalment foren sotmesos i van haver de donar ostatges; aquesta submissió va influir en la dels gals més a l'oest. Cèsar va fer matar Gutrautus, el cap carnut que va induir el seu poble a la revolta (52 aC).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carnuts