Zabadani: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Jey (discussió | contribucions)
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 2: Línia 2:
|zoom=9}}
|zoom=9}}
[[Fitxer:Zabadani.JPG|thumb|Zabadani]]
[[Fitxer:Zabadani.JPG|thumb|Zabadani]]
'''Zabadani''' (en àrab: الزبداني) és una ciutat de [[Síria]] a la [[governació de Rif Dimashq]], propera a la frontera amb el [[Líban]]. És en una vall verda i és cap del districte o regió (''[[mintaka]]'') del mateix nom amb 105.342 habitants el 2004, format per la ''[[nahiya]]'' de Zabadani (amb 8 pobles i 6 granges) i altres nahiyes; la mintaka limita al nord amb [[Sirghaya]], a l'est amb [[Bloudan]] i [[Bakkim]], al sud amb [[Madaya]] i la vall de [[Barada]]. Fins a l'inicia de la [[guerra civil Síria]] el 2011 la ciutat fou un popular destí turístic (principalment interior) pel seu clima suau a l'estiu i les vistes. La població és [[sunnita]] però amb un bon nombre de cristians que tenen la mateixa església i un monestir (fins a mitjan {{segle|XX}} els cristians eren un 25% amb església grec-ortodoxa i església catòlica). La seva població estimada (vers 1990) era de 17.000 habitants. Hi ha el centre d'[[escoltes]] de Síria i el 1954 s'hi va celebrar el primer [[Jamboree Mundial Escolta|Jamboree]] àrab.
'''Zabadani''' —en àrab الزبداني, ''az-Zabadānī''— és una ciutat de [[Síria]] a la [[governació de Rif Dimashq]], propera a la frontera amb el [[Líban]]. És en una vall verda i és cap del districte o regió (''[[míntaqa]]'') del mateix nom, amb 105.342 habitants el 2004, format per la ''[[nàhiya]]'' de Zabadani (amb 8 pobles i 6 granges) i altres ''nàhiyes''; la ''míntaqa'' limita al nord amb [[Sirghaya]], a l'est amb [[Bloudan]] i [[Bakkim]], al sud amb [[Madaya]] i la vall de [[Barada]]. Fins a l'inicia de la [[guerra civil Síria]] el 2011 la ciutat fou un popular destí turístic (principalment interior) pel seu clima suau a l'estiu i les vistes.


La població és majoritàriament [[Islam|musulmana]] [[sunnita]], però amb un bon nombre de [[Cristià|cristians]] que tenen la mateixa església i un monestir (fins a mitjan {{segle|XX}} els cristians eren un 25% amb església grec-ortodoxa i església catòlica). La seva població estimada (vers 1990) era de 17.000 habitants. Hi ha el centre d'[[escoltes]] de Síria i el 1954 s'hi va celebrar el primer [[Jamboree Mundial Escolta|Jamboree]] àrab.
Sota els bizantins depenia del bisbat d'[[Abilla]], bisbat que després va passar a Zabadani poc després de l'establiment del domini àrab.<ref>[[Enciclopèdia de l'Islam]], XI, 398</ref> El [[18 de gener]] de [[2012]] fou la primera ciutat que va caure en mans de l'[[Exèrcit Lliure de Síria]], després d'11 dies de combats.

Sota els bizantins depenia del bisbat d'[[Abilla]], bisbat que després va passar a Zabadani, poc després de l'establiment del domini àrab.<ref>[[Enciclopèdia de l'Islam]], XI, 398</ref> El [[18 de gener]] de [[2012]] fou la primera ciutat que va caure en mans de l'[[Exèrcit Lliure de Síria]], després d'11 dies de combats.


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 06:12, 20 nov 2017

Plantilla:Infotaula geografia políticaZabadani
الزبداني (ar) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 33° 43′ 29″ N, 36° 06′ 01″ E / 33.7247°N,36.1003°E / 33.7247; 36.1003
Població humana
Població26.285 (2004) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud1.100 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Zabadani

Zabadani —en àrab الزبداني, az-Zabadānī— és una ciutat de Síria a la governació de Rif Dimashq, propera a la frontera amb el Líban. És en una vall verda i és cap del districte o regió (míntaqa) del mateix nom, amb 105.342 habitants el 2004, format per la nàhiya de Zabadani (amb 8 pobles i 6 granges) i altres nàhiyes; la míntaqa limita al nord amb Sirghaya, a l'est amb Bloudan i Bakkim, al sud amb Madaya i la vall de Barada. Fins a l'inicia de la guerra civil Síria el 2011 la ciutat fou un popular destí turístic (principalment interior) pel seu clima suau a l'estiu i les vistes.

La població és majoritàriament musulmana sunnita, però amb un bon nombre de cristians que tenen la mateixa església i un monestir (fins a mitjan segle xx els cristians eren un 25% amb església grec-ortodoxa i església catòlica). La seva població estimada (vers 1990) era de 17.000 habitants. Hi ha el centre d'escoltes de Síria i el 1954 s'hi va celebrar el primer Jamboree àrab.

Sota els bizantins depenia del bisbat d'Abilla, bisbat que després va passar a Zabadani, poc després de l'establiment del domini àrab.[1] El 18 de gener de 2012 fou la primera ciutat que va caure en mans de l'Exèrcit Lliure de Síria, després d'11 dies de combats.

Referències

Enllaços externs

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina