Esposa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Kustodiev Merchants Wife.jpg|thumb|''The Merchant's Wife'' (1918) de [[Boris Kustodiev]]]]
[[Fitxer:Kustodiev Merchants Wife.jpg|thumb|''The Merchant's Wife'' (1918) de [[Boris Kustodiev]]]]
Una '''esposa''' o '''muller''' és la [[cònjuge] [[dona]] que contrau [[matrimoni]]. És un estatus civil diferent del de les dones solteres, separades, [[divorci]]ades o vídues.
Una '''esposa''' o '''muller''' és la [[cònjuge]] [[dona]] que contrau [[matrimoni]]. És un estatus civil diferent del de les dones solteres, separades, [[divorci]]ades o vídues.


== Història ==
== Història ==

Revisió del 18:41, 1 gen 2018

The Merchant's Wife (1918) de Boris Kustodiev

Una esposa o muller és la cònjuge dona que contrau matrimoni. És un estatus civil diferent del de les dones solteres, separades, divorciades o vídues.

Història

L'esposa aportava al matrimoni el dot, un preu (simbòlic, material o en objectes) per ajudar al nou pare de família a mantenir-los a ell, a ella i als fills que vindrien. L'esposa també solia aportar l'aixovar, format per la "roba de casa" (com llençols o tovalloles), mobles i altres objectes. La vàlua d'ambdós era un símbol d'estatus social i servia com indicador de riquesa.

Drets i obligacions del contracte matrimonial

Els drets i obligacions de les esposes estan dictats pel codi civil de cada país i pels costums locals, incloent-hi la tradició religiosa i poden ser iguals o diferents als de l'espòs. En general, acostumen a incloure la fidelitat al marit i l'obligació de tenir cura dels seus fills.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esposa