Diferència entre revisions de la pàgina «Camp elèctric»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
bot: -electrostàtica +electroestàtica
m (bot: -electrostàtic +electroestàtic)
m (bot: -electrostàtica +electroestàtica)
En el cas que l'objecte carregat elèctricament que produeix el camp elèctric tingui [[velocitat]] constant, el camp elèctric va acompanyat d'un [[camp magnètic]]. En el cas que la velocitat no sigui constant, sinó que presenti un moviment [[acceleració|accelerat]], es parla de [[camp electromagnètic]]. En general els camps elèctrics i magnètics no són fenòmens separats; en funció del punt de referència, allà on un observador aprecia un camp elèctric, un altre observarà un camp magnètic i un tercer una barreja de tots dos. En [[mecànica quàntica]], les alteracions dels camps electromagnètics són anomenades [[fotons]], i la seva energia és un [[quàntum]].
 
== Definició electrostàticaelectroestàtica ==
El camp elèctric es defineix com la força elèctrica per unitat de càrrega. La direcció i el sentit del camp es pren de la direcció i el sentit que la força exerciria sobre una càrrega de prova positiva. Segons això el camp elèctric generat per una càrrega positiva és radial i cap enfora mentre que per una de negativa és radial i cap endins.
 
: q és la càrrega d'una "càrrega de prova",
 
Cal ressaltar que aquesta equació només és certa en el cas de la [[electrostàticaelectroestàtica]], és a dir, quan cap de les partícules estudiades es mou (no hi ha moviment relatiu entre elles). En el cas general on les càrregues no són fixes les partícules experimenten la [[força de Lorentz]]:
 
: <math>\mathbf{F}
:<math>-\frac{\partial \mathbf{B}} {\partial t}</math> representa el vector que indica la taxa de decrement de la densitat del flux magnètic amb el temps.
 
Això significa que un camp magnètic que canvia al llarg del temps produeix un camp elèctric rotacional, que és possible que també canviï al llarg del temps. La situació a la qual un camp elèctric o magnètic canvia al llarg del temps ja no és una situació [[electrostàticaelectroestàtica]] sinó [[electrodinàmica]] o [[electromagnetisme|electromagnètica]].
 
== Fonts del camp elèctric ==
1.141.290

modificacions

Menú de navegació