Diferència entre revisions de la pàgina «Camp elèctric»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
bot: -electrostàtiques +electroestàtiques
m (bot: -electrostàtica +electroestàtica)
m (bot: -electrostàtiques +electroestàtiques)
La llei de Coulomb és actualment un cas especial de la [[llei de Gauss]], una descripció més fonamental de la relació entre la distribució de la càrrega elèctrica a l'espai i el camp elèctric que en resulta. La llei de Gauss és una de les [[equacions de Maxwell]], un conjunt de quatre lleis que regeixen l'[[electromagnetisme]].
 
== Propietats electrostàtiqueselectroestàtiques ==
[[Fitxer:EfieldTwoOppositePointCharges.svg|300px|thumb|right|Il·lustració del camp elèctric envoltant una càrrega positiva (vermella) i una càrrega negativa (verda). ([[:Fitxer:EfieldTwoOppositePointCharges.svg|Imatge ampliada]]).]]
 
Això suggereix que hi ha similituds entre el camp elèctric <math>E</math> i el camp gravitatori <math>g</math>, això fa que de vegades la massa rebi el nom de ''càrrega gravitacional''.
 
Similituds entre les forces electrostàtiqueselectroestàtiques i gravitacionals:
# Ambdues actuen al buit
# Ambdues són centralitzades i conservatives.
# Ambdues es propaguen a la velocitat finita c.
 
Diferències entre les forces electrostàtiqueselectroestàtiques i gravitacionals:
# Les forces electrostàtiqueselectroestàtiques són molt més grans que les gravitacionals (al voltant de 10<sup>36</sup> vegades).
# Les forces gravitacionals són sempre atractives, mentre les elèctriques poden ser atractives o repulsives.
# Les forces gravitacionals són independents del medi, en canvi les electrostàtiqueselectroestàtiques en depenen. Això és degut al fet que el medi conté càrregues; el moviment ràpid de les càrregues, com a resposta a un camp electromagnètic extern, produeix un gran camp electromagnètic secundari que cal tenir en consideració. Mentre el moviment lent de les masses ordinàries, en resposta a un camp gravitacional canviant produeix un [[camp gravimagnètic]] extremadament feble que pot ser negligible en molts casos (excepte quan una massa es mou a velocitats properes a les de la llum).
 
== Camps canviants al llarg del temps ==
1.141.290

modificacions

Menú de navegació