Estret de Tatària: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
{{Indret}} #QQ17
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Indret}}
{{Indret}}
L''''Estret de Tatària''' o '''Golf de Tatària''' ({{lang-ru|Татарский пролив}}, ''Tatarski proliv''; {{lang-ja|間宮海峡}}, ''Mamiya kaikyō''; {{lang-zh|韃靼海峽}}, ''Dádá hǎixiá'') és un [[estret]] de l'[[Oceà Pacífic]] que divideix l'illa russa de [[Sakhalín]] del continent asiàtic, connectant la [[mar d'Okhotsk]] al nord amb la [[mar del Japó]] al sud. entre 4 i 20 metres de fondària i 7,3 quilòmetres d'amplada en el seu punt més estret, i fa uns 900 quilòmetres de llargada.
[[Fitxer:Strait of Tartary.PNG|thumb|L'estret de Tatària connecta la Mar d' Okhostsk amb la Mar del Japó.]]
'''Estret de Tatària''' o '''Golf de Tatària''' ({{lang-ru|Татарский пролив}}; xinès:韃靼海峽 Dádá hǎixiá; japonès: 間宮海峡Mamiya kaikyō és un [[estret]] de l'[[Oceà Pacífic]] que divideix l'illa russa de [[Sakhalín]] del continent asiàtic, connectant la [[Mar d'Okhotsk]] al nord amb la [[Mar del Japó]] al sud. Fa {{convert|900|km|mi}} de llargada, 4–20 m (13-66 ft) de fondària, i {{convert|7.3|km|mi}} d'amplada en el seu punt més estret.


==Història==
==Història==
[[File:La-Perouse-Chart-of-Discoveries.jpg|thumb|left|Les costes del "Canal de [[Tatària]]" van ser cartografiades per [[Jean-François de Galaup, comte de Lapérouse|La Pérouse]] el 1787.]]
[[File:La-Perouse-Chart-of-Discoveries.jpg|thumb|Les costes del "Canal de [[Tatària]]" van ser cartografiades per [[Jean-François de Galaup, comte de Lapérouse|La Pérouse]] el 1787.]]
"[[Tatària]]" és el nom antic usat pels europeus per a referir-se a una extensa regió que cobreix l'Àsia interior, Àsia Central i Àsia del Nord. Aquest topònim deriva de l'etònim medieval "[[Tàtar]]s",<ref>Starting since the first book about the Manchu conquest: [[Martino Martini]], ''[https://books.google.com/books?id=nhhbAAAAQAAJ De Bello Tartarico Historia]''. [[Antwerp]] 1654</ref>
"[[Tatària]]" o "Tartària" és el nom antic usat pels europeus per a referir-se a una extensa regió que cobreix l'Àsia interior, Àsia Central i Àsia del Nord. Aquest topònim deriva de l'etònim medieval "[[Tàtar]]s",<ref>Starting since the first book about the Manchu conquest: [[Martino Martini]], ''[https://books.google.com/books?id=nhhbAAAAQAAJ De Bello Tartarico Historia]''. [[Anvers]] 1654</ref>


L'estret tàtar era un trencaclosques per als exploradors europeus ja que, quan hom s'apropava des del sud, la fondària cada vegada era més escassa i semblava el cap d'una badia. El 1787, Jean-François de Galaup, comte de Lapérouse va decidir no arriscar-se i es va dirigir cap al sud tot i que els habitants de la localitat li havien dit que Sakhalin era una illa. El 1797, [[William Robert Broughton]] també va decidir que el golf de Tatària era una badia i va tornar cap al sud. El 1805 [[Adam Johann von Krusenstern]] no va poder penetrar l'estret des del nord. El viatge de [[Mamiya Rinzō]] de 1808 era poc conegut pels europeus. [[Gennady Nevelskoy]] va passar l'estret des del nord el 1848. Els russos van mantenir això en secret i van usar-lo per a evadir una flota britànica durant la Guerra de Crimea.
L'estret tàtar era un trencaclosques per als exploradors europeus ja que, quan hom s'hi apropava des del sud, la fondària cada vegada era més escassa i semblava el final d'una badia. El 1787, [[Jean-François de Galaup, comte de Lapérouse]] va decidir no arriscar-se i es va dirigir cap al sud, encara que els habitants de la zona li havien dit que Sakhalín era una illa. El 1797, [[William Robert Broughton]] també va decidir que era un golf i va tornar cap al sud. El 1805 [[Adam Johann von Krusenstern]] no va poder penetrar l'estret des del nord. El viatge de [[Mamiya Rinzō]] de 1808 era poc conegut pels europeus. [[Gennadi Nevelskoi]] va passar l'estret des del nord el 1848. Els russos van mantenir-ho en secret i van usar-ho per a evadir una flota britànica durant la [[Guerra de Crimea]].


La part sud-est de l'Estret de Tatària va ser el lloc d'un dels incidents més tensos de la [[Guerra Freda]], quan l'1 de setembre de 1983, el Korean Air Lines Flight 007, que portava 269 persones va ser derribat pels soviètics.
La part sud-est de l'Estret de Tatària va ser el lloc d'un dels incidents més tensos de la [[Guerra Freda]], quan l'1 de setembre de 1983, el Korean Air Lines Flight 007, que portava 269 persones va ser abatut pels soviètics.


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 20:55, 17 feb 2018

Infotaula de geografia físicaEstret de Tatària
Imatge
TipusEstret Modifica el valor a Wikidata
Epònimtàtars Modifica el valor a Wikidata
Part demar del Japó Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRússia Modifica el valor a Wikidata
Map
 52° 11′ 00″ N, 141° 37′ 00″ E / 52.183333333333°N,141.61666666667°E / 52.183333333333; 141.61666666667
Dades i xifres
Profunditat172 m Modifica el valor a Wikidata
Mida324 (amplada) km

L'Estret de Tatària o Golf de Tatària (rus: Татарский пролив, Tatarski proliv; japonès: 間宮海峡, Mamiya kaikyō; xinès: 韃靼海峽, Dádá hǎixiá) és un estret de l'Oceà Pacífic que divideix l'illa russa de Sakhalín del continent asiàtic, connectant la mar d'Okhotsk al nord amb la mar del Japó al sud. Té entre 4 i 20 metres de fondària i 7,3 quilòmetres d'amplada en el seu punt més estret, i fa uns 900 quilòmetres de llargada.

Història

Les costes del "Canal de Tatària" van ser cartografiades per La Pérouse el 1787.

"Tatària" o "Tartària" és el nom antic usat pels europeus per a referir-se a una extensa regió que cobreix l'Àsia interior, Àsia Central i Àsia del Nord. Aquest topònim deriva de l'etònim medieval "Tàtars",[1]

L'estret tàtar era un trencaclosques per als exploradors europeus ja que, quan hom s'hi apropava des del sud, la fondària cada vegada era més escassa i semblava el final d'una badia. El 1787, Jean-François de Galaup, comte de Lapérouse va decidir no arriscar-se i es va dirigir cap al sud, encara que els habitants de la zona li havien dit que Sakhalín era una illa. El 1797, William Robert Broughton també va decidir que era un golf i va tornar cap al sud. El 1805 Adam Johann von Krusenstern no va poder penetrar l'estret des del nord. El viatge de Mamiya Rinzō de 1808 era poc conegut pels europeus. Gennadi Nevelskoi va passar l'estret des del nord el 1848. Els russos van mantenir-ho en secret i van usar-ho per a evadir una flota britànica durant la Guerra de Crimea.

La part sud-est de l'Estret de Tatària va ser el lloc d'un dels incidents més tensos de la Guerra Freda, quan l'1 de setembre de 1983, el Korean Air Lines Flight 007, que portava 269 persones va ser abatut pels soviètics.

Referències

  1. Starting since the first book about the Manchu conquest: Martino Martini, De Bello Tartarico Historia. Anvers 1654

Enllaços externs

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina