Lofotrocozous: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Leptictidium ha mogut Lofotrocozou a Lofotrocozous sobre una redirecció : Títol en plural d'acord amb les fonts fiables
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula ésser viu
{{Infotaula ésser viu
| categoria_subdivisio = [[Fílum]]s
| categoria_subdivisio = [[Fílum]]s
| subdivisio = * [[Annelida]]
| subdivisio =
* [[Annelida]]
* [[Brachiopoda]]
* [[Brachiopoda]]
* [[Bryozoa]]
* [[Bryozoa]]
Línia 10: Línia 11:
* [[Phoronida]]
* [[Phoronida]]
}}
}}
Els '''lofotrocozous ''' (Lophotrochozoa) o '''espirals''' (Spiralia) són un dels grans grups d'[[animals]] [[protostomats]]. Inclou un total de vuit [[fílum]]s.
Els '''lofotrocozous ''' (Lophotrochozoa) o '''espirals''' (Spiralia) són un dels grans grups d'[[animals]] [[protostomats]]. Inclou un total de vuit [[fílums]].


Aquesta agrupació sorgeix després dels estudis moleculars i els mètodes [[cladística|cladístics]] utilitzats en l'actualitat. No tots els zoòlegs estan d'acord amb aquestes "noves classificacions" del regne animal.
Aquesta agrupació sorgeix després dels estudis moleculars i els mètodes [[cladística|cladístics]] utilitzats en l'actualitat. No tots els zoòlegs estan d'acord amb aquestes "noves classificacions" del regne animal.

Revisió del 13:05, 23 feb 2018

Infotaula d'ésser viuLofotrocozous
Lophotrochozoa Modifica el valor a Wikidata

Sepioteuthis sepioidea Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SuperfílumLophotrochozoa Modifica el valor a Wikidata
Fílums

Els lofotrocozous (Lophotrochozoa) o espirals (Spiralia) són un dels grans grups d'animals protostomats. Inclou un total de vuit fílums.

Aquesta agrupació sorgeix després dels estudis moleculars i els mètodes cladístics utilitzats en l'actualitat. No tots els zoòlegs estan d'acord amb aquestes "noves classificacions" del regne animal.

En els quatre primers fílums hi ha grups que produeixen larves trocòfores, que tenen dues bandes de cilis al voltant de la zona medial. Amb anterioritat van ser tractats junts com trocozous (Trochozoa), juntament amb artròpodes, que no tenen aquest tipus de larva, però que van ser considerats parents pròxims dels anèl·lids (que sí que tenen larves trocòfores) perquè ambdós estan segmentats. No obstant això, mostren un gran nombre d'importants diferències i els artròpodes es col·loquen ara entre els ecdisozous (Ecdysozoa).

Els altres quatre fílums comparteixen la presència d'un lofòfor, una corona de tentacles ciliats que envolten la boca i se'ls coneix amb el nom de lofoforats (Lophophorata). A diferència dels altres fílums, tenen segmentació radial, i alguns autors els consideren deuteròstoms; però anàlisi cladístiques basats en l'ARN els apropen als trocozous. Les relacions filogenètiques dels diferents fílums no estan encara clares. A més, sembla que ni els lofoforats ni els trocozous són grups monofilètics, sinó que apareixen barrejats entre si en moltes anàlisis cladístiques.

Els platihelmints i formes afins formen un clade denominat platizous (Platyzoa), estretament relacionat amb els lofotrocozous i per tant, de vegades s'inclouen en ells.

El nom Spiralia (espirals) ha estat també usat per a designar aquest extens grup, ja que inclou tots els animals amb segmentació espiral de l'ou.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lofotrocozous