Cumquat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot normalitza infotaula d'ésser viu
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{FR|data=abril de 2015}}
{{Infotaula ésser viu
{{Infotaula ésser viu
| imatge = CDC kumquat3.jpg
| imatge = CDC kumquat3.jpg
Línia 12: Línia 11:
* ''[[Fortunella polyandra]]'' - Malayan Kumquat
* ''[[Fortunella polyandra]]'' - Malayan Kumquat
}}
}}
El '''cumquat''' (del [[cantonès]] kumquat) és un arbre amb el nom científic de ''[[Fortunella japonica]]'' i també del gènere '''Fortunella''', al qual pertany aquest cumquat i altres espècies. El gènere ''Fortunella'' no està acceptat per tots els taxonomistes, ja que és molt pròxim al gènere dels cítrics ([[Citrus]]). També és el nom del seu fruit.
El '''cumquat''' (del [[cantonès]] kumquat) és un arbust perennifoli de la família de les [[rutàcies]], originari de l'Àsia oriental, que fa entre 2,5 i 4,5 m.<ref>{{GEC|0095468|cumquat ''Fortunella japonica''}}</ref> El fruit comestible també és diu cumquat.<ref>{{GEC|0173557|cumquat (bot i agr)}}</ref> La varietat més cultivat és la ''Fortunella japonica''


El gènere ''Fortunella'' no està acceptat per tots els taxonomistes, ja que és molt pròxim al gènere dels cítrics ([[Citrus]]). També és el nom del seu fruit.
El cumquat és un petit arbre d'una alçada màxima de dos metres i resisteix més al fred que els cítrics (fins -10&nbsp;°C). Els seus fruits són en forma d'hesperidi, de la mida d'una nou i tenen la polpa amargant i l'escorça comestible. Es considera que els fruits del cumquat tenen propietats de disminuir el [[colesterol]] i també faciliten l'absorció del [[ferro]] dels aliments per la qual cosa van bé per combatre l'[[anèmia]]. Es conreen en diverses varietats principalment a la [[Xina]] i al [[Japó]].

Resisteix més al fred que els [[Cítric|cítrics]] (fins -10&nbsp;°C). Els seus fruits són en forma d'hesperidi, de la mida d'una nou i tenen la polpa amargant i l'escorça comestible. Es considera que els fruits del cumquat tenen propietats de disminuir el [[colesterol]] i també faciliten l'absorció del [[ferro]] dels aliments per la qual cosa van bé per combatre l'[[anèmia]]. Es conreen en diverses varietats principalment a la [[Xina]] i al [[Japó]].
[[File:Fortunella (kumquat) 9 fiore+frutto.JPG|thumb|left|Flors i Fruite]]
[[File:Fortunella (kumquat) 9 fiore+frutto.JPG|thumb|left|Flors i Fruite]]



Revisió del 23:32, 26 feb 2018

Infotaula d'ésser viuCumquat
citrus fruit Modifica el valor a Wikidata

Kumquats
Dades
Font decumquat i suc de cumquat Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruithesperidi Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaRutaceae
GènereCitrus
Subgènerecitrus fruit Modifica el valor a Wikidata
Swingle
Espècies

El cumquat (del cantonès kumquat) és un arbust perennifoli de la família de les rutàcies, originari de l'Àsia oriental, que fa entre 2,5 i 4,5 m.[1] El fruit comestible també és diu cumquat.[2] La varietat més cultivat és la Fortunella japonica

El gènere Fortunella no està acceptat per tots els taxonomistes, ja que és molt pròxim al gènere dels cítrics (Citrus). També és el nom del seu fruit.

Resisteix més al fred que els cítrics (fins -10 °C). Els seus fruits són en forma d'hesperidi, de la mida d'una nou i tenen la polpa amargant i l'escorça comestible. Es considera que els fruits del cumquat tenen propietats de disminuir el colesterol i també faciliten l'absorció del ferro dels aliments per la qual cosa van bé per combatre l'anèmia. Es conreen en diverses varietats principalment a la Xina i al Japó.

Flors i Fruite

Es cultiva en regions càlides.[3]

Referències

  1. «Cumquat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Cumquat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Rigola, Miquel «Cítricos en el jardín». Magazine. La Vanguardia Ediciones, 05-11-2017, pàg. 63. ISSN: 2385-5266.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cumquat