Travois: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 55: Línia 55:


== Travois de cavall ==
== Travois de cavall ==
A mitjans del segle XIX, el travois de gos havia donat pas al cavall travois.  Quan els gossos van ser substituïts per cavalls, el major poder d'estirament va permetre que els tipis augmentessin la grandària i els béns d'ús domèstic es multipliquessin ".
A mitjans del segle XIX, el travois de gos havia donat pas al cavall travois.<ref name = "dogtravois"/> Quan els gossos van ser substituïts per cavalls, el major poder d'estirament va permetre que els tipis augmentessin la grandària i els béns d'ús domèstic es multipliquessin ".
{{Cita|
{{Cita|
Després dels cavalls es van introduir a Amèrica del Nord, moltes tribus índies indias van començar a fer travesses cavalleres més grans. En comptes de fer trineus travois especialment construïts, simplement crearien un parell de pals de tepee a l'esquena del cavall i adjuntarien una plataforma de càrrega entre els pals darrere del cavall. Això va servir dos propòsits alhora, ja que els cavalls podrien portar simultàniament els pals de tepee i algun equipatge addicional. Els cavalls, per descomptat, podrien tenir un pes molt major que els gossos. Sovint els nens passejaven a la part posterior del cavall travois<ref>Error en el '''''títol''''' o la '''''url'''''.«».</ref>
Després dels cavalls es van introduir a Amèrica del Nord, moltes tribus índies indias van començar a fer travesses cavalleres més grans. En comptes de fer trineus travois especialment construïts, simplement crearien un parell de pals de tepee a l'esquena del cavall i adjuntarien una plataforma de càrrega entre els pals darrere del cavall. Això va servir dos propòsits alhora, ja que els cavalls podrien portar simultàniament els pals de tepee i algun equipatge addicional. Els cavalls, per descomptat, podrien tenir un pes molt major que els gossos. Sovint els nens passejaven a la part posterior del cavall travois<ref>Error en el '''''títol''''' o la '''''url'''''.«».</ref>

Revisió del 06:56, 12 abr 2018

Família Cheyenne utilitzant un travois de cavall, 1890.

Un travois (del francès canadenc com els mots obsolets travoy i travoise) és una estructura amb forma de marc utilitzada històricament pels pobles indígenes, principalment els indis de les planures d'Amèrica del Nord, per arrossegar les càrregues per terra.

Construcció i ús

Disseny d'un Travois utilitzat pels Niitsitapi

La construcció bàsica consisteix en una plataforma o xarxa muntada en dos pals llargs, estamellats en formant un triangle isòscel allargat; el marc era arrossegat amb el final acabat en punxa cap endavant. De vegades, la part central del marc estava estabilitzada per un tercer pal lligat de través amb els dos pals.

El travois va ser arrossegat a mà, de vegades equipat amb un arnés per a un arrossegament més eficient, o arrossegat per gossos o cavalls (després de la introducció dels cavalls el segle XVI pels espanyols).

Un travois es pot carregar acumulant mercaderies damunt del marc nu i lligant-les directament, o primer estenent un drap o una peça de cuir sobre el marc per mantenir millor la càrrega que es vol arrossegar.

Tot i que es considerat més primitiu que les formes de transport basades en rodes, en el tipus de territori on s'utilitzava el travois (sòls forestals, sòl suau, neu, etc.), en comptes de carreteres, les rodes haurien trobat dificultats que els hagués fet menys eficient. Com a tal, el travois va ser emprat per coureurs des bois en el comerç de pells de Nova França amb les Tribus de les planures.

És possible que una persona transporti més pes en un travois que es pot portar a l'esquena.

Travois de gos

«

El travois de gos bàsic consisteix en dos pals d'aspen o de cotó tallats i lligats junts en un extrem amb tendó de búfal; els altres extrems es reparteixen separats. Les barres creuades es lligades entre els pals prop dels extrems esqueixades, i el marc acabat sembla una lletra A gran amb barres transversals addicionals. L'àpex de la A, embolicada en la pell de búfal per evitar cremades de fricció, descansa sobre les espatlles d'un gos, mentre que els extrems acaben arrossegant-se per terra ... Les dones de les primeres nacions van construir els travis i van manejar els gossos, de vegades usant trenes de joguina per entrenar els cadells. La carn de búfal i la llenya eren càrregues de travois típiques[1]

"The dog travois of pre-European times was small, capable of pulling not more than 20 to 30 kg."[2] Travel by dog travois was slower in hot weather, which is tiring for dogs.[3] The dog travois can be seen in the paintings of Karl Bodmer.[4]

»

"El travois de gos dels temps pre-europeus era petit, capaç d'arrossegar no gaire més de 20 a 30 kg"."[2] Viatjar amb travois de gos va ser més lent en estacions caloroses, ja que és més fatigant per als gossos.[5] El travois de gos es pot veure a les pintures de Karl Bodmer.[4]

Travois de cavall

A mitjans del segle XIX, el travois de gos havia donat pas al cavall travois.[4] Quan els gossos van ser substituïts per cavalls, el major poder d'estirament va permetre que els tipis augmentessin la grandària i els béns d'ús domèstic es multipliquessin ".

«

Després dels cavalls es van introduir a Amèrica del Nord, moltes tribus índies indias van començar a fer travesses cavalleres més grans. En comptes de fer trineus travois especialment construïts, simplement crearien un parell de pals de tepee a l'esquena del cavall i adjuntarien una plataforma de càrrega entre els pals darrere del cavall. Això va servir dos propòsits alhora, ja que els cavalls podrien portar simultàniament els pals de tepee i algun equipatge addicional. Els cavalls, per descomptat, podrien tenir un pes molt major que els gossos. Sovint els nens passejaven a la part posterior del cavall travois[6]

»

Quan viatjava amb un travois, era tradicional que els salish deixessin els pals darrere al campament "per a que la pròxima tribu o família els utilitzés per acampar-hi".

Un travois de cavall es pot fer amb una estructura amb forma de marc A o amb una estructura amb forma de marc H..[7]

Pistes de Travois

El que avui es coneix com la Pista de Travois de Lewis i Clark, i el passatge de Lewis i Clark de Montana van ser àrees molt transitades on travois "van ser arrossegats pel camí, causant pistes profundes i paral·leles per marcar la terra", que encara són visibles avui[8] També es poden veure restes de travois en el lloc històric nacional de Knife River Indian Villages .

Referències

  1. «Travois». A: The Encyclopedia of Saskatchewan, 2006 [Consulta: 24 octubre 2013]. 
  2. 2,0 2,1 Gadacz, Renee R. «Travois». The Canadian Encyclopedia, 2012. [Consulta: 24 octubre 2013]. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «canencyc» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  3. Henderson, Norman «Replicating Dog Travois Travel on the Northern Plains». Plains Anthropologist, vol. 39, 148, May 1994, pàg. 145–159 [Consulta: 24 octubre 2013].
  4. 4,0 4,1 4,2 «Dog Travois». Women of the Fur Trade, 2007. [Consulta: 24 octubre 2013]. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «dogtravois» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  5. Falta indicar la publicació.
  6. Error en el títol o la url.«».
  7. Error en el títol o la url.«».
  8. Error en el títol o la url.«».

Vegeu també

  • Pista de Travois de Lewis i Clark
  • Trineu