Diferència entre revisions de la pàgina «Escola de Salamanca»

Salta a la navegació Salta a la cerca
 
Per l'amplitud de temes tractats s'ha plantejat la conveniència de distingir dues escoles, la de Salamanca i la de Coïmbra. La primera començaria amb [[Francisco de Vitoria]] (1483-1546) i arriba al seu màxim esplendor amb [[Domingo de Soto]] (1494-1560), tots ells de l'[[Orde de Predicadors]]. L'escola de Coïmbra estaria formada pels jesuïtes que, des de finals del segle XVI prengueren el relleu intel·lectual dels dominics. Entre els jesuïtes s'hi troben [[Luis de Molina]] (1535-1600) i [[Francisco Suárez]] (1548-1617).
 
== Teologia ==
 
Al [[Renaixement]] la [[teologia]] estava en decadència front a l'[[humanisme]], amb l'[[escolàstica]] convertida en una metodologia buida i rutinària. La [[Universitat de Salamanca]] representà, a partir de Francisco de Vitoria, un auge de la teologia especialment com renaixement del tomisme, que influí en la vida cultural en general i en altres universitats europees. L'aportació fonamental de l'Escola de Salamanca a la teologia potser és l'apropament als problemes de la societat, que abans havien estat ignorats, a més de l'estudi de qüestions fins aleshores inèdites. Per això de vegades s'emprava el terme teologia positiva per destacar el seu caràcter pràctic front a la teologia escolàstica.
 
=== Moral ===
 
En una època en què la religió ho impregnava tot, analitzar la moralitat dels actes era l'estudi més pràctic i útil que es podia fer per servir a la societat. Per això les aportacions originals en dret i en economia de l'Escola de Salamanca no foren originàriament una altra cosa que anàlisis concretes dels desafiaments i dels problemes morals ocasionats a la societat per les noves situacions.
 
Amb el pas dels anys s'obtingué una sèrie de respostes a dilemes morals concrets. Però com una casuística mai no podia ser completa, també es cercà una regla o principi més general. A partir d'aquí començà a desenvolupar-se el [[probabilisme]], on el criteri últim ja no era la veritat, sinó la seguretat de no escollir malament. Desenvolupat principalment per [[Bartolomé de Medina]] i continuat per [[Gabriel Vázquez]] i [[Francisco Suárez]], el probabilisme arribà a convertir-se en l'escola moral més important durant els segles següents.
 
== Referències ==
42.678

modificacions

Menú de navegació