Exocètids: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot normalitza infotaula d'ésser viu
els peixos voladors son carnivors ja que sonn depredadors
Línia 1: Línia 1:
cat a alguns peixos voladors que es creia que es tombaven a dormir sobre la platja (segons explica [[Plini el Vell]]).
{{Infotaula ésser viu
| categoria_subdivisio = Gèneres
| subdivisio = * ''[[Cheilopogon]]''
* ''[[Cypselurus]]''
* ''[[Danichthys]]''
* ''[[Exocoetus]]''
* ''[[Fodiator]]''
* ''[[Hirundichthys]]''
* ''[[Oxyporhamphus]]''
* ''[[Parexocoetus]]''
* ''[[Prognichthys]]''
}}

'''Exocoetidae''', o '''peixos voladors''', és una [[família (biologia)|família]] de peixos marins que consta d'unes 64 [[espècie]]s agrupades en de 7 a nou [[gènere (biologia)|gèneres]].

''Exocoetidae'' deriva del [[grec]]: εξωκοιτος de 'εξω = "fora" i κειμαι = "estic tombat", aplicat a alguns peixos voladors que es creia que es tombaven a dormir sobre la platja (segons explica [[Plini el Vell]]).


El míssil guiat [[Exocet]] també deriva del mateix mot.
El míssil guiat [[Exocet]] també deriva del mateix mot.
Línia 25: Línia 10:


== Dieta ==
== Dieta ==
Els Exocoetidae s'alimenten principalment de plàncton Entre els seus depredadors hi ha dofins, túnids, ocells, etc.<ref name=history/> Són comestibles també pels humans especialment al Japó (per exemple en [[sushi]]) Vietnam i [[Barbados]]
Els Exocoetidae s'alimenten principalment de plàncton Entre els seus depredadors hi ha dofins, túnids, ocells, etc.<ref name=history/> Són comestibles també pels humans especialment al Japó (per exemple en [[sushi]]) Vietnam i [[Barbados]]. Els peixos voladors són carnívors perquè mengen carn, ja que són depredadors.


{{-}}
{{-}}

Revisió del 09:19, 21 abr 2018

cat a alguns peixos voladors que es creia que es tombaven a dormir sobre la platja (segons explica Plini el Vell).

El míssil guiat Exocet també deriva del mateix mot.

Els peixos voladors es troben en tots els principals oceans, particularment en les aigües tropicals i subtropicals de l'Oceà Atlàntic, Pacífic i Índic. La seva característica més cridanera és la seva anatomia de les aletes pectorals.[1] les quals són inusualment grans i fan a aquesta família de peixos capaces d'escapar dels depredadors[2] saltant fora de l'aigua, fent un breu vol (de fet planegen) per sobre la superfície de l'aigua. Aquests vols poden fer de 50 a 400 m de distància.[3]

Mecanisme de planeig

Peix volador envolant-se

Per a planejar fora de l'aigua el peix mou la cua fins a 70 vegades per segon,[4] la qual "vibra" per a produir prou velocitat per emergir a la superfície. Estén les seves aletes pectorals i les inclina lleugerament cap avall per a planejar en l'aire.[1] Pot anar a més de 70 km per hora.[4]

Dieta

Els Exocoetidae s'alimenten principalment de plàncton Entre els seus depredadors hi ha dofins, túnids, ocells, etc.[4] Són comestibles també pels humans especialment al Japó (per exemple en sushi) Vietnam i Barbados. Els peixos voladors són carnívors perquè mengen carn, ja que són depredadors.


Galeria

Referències

  1. 1,0 1,1 [Fish, F.E.] «Wing design and scaling of flying fish with regard to flight performance». Journal of Zoology, 221, 1990, pàg. 391–403 [Consulta: 16 juliol 2009].
  2. Buller, D.J. «Etiological Theories of Function: A Geographical Survey». Biology and Philosophy, 13, 1998, pàg. 505–527 [Consulta: 16 juliol 2009].
  3. Piper, Ross (2007), Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals, Greenwood Press.
  4. 4,0 4,1 4,2 Kutschera, U. «Predator-driven macroevolution in flyingfishes inferred from behavioural studies: historial controversies and a hypothesis». Annals of the History and Philosophy of Biology, 10, 2005, pàg. 59–77 [Consulta: 16 juliol 2009].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Exocètids