Arquíloc: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula persona}}
{{Infotaula persona}}
'''Arquíloc de Paros''' (''Archilocus'', ''Arkhílokhos'' {{polytonic|Ἀρχίλοχος}}) fou un [[poeta]] grec, un del primers lírics de [[Jònia]], i el primer poeta grec que va compondre [[Iambe|versos iàmbics]] segons regles prefixades.<ref>{{cite book|title=The Ancient History of Greece|url=https://books.google.com/books?id=88wRAQAAIAAJ&pg=PA444|year=1845|publisher=University of Northern Colorado, Museum of Anthropology|pages=444–}}</ref> Va florir vers [[714 aC]] - [[676 aC]].
'''Arquíloc de Paros''' (''Archilocus'', ''Arkhílokhos'' {{polytonic|Ἀρχίλοχος}}) fou un [[poeta]] grec, un del primers lírics de [[Jònia]], i el primer poeta grec que va compondre [[Iambe|versos iàmbics]] segons regles prefixades.<ref>{{ref-llibre|títol=The Ancient History of Greece|url=https://books.google.com/books?id=88wRAQAAIAAJ&pg=PA444|any=1845|editorial=University of Northern Colorado, Museum of Anthropology|pàgines=444–}}</ref> Va florir vers [[714 aC]] - [[676 aC]].


Era descendent d'una família noble de [[Paros]] que exercien com a [[sacerdot]]s a l'[[illa]]. Era net de [[Tel·lis]], que va introduir el culte de Demetri a [[Tasos]], i fill de [[Telesicles]], al qual l'[[oracle de Delfos]] va predir un fill immortal; la seva mare, en canvi, era una esclava, de nom Enipo.
Era descendent d'una família noble de [[Paros]] que exercien com a [[sacerdot]]s a l'[[illa]]. Era net de [[Tel·lis]], que va introduir el culte de Demetri a [[Tasos]], i fill de [[Telesicles]], al qual l'[[oracle de Delfos]] va predir un fill immortal; la seva mare, en canvi, era una esclava, de nom Enipo.

Revisió del 16:01, 22 abr 2018

Infotaula de personaArquíloc

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(grc) Ἀρχίλοχος Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement688 aC Modifica el valor a Wikidata
Paros (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 645 aC Modifica el valor a Wikidata (42/43 anys)
Naxos (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, epigramatista, escriptor, elegista Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle VII aC Modifica el valor a Wikidata)
GènerePoesia iàmbica Modifica el valor a Wikidata
Família
PareTelesicles (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 706028 Modifica el valor a Wikidata

Arquíloc de Paros (Archilocus, Arkhílokhos Ἀρχίλοχος) fou un poeta grec, un del primers lírics de Jònia, i el primer poeta grec que va compondre versos iàmbics segons regles prefixades.[1] Va florir vers 714 aC - 676 aC.

Era descendent d'una família noble de Paros que exercien com a sacerdots a l'illa. Era net de Tel·lis, que va introduir el culte de Demetri a Tasos, i fill de Telesicles, al qual l'oracle de Delfos va predir un fill immortal; la seva mare, en canvi, era una esclava, de nom Enipo.

Ja va guanyar un premi de molt jove (abans del 700 aC). Després es va arruïnar i es va haver de traslladar a Tasos, amb una colònia, i enrolar-se com a mercenari. Allí va escriure diversos versos en relació amb el seu amor per Neòbule, en què, desenganyat i abatut, utilitza la poesia per a atacar la societat que rebutja. Durant la seva feina de mercenari va perdre l'escut en un combat contra els tracis del continent, i aquest fet, normalment poc honorable, no li va impedir fer-ne uns versos en què es ridiculitzava a si mateix i on presentava la guerra amb un bon grau de cinisme. Neòbule es va suïcidar segurament per causa dels atacs que li feia Arquíloc en les seves poesies, així com al seu pare, fins al punt que la seva poesia fou prohibida a Esparta.

Va guanyar després un premi a Olímpia pel seu himne a Hèrcules. Més tard va visitar Siris a la Magna Grècia (d'aquesta ciutat, en parla molt bé) i quan va tornar a Paros va participar en la guerra de l'illa contra Naxos, en què va morir a mans de Calondes o Corax.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arquíloc
  1. The Ancient History of Greece. University of Northern Colorado, Museum of Anthropology, 1845, p. 444–.